Widget Recent Post No.

Βιολογική θεραπεία καταπολέμησης βαρρόα την Άνοιξη: Τελάρο εγκλωβισμού που κάνει εξαιρετική δουλειά



Του μελισσοκόμου Βασίλη Καλαμιώτη...
Είχα αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση μου για το τελάρο εγκλωβισμού του βαρρόα . Η πατέντα φυσικά δεν είναι δική μου , είναι ενός μελισσοκόμου από την Αμερική ο οποίος διαθέτει πάνω από 2000 μελίσσια. Η λειτουργία του τελάρου είναι απλή: ως γνωστόν ο βαρρόα προτιμά τα κελιά των κηφήνων για την αναπαραγωγή του διότι αυτά του παρέχουν καλύτερη προστασία για περισσότερες ημέρες. Όταν δώσουμε εμείς στο μελίσσι μας το συγκεκριμένο τελάρο , οι μέλισσες το χτίζουν γρήγορα μόνο με κηφηνοκέλια . σε 15 – 20 ημέρες τα κελιά είναι όλα σφραγισμένα, τότε βγάζουμε από το μελίσσι μας το τελάρο αυτό , αφαιρούμαι με ένα μαχαίρι το σφραγισμένο με τους κηφήνες τμήμα και ξαναβάζουμε το τελάρο μέσα για νέα σύλληψη.


Η κατασκευή του είναι παρα πολύ απλή : σε ένα κανονικό τελάρο βάζουμε στους 5 πόντους χαμηλότερα έναν ακόμη κηριθροφορέα ανάποδα και τον καρφώνουμε για να ενσωματωθεί στο τελάρο.





Στην συνέχεια στο κενο τμήμα ανάμεσα στους δυο κηριθροφορείς κολλάμε ένα μικρό κομμάτι κερήθρας άχτιστης . Το κομμάτι αυτό θα το γεμίσουν οι μέλισσες με μέλι .






Το κάτω μέρος έμεινε κενό . Θα το αναλάβουν οι μέλισσες και θα χτίσουν σε αυτό ΜΟΝΟ κελιά για κηφήνες Τα τελάρα αυτά για να τα ξεχωρίζω εύκολα και να μην τα ψάχνω τα έβαψα με ένα τυχαίο χρώμα .




Τα τοποθέτησα στο τέλος του γόνου και να το αποτέλεσμα μετα από 15 ημέρες

 







Εφαρμόζοντας αυτή την μέθοδο 3 φορες η και περισσότερες (δεν κάνει κακο) την άνοιξη απαλλάσσουμε με το 90% του βαρρόα με ότι αυτό συνεπάγεται.. ΠΡΟΣΟΧΗ εάν ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τον σφραγισμένο γόνο τότε κάναμε ἐνα υπέροχο εκκολαπτηριο του βαρρόα .Το τελάρο αυτό εγω το έχω μόνιμα μέσα στις κυψέλες και όταν δεν έχει γόνο έχει αρκετό μέλι το οποίο και τρυγάω κανονικά όπως και τα άλλα τελάρα

Επιμέλεια: Βασίλης Καλαμιώτης - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια