Με αφορμή διενέξεις που υπάρχουν την τελευταία διετία με τις εγκαταστάσεις των μελισσοσμηνών σε βοσκότοπους ή κοντά σε καλλιέργειες, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας ανακοίνωση σειρά οδηγιών που θα πρέπει να τηρούν οι μελισοκόμοι και καλλιεργητές.
Αναλυτικότερα κάνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
Τα μελισσοσμήνη του, ο μελισσοκόμος μπορεί ελεύθερα να τα τοποθετήσει σε δημόσια δημοτικά και κοινοτικά δάση και εκτάσεις κατά τη περίοδο της ανθοφορίας.
Υπάρχουν όμως και κάποιες δεσμεύσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη από 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια που κατοικούνται, εκτός εάν ο χώρος του μελισσοκομείου είναι περιφραγμένος με αδιαπέραστο φράκτη (τοίχο,σανίδωμα,πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράκτη) ύψους τουλάχιστον δύο(2) μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.
Κρίνουμε όμως σκόπιμο να πούμε ότι χρειάζεται κάποια σχετική συνεννόηση του μελισσοκόμου πριν την μεταφορά των μελισσοσμηνών, με τις τοπικές αρχές της περιοχής για να αποφεύγονται τυχόν διαμαρτυρίες,κατοίκων και κτηνοτρόφων που συνήθως χρησιμοποιούν την περιοχή για βόσκηση των ζώων τους.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανομβρίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα μελλισοσμήνη να καλύπτουν τις ανάγκες τους για νερό από κτηνοτροφικές ποτίστρες που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για τα αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα τη συχνή προστριβή μεταξύ μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.
Για αυτό το λόγο συστήνουμε στους μελισσοκόμους ειδικά σε περιόδους ανομβρίας όταν θα μεταφέρουν μελισσοσμήνη σε περιοχές που βόσκουν αιγοπρόβατα, να τοποθετήσουν αυτοσχέδιες ποτίστρες για παροχή νερού στις μέλισσες(βαρέλι με νερό που να στάζει σε κεκλιμένο σανίδι,ώστε οι μέλισσες να το παίρνουν χωρίς πρόβλημα- δεν είναι σωστός ο τρόπος παροχής νερού σε ανοιχτή επιφάνεια διότι οι μέλισσες πνίγονται και μολύνουν όσες θα πιουν νερό αργότερα).
Η μελισσοχωρητικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η κατάσταση και το είδος του φυτού. οι καιρικές συνθήκες, και η δυναμικότητα των μελισσών.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, σε μια συγκεκριμένη περιοχή ακτίνας 1-2 χιλιομέτρων δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 75-100 μελίσσια.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο μελισσοκομείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα.
Η απόσταση αυτή ισχύει για τα μελισσοκομεία που βρίσκονται στη ίδια περίπου γραμμή.
Ποτέ δεν πρέπει ένα μελισσοκομείο να τοποθετείται μπροστά από ένα άλλο.
Προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια θέση μελισσοκομείου
1.Ευνοϊκό μικροκλίμα. Ο καταλληλότερος χώρος είναι μια ηλιόλουστη πλαγιά με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό (ποτέ βορινός) προστατευόμενη από τους τοπικούς ανέμους και υγρασία.
2.Να μην είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές
3.Να προσφέρει προστασία από βανδαλισμούς,κλοπές ή πυρκαγιές.
4.Εύκολη και ασφαλή προσέγγιση του μελισσοκομικού αυτοκινήτου, όλο το χρόνο κάτω από οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες.
5.Να εξασφαλίζει στις μέλισσες Νέκταρ-Γύρη-Νερό
6.Το έδαφος του μελισσοκομείου να είναι επίπεδο χωρίς μεγάλη κλίση.
7.Να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν χόρτα μπροστά στις κυψέλες ή στο χώρο του μελισσοκομείου.
8.Αποφεύγουμε περιοχές που υπάρχουν αρκούδες ή τοποθετούμε περίφραξη με ηλεκτρισμό.
9.Να γίνεται η πυροσφράγιση των κυψελών με κωδικό αριθμό που χορηγείται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέτρα πρόληψης που πρέπει να παίρνει ο καλλιεργητής:
1.Να αποφεύγει τους ψεκασμούς τις θερμές ώρες της ημέρας,που παρατηρείται η εντονότερη νεκταροέκκριση και η μεγαλύτερη συγκέντρωση συλλεκτριών μελισσών στα λουλούδια. Να ψεκάζει αργά το απόγευμα ή τη νύχτα.( Σχετική η Υπ αρ. 12225/5-8-2008 απόφαση Νομάρχη Λάρισας που επιτρέπει τους ψεκασμούς στο βαμβάκι με μελισσοτοξικά φάρμακα μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου, μέχρι μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου).
2.Να ειδοποιεί έγκαιρα τους μελισσοκόμους για τις επεμβάσεις που πρόκειται να κάνει.
3.Να τηρεί τις οδηγίες των φυτοφαρμάκων.
4. Να προτιμά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα και τα λιγότερο μελισσοτοξικά από που μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο μελισσοκόμος :
1.Να γνωρίζει το είδος των καλλιεργειών και των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται, σε κάθε περιοχή που μεταφέρει τα μελίσσια του.
2.Να αποφεύγει τις περιοχές που γίνεται συνεχής χρήση εντομοκτόνων.
3.Να έχεις καλές σχέσεις με τους καλλιεργητές και να συνεργάζεται με αυτούς.
4.Να αναγράφει τα στοιχεία του (κωδικός αριθμός-ονοματεπώνυμο-τηλέφωνο) πάνω σε κάποιες κυψέλες για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίηση.
10 Σχόλια
Ας ενημερώσει κάποιος την "Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας" πως είναι 50 τα μέτρα από κατοικίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το πλέγμα 2 μέτρων είναι για τις οικίες και όχι για τους δρόμους για ευνόητους λόγους (ατύχημα, στάση κτλ).
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008
Άρθρο 5
Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.
Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.
Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.
Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθμό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους.
Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαιθρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.
Ερώτηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κτήμα δηλωμένο στο Ε9 , με ιδιοκτησία από πάππου προς πάππου, δηλωμένο στο υποθηκοφυλακείο πριν το 45, το οποίο σήμερα έχει καταστεί δάσος ,μπορεί να βάλει καποιος μελισσια χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη;
Το άρθρο 5 της αριθ. 1/15-7-2008 (ΦΕΚ 1691/Β΄)Αγρονομικής διάταξης περί 25 μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και 50 μέτρων από κατοικημένες οικίες δεν ισχύει. Έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 1 της αριθ. 1011/4/3στ/22-4-2009 απόφαση (ΦΕΚ 933/Β΄). Ειδικότερα, έχουν απαλοιφθεί οι δύο πρώτες παράγραφοι της 1/15-7-2008 Διάταξης που αναφέρονταν στις αποστάσεις ενώ έχουν παραμείνει οι άλλες παράγραφοι περί συγκατάθεσης των ιδιοκτητών σε περίπτωση τοποθέτησης κυψελών σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις, περί αναγραφής των στοιχείων του ιδιοκτήτη σε ικανό αριθμό κυψελών και περί ενημέρωσης του αρμοδίου αγροφύλακα (νυν δασοφύλακα.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσχύει πλεον ο Νόμος 6238/ΦΕΚ/265/ΤΑ/14-08-1934 του Υπουργείου Γεωργίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εχω τα μελισσια μου σε δικο μου κτημα με ανθισμενες κερασιες και ο διπλανος ραντιζει μεσημερι μπορω να κανω κατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως δεν μπορείς να κάνεις κάτι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα απο όσο γνωρίζω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα εχω ενα χωράφι σε κατοικημένη περιοχη 50 μετρά απο δρόμο και πάνω από 150 μετρά απο κατοικία έκανα ενοικιαστήριο, τα πηγαίνω για πευκο εκεί, φέτος πηραν τηλρφωνο τον ιδιοκτήτη του χωραφιου καπιοι γείτονες και τον απείλησαν τι κανω σε αυτη την περιπτωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΩΡΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ. ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ, ΝΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ. ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ΘΕΛΟΥΝ 50 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΊΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΤΟΥΣ) ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΆΝΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.
καλημερα σασ απο χανια κρητη,,ονομαζωμε χαραλαμποσ και θα ειθελα να σασ ρωτησω??ειμαι αλεργικοσ στησ μελισεσ..ο γειτωνασ μου ασχωλητε με αυτεσ.οτι εργασια κανη στα μελισια δηλαδη καθαρισμω κυψελων,,να εξαγη το μελι να θειαφισει και ολεσ γενικα τησ εργασιεσ,τησ κανη σε αποσταση 5 με 7 μετρα σε ανοιχτω χωρο απο εμενα..τα μελισια τα εχη στο χωριο του,,και πηγαινωφερνη,,αδεισ τησ κυψελεσ και τησ τοποθετη μπροστα μου..αδειεσ,,τωρα σε αυτεσ μαζευωντε οτι μελισα υπαρχη απο τη γυρω περιοχη,,με αποτελεσμα να ειναι σε κινδηνω η ζωη μου αφου καποια μελισα μπωρει η να μπη στο σπιτι μου η να με τσιμπηση εξω,,πρωχτεσ εβαλε γυρω στησ 30 κυψελεσ και τουσ εβαλε θειαφη εσωτερικα για να τησ αποστειρωση απο το κεροσκωρο,,αυτο επιτρεπετε,,αφου εγω κινδυνευω,,,σασ παρακαλω θελω να μου απαντησετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!