Widget Recent Post No.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ


 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ,  ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

     Έχοντας ήδη εμπειρία ετών στην παρασκευή ταινιών οξαλικού ταινιών και χρήσης στο ίδιο μας το μελισσοκομείο, καθώς και έπειτα συνομιλιών με άλλους μεγάλους επαγγελματίες μελισσοκόμος άλλα και σε συνδυασμό με τις ποιο πρόσφατες μελέτες για την χρήση του οξαλικού οξέος αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο το οποίο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγός και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη ως αναφορά την καταπολέμηση του Βαρρόα με την μέθοδο των ταινιών οξαλικού οξέος. 

  Είναι πολύ σημαντικό ο μελισσοκόμος να είναι καλά ενημερωμένος για τι είναι και πως εφαρμόζεται κάθε θεραπεία ώστε να πετύχουμε τα εξής αποτελέσματα:

  • Μέγιστη Θνησιμότητα στο άκαρι Βαρρόα
  • Ως το δυνατόν λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα στο μελισσοσμήνος.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων από ανούσιες ή περιττές θεραπείες.

Με περιεκτικό αλλά και όσο το δυνατόν σύντομο τρόπο θα εξεταστούν οι παρακάτω ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ παράμετροι για την χρήση των ταινιών οξαλικού οξέος:

Α) Πότε κάνουμε θεραπεία στα μελίσσια με ταινίες οξαλικού;
Β) οιες εποχές του έτους;
Γ) Πόσες ταινίες ανα πληθυσμό της κυψέλης;
Δ) Σε ποια διάταξη και γιατί;
Ε) Για πόσες μέρες αφήνουμε τις ταινίες στην κυψέλη;

Ας δούμε….

Α) Πότε κάνουμε θεραπεία στα μελίσσια με ταινίες οξαλικού;

   Είναι σημαντικό να γίνει η θεραπεία σε καθοριστικές στιγμές, αυτές η στιγμές είναι :

1. Αν υπάρχει σοβαρή προσβολή.

  Αν βλέπουμε με μεγάλη ευκολία Βαρροα καθώς σηκώνουμε ένα πλαίσιο ή αν ο κηφινογόνος είναι γεμάτος τσιμπούρι ή το χειρότερο σενάριο βλέπουμε νεαρές κοψόφτερες μέλισσες εκεί χρειάζεται άμεση θεραπεία γιατί η κατάσταση εύκολα μπορεί να ξεφύγει και να κατάρρευση η αποικία

2. Όταν το μελίσσι έχει ξεγονιάσει ή βρίσκεται ο γόνος σε χαμηλά επίπεδα.

Πολύ καλές στιγμές για θεραπεία είναι συνήθως μετά τους τρύγους. Γιατί το λέμε αυτό;Σε τρύγους όπως Έλατο , Βελανίδι, Πεύκο κτλ το μελίσσι για να βάλει μέλι συνήθως κόβει πολύ την γένα της βασίλισσας , άρα εκείνη την στιγμή το Βαρρόα βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό έξω στις μέλισσες και λιγότερο κρυμμένο μέσα στους γόνους , έτσι το οξαλικό οξύ στις ταινίες που δρά με την επαφή μπορεί να πετύχει μια πολύ καλή καταπολέμηση.  Τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να τις χάνουμε.

  Εδώ θέλουμε να δώσουμε προσοχή σε 2 σημαντικά λάθη που γίνονται από εμάς τους μελισσοκόμους

Πρώτον: Βάζουμε ταινίες σε λάθος στιγμές όπου μελίσσια που μπορεί να κρατάν 8-9 γόνους , έτσι κάνουμε μια ανώφελη θεραπεία , επιβαρύνουμε το μελίσσι και μπαίνουμε σε έξοδα.

Δεύτερον: Δεν βάζουμε έγκαιρα ΠΡΙΝ η βασίλισσα ξαναρχίσει να αυξάνει την γέννα της, θεραπεία.   Μετά τον τρύγο εφόσον το μελίσσι έχει χώρο και το μεταφέρουμε πιθανών σε κάποια ανθοφορία η βασίλισσα θα αρχίσει να γεννά σε γρήγορους ρυθμούς , ότι βαρρόα υπάρχει μεσα στην κυψέλη θα μπει μεσα στο καινούριο γόνο περίπου την 7 ημέρα λιγο πριν σφραγιστεί το κελί , αυτό σημαίνει ότι αν το πολύ σε 5-6 μέρες μετα από τον τρύγο δεν τοποθετήσουμε τις ταινίες δίνοντας χρόνο να δουλέψουν τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε  ‘‘μια τρύπα στο νερό’’ , ΔΕΝ πρέπει να χάνουμε τα χρονικά περιθώρια.

Β) Ποιες εποχές του έτους;

  Το οξαλικό οξύ σε ταινίες από την εμπειρία μας συστήνουμε να χρησιμοποιηθεί τις 3 από τις 4 εποχές του χρόνου.

Άνοιξη , σε θερμοκρασίες ανω των 18 βαθμών κελσίου και όχι σε παρατεταμένη κακοκαιρία με κρύο και βροχές, καλό είναι να κοιτάμε την τάση του καιρού τις επόμενες 10 μέρες αν είναι δυνατόν πριν τις βάλουμε . Αν τις βάλουμε σε ακατάλληλες συνθήκες μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά το μελισσοσμήνος, οπότε καλύτερα να περιμένουμε αν προβλέπετε πολύ άστατος καιρός.

Καλοκαίρι , είναι μια καλή εποχή για καταπολέμηση γιατί οι μέλισσες έχουν μεγάλη κινητικότητα , ωστόσο να αποφεύγουμε να τις χρησιμοποιούμε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών κελσίου. Το οξαλικό λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αποδεσμεύεται ποιο γρήγορα και μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη κυψέλη.

Φθινόπωρο, μια άλλη καλή εποχή για ταινίες οξαλικού οξέος , οι θερμοκρασίες είναι σταθερές και τα μελίσσια μετά τους τελευταίους τρύγους είναι στην κατάλληλη θέση για θεραπεία του Βαρρόα

Χειμώνας , δεν συστήνουμε την χρήση ταινιών. Ο λόγος είναι επειδή τα μελίσσια δημιουργούν σφαίρα και κινούνται νωχελικά,  κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητα του οξαλικού εφόσον δεν έχουμε πολλές διαφορετικές επαφές μελισσών με τις ταινίες που ουσιαστικά δρουν μονό με την επαφή.  Επίσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του μικρού μεγέθους μελισσιών εκείνη την εποχή , μπορεί να επηρεαστεί η μελλοντική τους ανάπτυξη.

Γ) Πόσες ταινίες ανα πληθυσμό της κυψέλης;

 Με βάση τις παρατηρήσεις μας και τις τελευτές δημοσιεύσεις από τον κύριο Α. Θρασυβούλου και Γκόρα ,εκτός ότι προχωρήσαμε σε μείωση του οξαλικού οξέος στις ταινίες μας , συστήνουμε επίσης τον εξής μειωμένο αριθμό ταινιών στο μελίσσι :


  Το όφελος είναι ότι υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες στο μελισσοσμήνος χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα σε σημαντικό βαθμό, επίσης κάνουμε ένα 25-30 % εξοικονόμηση χρημάτων περίπου σε σχέση με πριν.

*Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σε μελίσσια κάτω των 4 πλαισίων ταινίες οξαλικού οξέος.

Δ) Σε ποια διάταξη και γιατί;

Η διάταξη που προτείνουμε είναι στα πλαίσια του γόνου  να τοποθετείτε η ταινία σε απόσταση μιας παλάμη χεριού (περίπου 8 εκ)  από το κέντρο του πλαισίου αριστερά –δεξιά εναλλάξ σε σχηματισμό    «Λάμδα»

 Οι δυο οι λόγοι:

 Πρώτον: Η ταινίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια γιατί όσο προς το κέντρο τις ροκανίζουν ποιο γρήγορα εφόσον τις ενοχλούν.

Δεύτερον: Δεν αναστατώνουμε το μελίσσι στο κέντρο του όπου μπορεί αλλιώς να δημιουργηθούν και μικρές κενές ζώνες από τις ταινίες του οξαλικού. Βέβαια δεν τις βάζουμε και στις άκρες όπου εκεί θα είχαν λιγότερες επαφές με τις μέλισσες παραμάνες και το βαρρόα.

  *Για λιγότερες κενές ζώνες στα πλαίσια μπορούμε να κόψουμε τις ταινίες των 40εκ στην μέση και να τις κρεμάσουμε αντίστοιχα στο κενό με οδοντογλυφίδα ,αν υπάρχει ο χρόνος και δεν μας δυσκολεύει στους χειρισμούς.

      Παράδειγμα Εικόνα , 3 ταινίες σε 10αρι μελίσσι.

Ε) Για πόσες μέρες αφήνουμε τις ταινίες στην κυψέλη;

  Συστήνουμε από 25-30 μέρες το περισσότερο και μετά να τις απομακρύνεται , ο λόγος είναι για να μην «ζορίζουμε» περαιτέρω το μελίσσι εφόσον οι μέρες θεραπείας είναι ήδη αρκετές. Σκεφτείτε το εξής:

   Εφόσον ο γόνος σφραγίζεται περίπου 7-8 μέρα (τότε εισχωρεί το Βαρρόα) μέχρι τις 21 μέρες που είναι ο κύκλος της εργάτριας  το Βαρρόα θα είναι 21-7= 14 μέρες προστατευμένο στο σφραγισμένο κελί ,άρα μεσα σε 25-30 μέρες ουσιαστικά πιάνουμε 2 κύκλους γόνου, κάτι το οποίο μας παρέχει μια ικανοποιητική προστασία και έλεγχο στα μελίσσια μας.

Ελπίζουμε πραγματικά αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει μελλοντικά να διαχειριστείτε το πρόβλημα του Βαρρόα με ποιο σωστό , αποτελεσματικό και οικονομικότερο τρόπο. Ευχόμαστε καλούς τρύγους και υγειές μελίσσια!

Με εκτίμηση προς τους Αναγνώστες και την Ορεινή μέλισσα
Wonderfulbees /Ζαφειρόπουλος Στέφανος

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πόσες θεραπείες κάνετε σε διάρκεια μέχρι τις 25 με 30 μέρες και σε τι γραμμάρια γίνεται η μίξη γλυκερίνης και οξαλικου ανάλογα το μελίσσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή θεραπεία με γκυκερίνη μονο και οξαλικό είναι καλή?
    Π.χ 1 λίτρο γλυκερίνη σε 450 γραμμάρια οξαλικό να μην χρησιμοποιήσω καθόλου νερό για υγρασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!