Widget Recent Post No.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ - ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ



Στείλτε αυτή την ανάρτηση παντού, μπας και σταματήσει αυτή η  καταστροφή που ζούμε όλοι οι μελισσοκόμοι. Ισχυρά δηλητήρια πάνω στις καλλιέργειες δηλητηριάζουν τα ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ. Ραντίσματα πέρα από κάθε επιτρεπόμενο όριο σκοτώνουν τον ΚΟΠΟ ΜΑΣ. Οι αγρότες έχουν διαλέξει ένα δρόμο που δεν έχει πίσω γυρισμό. Αν χαθεί η ΜΕΛΙΣΣΑ , ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!





Η μεγαλύτερη αξία της μέλισσας εντοπίζεται στην προσφορά της στην επικονίαση των φυτών, δηλαδή στη μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου, με αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την καρπόδεση και τελικά την παραγωγή φρούτων και καρπών αλλά και την διασφάλιση της αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70-75% του συνόλου των καλλιεργειών.

Το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση, σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, είναι κατά 60-143 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της.

Εκτός όμως από τα καλλιεργούμενα είδη, η μέλισσα επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και η προσφορά της στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να εκφραστεί σε οικονομικό όφελος.

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).

Οι μέλισσες δηλητηριάζονται είτε:

- με την άμεση επαφή τους με το φυτοφάρμακο μετά την εφαρμογή του στις καλλιέργειες ή την άγρια βλάστηση ή

- με την συλλογή μολυσμένης γύρης ή νέκταρος ή νερού.

Αποτέλεσμα της δηλητηρίασης των μελισσών από φυτοφάρμακα είναι είτε ο άμεσος θάνατός τους είτε η μακροπρόθεσμη μειωμένη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού της, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το έργο τους.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών:

1) στην ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναφέρονται στην ετικέτα τους, μεταξύ των οποίων και οι προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών (αν απαιτούνται),

2) στην εφαρμογή των ψεκασμών σε ώρες μειωμένης δραστηριότητας των μελισσών (απόγευμα),

3) στους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων (κόψιμο),

4) στην αποφυγή ψεκασμών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας,

5) στην ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής για επικείμενο ψεκασμό. 

Δημοσίευση σχολίου

29 Σχόλια

  1. Ψοφιες μέλισσες, λιγότερο μέλι, λιγότερο κέρδος! Αυτό μας λέει με λίγα λόγια το άρθρο. Απλώς είναι τυλιγμένο με σαντιγί οικολογίας...να πω και γω το παράπονο μου, όπως εκφραζετε και σεις οι μελισσοκόμοι..Όταν πουλάτε το μέλι 10 και 13€ το κιλό, χωρίς απόδειξη, κλέβοντας το κράτος, είναι καλά;;;κανένας μα κανένας παραγωγός μελιού δεν μου πούλησε μέλι, ΜΕ απόδειξη! Κατά τα άλλα, να πάω να κόψω τα χόρτα από τα 5 στρέμματα που έχω,με τα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εγώ αυτό κάνω, δηλητήριο για την ευκολία μου δεν χρησιμοποίησα ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Τασάρα τι πίνεις και δεν μας δίνεις; Χορτοκοπτικό χρειάζεται και αν δεν έχεις πληρώνεις εναν άνθρωπο και το κάνει.Κια συγγνώμη στα 5 στρέμματα σου φυτεύεις; Αν φυτεύεις και τα τρώς καλά κάνεις (αν και οι γειτόνοι σου είναι αμφίβολο αν συμφωνούν). Αν τα πουλάς ποτίζεις τους αθρώπους δηλητήρια και άς κόβεις αποδείξεις. ΥΓ. Να έχουμε να λέμε γιατί απο αυτα που γραφεις καταλαβαίνω ότι δεν έχεις καμμία σχέση με γεωργία.

      Διαγραφή
    3. Ήταν δυο γείτονες σ’ ένα χωριό.
      Ο ένας απ’ αυτούς λοιπόν όλο παραπονιόταν στον Θεό επειδή ο γείτονας του είχε γάιδαρο ενώ αυτός δεν είχε. Και όσο έβλεπε τον γείτονα του να χαίρεται με τον γάιδαρο του, τόσο και θύμωνε και ζήλευε περισσότερο.
      Εμφανίζεται λοιπόν κάποια στιγμή ο Θεός και του λέει…
      – Έλα Γιώργο μου, πες μου τέκνο μου κι εσύ τι θέλεις. Ότι ευχή έχεις θα σου την εκπληρώσω. Θέλεις κατσίκα, θέλεις πρόβατα, θέλεις χωράφια, τι θέλεις;
      Και απαντά ο Τάκης:
      – Θέλω να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα μου.

      Και κάπου εδώ φίλε μου Τασάρα πρέπει να μάθεις από τι πάσχεις και πως θα βελτιωθείς, σαν άνθρωπος.

      Ο φθόνος είναι ένα οξύ συναίσθημα που πλημμυρίζει το μυαλό μας με τοξικές σκέψεις που θέλουν την καταστροφή, την εξαφάνιση, την απώλεια οποιωνδήποτε αγαθών έχει κάποιος και δεν τα έχουμε εμείς. Το άτομο που κυριαρχείτε από τον φθόνο αδυνατεί να βιώσει ευγνωμοσύνη, χαρά, πληρότητα, γιατί οτιδήποτε δικό του επισκιάζεται από την ανάγκη του να καταστραφεί το αγαθό του άλλου, και η χαρά του εξαρτάται από τον βαθμό αποτυχίας του άλλου.
      Ένας από τους τρόπους να υπερνικήσουμε τον φθόνο είναι να επικεντρωθούμε στις δικές μας ικανότητες, στόχους και αξίες. Με κάθε επίτευξη του στόχου μας νιώθουμε ικανοποίηση και έτσι αναπτερώνεται η αυτοαξία και η αυτοπεποίθηση μας.
      Ένας άλλος τρόπος, είναι η αποφυγή των συγκρίσεων και η εστίαση στην μοναδικότητα μας. Το κάθε άτομο έχει το δικό του παρελθόν αλλά και την δική του στιγμή στο μέλλον που θα λάμψει. Επομένως, αντί να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι από τους άλλους, εύλογο θα ήταν να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι από την προηγούμενη εκδοχή του εαυτού μας.

      Διαγραφή
    4. Δλδ αν έκοβαν όλοι αποδείξεις θα είχαν δίκιο, ενώ τώρα πρέπει αν μην προστατευτούν οι μέλισσες?

      Διαγραφή
    5. κ. Αλέξανδρε, ΕΥΓΕ!

      Διαγραφή
    6. Τασαρα χωρίς την μέλισσα η οποία μεταφέρει την πολύτιμη γύρη δεν θα είχες να φας ούτε βελανίδια! Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για την απάντηση που έδωσες! Τι σχέση έχει η τιμή του μελιού με τον κίνδυνο εξαφάνισης των ευλογημενων εντόμων; βγαίνετε χωρίς αιδώ και λέτε όλοι σας ένα σωρό αρλούμπες

      Διαγραφή
    7. Ο φθόνος στην Ελλάδα είναι δεύτερη φύση. Μεγάλο κούτσουρο. Καταστρέψτε τα πάντα. Την Γη την φύση τα φρούτα γιατί βγάζουν λεφτά οι.. γείτονες. Δεν τον συναντάς τόσο φθονο, στην υφήλιο,όσο εδώ. Δεν συνεργάζονται, ούτε νοιωθουν τι γίνεται γύρω τους. Μόνο λεφτά μην βγάλει ο άλλος. Κι επειδή το κράτος μας,έγινε εχθρός γι'αυτό κοντεύει να διαλυθεί εντελώς. Δεν πληρώνει κανείς-όλοι ζητουν. Φυσικά όταν εκλεβαν οι πολιτικοί κι οι γκόμενες Τους τα λεφτά τού κράτους πώς να δώσει ο άλλος τη φορολογία του? Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι οι μέλισσες πού όντως δίχως αυτές δεν είχα φρούτα πέρυσι στον μπαξέ μου. Έτσι έμαθα και την αξία Τους. Άρα ΔΕΝΑΙ το μέλι το κυριότερο πού προσφέρουν αλλά η επικονίαση. Κι όποιος τις σκοτώνει σκόπιμα για την ευκολία του-της παρτης του- να καταγγέλλεται κι ας λέει τις θεωρίες του στα δικαστήρια. Εγκληματίες. Άπληστοι κι αχόρταγοι

      Διαγραφή
    8. Τασαρα αυτά που λες δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα. Ξέρεις ότι στην Αμερική πληρώνονται οι μελισσοκόμοι ανά κυψέλη από τους παραγωγούς μήλων αμυγδάλων κ. λ. π. γιατί η επικονιαση μέσω μελισσών δεκαπλάζει την παραγωγή των δένδρων!!

      Διαγραφή
  2. Τασάρα... θέλω απλά να σε ενημερώνω πως τώρα μιλάει το Εγω σου και όχι ο πραγματικός εαυτός σου. Τα πράγματα είναι σοβαρά και εσύ ασχολείσαι με το αν οι μελισσοκόμοι που σου πούλησαν μέλι, έκοψαν αποδείξεις. Λες και σου το δίναν με το ζόρι. Για να εξυπηρετήσουν ένα κράτος που κλέβει τους πάντες, ακόμα και εσένα. Με τέτοια μυαλά δεν θα έχει σημασία αν θα σου κόβουν αποδείξεις στο μέλλον γιατί ούτε μέλι θα βρίσκεις, ούτε τις φυτείες σου θα έχεις. Θα παρακαλάς να είχες δει τα πράγματα διαφορετικά και ας έκοβες τα χόρτα σου με τα δυό σου τα χεράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αφανιστούν οι μέλισσες θα αφανιστεί σταδιακά και κάθε βλάστηση πάνω στον πλανήτη και ναι δεν θα χρειάζεται ούτε καν δηλητήριο για τα αγριόχορτα ούτε ξεχόρτιασμα τα χωράφια αλλά δεν θα τρως ούτε φρούτα ούτε λαχανικά και αν αφανιστούν και τα δάση.... τότε ψάξε σπίτι στο διάστημα Τασάρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με τέτοια μυαλά φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα,μια δρασκελιά πριν το γκρεμό,δυστυχώς είμαστε πολύ μακρυά από την πραγματικότητα και όχι μονάχα σε αυτό το θέμα αλλά παντού 1111

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τασαρα αντε στο διάστημα. Για να μην πω τίποτα αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψάχνω βασιλικο πολτο βιολογικο αν γνωρίζει η εχει κάποιος στείλτε ένα μαιλ .
    Θα προτιμούσα με κάποια πιστοποίηση.
    Σε φυσιολογική τιμή
    g_doktor2004@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τασαρα 13 το πουλάνε στα μάρκετ.....και με απόδειξη που απεγνωσμένα θέλεις......Από μελισσοκόμο γνωστό της περιοχής σου θα το πάρεις πιο φτηνά και θα ξέρεις τι τρως.Και αν ζητήσεις δίνει και αυτός απόδειξη και με 8ευρο.Αν είσαι όμως έξυπνος και γουστάρεις να τρως καλά μέλι η γνώμη μου είναι ότι αξίζει να του δώσεις και ένα εύρο παραπάνω για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να φας και του χρόνου.

      Διαγραφή
    2. Ανωνυμος, σωστα τα λες. Εχεις απολυτα δικιο.

      Διαγραφή
  7. αν αντι να κοψεις χορτα με χορτοκοπτικο βαζεις δηλητηρια τοτε δηλητηριαζεις κ τον υδροφορο οριζοντα κ θα το βρεις στο νερο που πινεις. Περαν τουτου οσοι εχουν κηπο σιγουρα θα χρειαστει να ψεκασουν ,υπαρχουν ομως τροποι προφυλαξης των μελισσων οπως αναφερονται απ τους μελισσοκομους κ πολυ ευκολο να τους ακολουθεις. Προσωπικα το κανω στον κηπο μου στην Αναβυσσο επειδη ο γειτονας εχει 5-6 μελισσια κ λατρευω να βλεπω τις μελισσουλες του να ερχονται σρον κηπο μου να τρυγουν ανθους αφοβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολοι πρεπει να προσεχουμαι και Μελυσοκομοι και οι αγροτες για να μπορεσουμαι να επιβιωσουμε ασχετως πως πουλαμε..ΟΛΟΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΜΑΥΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΩΡΟΥΜΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως μελισσοκόμος έχω να πω ότι κάνενας δεν αναγνωρίζει το λειτουργημα που κάνουμε τόσα χρόνια. Εγώ δεν παίρνω ούτε 1/10 από αυτό που παίρνεις εσύ φίλε αγρότη από επιδοτήσεις. Και παλεύω να ζήσω την οικογένεια μου και τα μελισσια μου όλο χρόνο με το τίποτα. Για να έχεις να φτιάξεις τα χωράφια σου και να πάρεις καρπούς και χρήματα από αυτά με χρειάζεσαι δυσμοιρε αγρότη. Να ψεκασεις τις ώρες που δεν πρέπει ξέρεις, να κόψεις τα χόρτα σου με μηχάνημα δεν ξέρεις. Είστε άξιοι της μοίρας σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν δεν μπορείς να κατανοήσεις το μέγεθος του προβλήματος και τη σημασία ενός απλού άρθρου.. Τότε μην βασανίσεις τα πληκτρολόγια Tassare της καρδιάς μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπράβο ..τι ειπε το ατομο...ωχ θεε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τασαρας είσαι εκτός τόπου και χρόνου,ζεις σε άλλον πλανήτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τασαρα κόψε το χόρτο γιατί κάηκες !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΑΝΘΡΟΠΟΤΗΤΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και ευθύνη των μελισσοκόμων που θα τοποθετήσουν τα μελίσσια τους ,υπάρχουν και ελεγχόμενοι τρόποι . Δεν πηγαίνουμε σε μια περιοχή που είναι φλομονένη στο φάρμακο .Ξέρω περιοχή στη Λάρισα που το φάρμακο πάει σύννεφο και βλέπω πολλούς μελισσοκόμους να τοποθετούν τα μελίσσια τους εκεί ,αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν έχουν οικολογική συνείδηση ;Είναι η αποκλειστική δουλειά τους η μέλισσα δεν θέλουν να την προστατεύσουν ;

      Διαγραφή
  15. koustaskos:
    Σύμφωνα με τους ερευνητές Mark Woolhouse και Sonya Gowtage-Sequeria του Κέντρου Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τους καθηγητές Andy Dobson και Akilesh Mishra, για τη δημιουργία μιας επιδημίας λειτουργεί ένας συνδυασμός των παρακάτω συντελεστών:
    Αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και χρήσεις της γης, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, μόλυνση νερού ή τροφίμων, αποτυχία προγραμμάτων δημόσιας υγείας, κακή υγεία του πληθυσμού, αλλά και αυτή καθαυτή η αντοχή του παθογόνου στα φάρμακα.

    Η ιστοσελίδα toperiodiko.gr (15/03/2020) δημοσιεύει επίσης ένα άρθρο από τη Monde Diplomatique που συνοδεύεται από μια αξιοπρόσεκτη, πλήρη κατ’ εμέ, βιβλιογραφία. Το άρθρο συμπυκνώνει πως «η αυξανόμενη ευαλωτότητά μας στις πανδημίες έχει μια βαθύτερη αιτία: την επιταχυνόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων».
    Επισημαίνει δε πως παρόλο που η πλειοψηφία των ιών προέρχεται από ζώα και εμφανίστηκαν ή επανεμφανίστηκαν σε περιοχές όπου, πολλές φορές, δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν (HIV, Ebola, Zika κ.α.) εντούτοις «…είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτά τα ζώα είναι ιδιαίτερα μολυσμένα από θανατηφόρα παθογόνα μικρόβια που είναι έτοιμα να μας μολύνουν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα μικρόβιά τους ζουν χωρίς να βλάπτουν τα ζώα αυτά. Το πρόβλημα είναι αλλού: με την αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών, την αστικοποίηση και την εκβιομηχάνιση, έχουμε παράσχει σε αυτά τα μικρόβια τα μέσα για να φθάσουν στο ανθρώπινο σώμα και να προσαρμοστούν».
    «Ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, συνεχίζει το άρθρο, δεν αυξάνεται μόνο λόγω της απώλειας οικοσυστημάτων, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο αντικαθίστανται. Για να ικανοποιήσει τη σαρκοφάγα του όρεξη, ο άνθρωπος έχει ξυρίσει σε όλο τον πλανήτη έκταση ισοδύναμη με εκείνη της Αφρικής, προκειμένου να ταΐσει και να αυξήσει τα ζώα που προορίζονται για σφαγή ή για εμπόριο ζωντανών ζώων (wet markets)».
    Ειδική πλευρά της απειλής νέων επιδημιών και πανδημιών είναι η καταστροφή που έχουν επιφέρει στη δημόσια υγεία οι ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού.
    Αυτό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης τους απασχολεί και όχι η δημόσια υγεία ή η ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό, εξάλλου, σχεδιάζουν την υπαγωγή στους νόμους της αγοραίας υγείας ακόμη και την έκρηξη επιδημιών, ακόμη και την σε εξέλιξη πανδημία.
    Οι ιοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν είναι μόνο βλαβεροί, συντείνουν στη βιοποικιλότητα.
    Επομένως η εμφάνιση ιώσεων είναι αναπόφευκτη. Αυτό όμως που δεν είναι μοιραίο είναι οι πανδημίες. Αυτό που επίσης δεν είναι του ριζικού μας είναι η λατρεία του κέρδους, η αντιμετώπισή του ως αρχής και τέλους της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αλλά γι’ αυτό απαιτείται να αντιστραφούν οι σκοποί και οι όροι παραγωγής και κατανάλωσης, να αντιστραφούν οι πολιτικές που διαταράσσουν τη φύση, τερατοποιούν την εκτροφή, διακίνηση και εμπορία στη γεωργία, την ιχθυοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.
    Ένα τέτοιος σκοπός δίνει νόημα και μέλλον στον εξαιρετικά σοβαρό και αναγκαίο άμεσο αγώνα των υγειονομικών και του κόσμου της εργασίας, στη συλλογική και προσωπική αυστηρή πειθαρχία για την τήρηση των κανόνων του οργανισμού υγείας.
    Η ζωή είναι ανεκτίμητη. Ακόμη και τα μικρά ποσοστά οδηγούν σε μεγάλα νούμερα, κυρίως όμως σε ξεχωριστούς μονάκριβους ανθρώπους μας, που πρέπει και μπορούν να ζήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://avoidthemark.com/2020/03/17/what-is-the-mark-of-the-beast

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!