Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με μια νέα μέθοδο... Ούτε που έχει περάσει απο το μυαλό των περισσότερων μελισσοκόμων!

  




Πολλές οι θεωρίες όσον αφορά την χρήση φύλλων κηρήθρας με κελιά μικρότερης διαμέτρου , αλλά πια πραγματικά είναι τα πλεονεκτήματα που δίνονται στις μέλισσες μας? Ας το αναλύσουμε...

Όλοι αγοράζουμε φύλλα κηρήθρας με προκαθορισμένη διάμετρο κελιών , την οποία οι μέλισσες θα χτίσουν και όταν γεννηθεί , οι προνύμφες θα κάνουν να εκκολαυθούν 21 ήμερες.
Όταν όμως η διάμετρος των κελιών ειναι μικρότερη τα πράγματα αλλάζουν. Οι μέλισσες κάνουν μια μέρα λιγότερο να εκκολαυθούν πράγμα καθοριστικό για την ανάπτυξη των βαρροα και η κηρήθρα χωρά αρκετά περισσότερα κελιά , δηλαδή πιο γρήγορη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Σε κελιά μικρότερης διαμέτρου οι μέλισσες μπορούν να χτίσουν πιο γρήγορα , και παρατηρείτε μια γενικότερη ανθεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και ασθένειες. Επισης οι μέλισσες που θα γεννηθούν σε μικρότερα κελιά τείνουν να ζήσουν κάποιες εβδομάδες περισσότερο σε σχέση με τις άλλες μέλισσες.




Το επικρατέστερο πλεονέκτημα όμως είναι το πρώτο που σας προανέφερα. Σύμφωνα με έρευνες μέσα σε στενά κελιά τα βαρροα δεν μπορούν να μετακινηθούν στα τοιχώματα του κελιού πράγμα καθοριστικό για τον πολλαπλασιασμό τους. Όπως διάβασα το αρσενικό βαρροα δεν μπορεί να χωρέσει στα πλάγια για να ζευγαρώσει με το θηλυκό , και έτσι η ανάπτυξη τους μένει στάσιμη ενω των μελισσών μας το ακριβώς αντίθετο!!!

Βάση ερευνών όσο πιο στενά είναι τα κελιά τόσο λιγότερες επισκέψεις δέχονται από τα βαρροα , τα οποία δειχνουν να εχουν προτίμηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κελιά με αποκορύφωση τα κηφηνοκελιά. Τα βαρροα γνωρίζουν οτι όσο περισσότερο μείνουν σφραγισμένα τα κελιά τοσο περισσότερο χρόνο θα έχουν για να αναπαραχθούν. Τι συμβαίνει όμως όταν εμείς μειώνουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον χρόνο?

Κάποιες μέλισσες στην Αμερική ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την καταπολέμηση των βαρροα κατά την οποία όλα τα κελιά που χτίζουν είναι πολύ μικρότερα σε διάμετρο σε σχέση με όλων των υπολοίπων μελισσών. Αυτές οι μέλισσες που εφηβραν αυτήν την συμπεριφορά είναι οι λεγόμενες Αφρικανοποιημένες μέλισσες (africanized honey bees).

Την ιδια συμπεριφορά παρουσιάζουν οι ασιατικές αλλα και οι αφρικάνικες μέλισσες την οποία και εφαρμόζουν για δεκάδες χρονιά , εφόσον έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά με τα βαρροα.

Στην Ελλάδα οι μέλισσες μας αν τις αφήσουμε να χτίσουν μόνες τους χωρίς βάση κηρήθρας η διάμετρος των κελιών θα κυμαίνεται από 4.8 έως 5 χιλιοστά σε αντίθεση με τις ράτσες που αντιστέκονται και χτίζουν έως και 4.5 χιλιοστά διάμετρο.

Εδω ο χάρτης με τις διαμέτρους που χτίζουν οι μέλισσες ανά τον κόσμο......




Όπως παρατηρούμε οσο πλησιάζουμε στον τόπο ''καταγωγής'' των βαρροα , τόσο οι μέλισσες τείνουν να μικραίνουν τα κελιά στις κηρήθρες τους. Μήπως στην Ελλάδα πρέπει εμείς να δώσουμε ενα χέρι βοηθείας στις μέλισσες μας , και να μην περιμένουμε να αναπτύξουν μόνες τους αμυντικούς μηχανισμούς??

Μήπως τα μικρότερα κελιά μας βοηθήσουν να κρατάμε τα βαρροα σε πληθυσμούς μη καταστροφικούς για τις κυψέλες μας? 

*Η μέθοδος αυτή δεν υπόσχεται την οριστική απαλλαγή από τα βαρροα , αλλά την αρμονική συμβίωση τους με τις μέλισσες μας.

Μελισσοκόμος γράφει τα δικά του συμπεράσματα...
Τα συμπερασματα ειναι τα περισσοτερα πολυ θετικα σε συγκριση με το 5,4  περισσοτερες μελισσες, κανουν καθαριοτητα του γονου που εχει μεσα βαροα, λενε οτι ζουνε απο 8 μεχρι και 12 εβδομαδες, αλλα αυτο δεν το εχω επιβεβαιωσει ακομα. Μελι βαζουν αρκετο αρκει να υπαρχει εξω το μεγαλητερο  προβλημα ειναι στην μεταβαση απο 5,1 σε 4,9  απο 5,4 σε 5,1 (εγω ειχα βαλει 5,2 ) το χτισουν με κλειστα τα ματια αλλα απο 5,1 σε 4,9 εκει εχουμε θεμα  εκει ειναι λες και δεν ξερουν τι θα πει χτισιμο παροτι εχουνε ετοιμη κυρηθρα  την χτιζουν αλλα εχει πολλα λαθη  και δεν ειναι και τοσο καλο γιατι δεν γεναει μεσα σε αυτα τα κελια η βασιλισσα αλλα μολις τελειοποιηθουν τοτε το χερεσε μιλαμε για 1500 μελισσες παραπανω εαν ειναι γεματο το πλαισιο και απο τις δυο μεριες ετσι μπορεις να αποκτησεις πολλες εργατριες για να σου κουβαλησουν μελι , μετα απο δοκιμες που εκανα σε καποια μελισσια  με αμιντραζ για να δω κατα ποσο εχουν βαρροα ειχαν αλλα δεν ξεπερνουσαν τα ορια και αυτο πιστευω οτι οφειλετε στο οτι οι μελισσες γενοιουντε ποιο νωρις και ετσι χαλαει ο κυκλος τις βαρροα και δεν μπορει να αυξηθει πολυ γρηγορα .Αυτα προς στιγμης με τον καινουργιο χρονο ετοιμαζω μια σελιδα στο ιντερνετ και θα μπορεσω να πω περισοτερα γιατι χρεαζεται και να αποκτησω  και τη σχετικη πειρα,που απο οτι βλεπω ειναι ακριβως οπως τα λει ο στεφανος στο σχετικο βιντεο.                   
Ευχαριστω για το ενδιαφερον.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. συναδελφε το πειραμα σου κινειται σε σωστη βαση ολοκληρωσε την μελετη σου και στην συνεχεια αξιζει να ριξεις στην αγορα κηρυθρες με βαση 4.5 εως 4.7 χιλιοστα --- καλη επιτυχια --- αναμενουμε νεα απο την ορεινη μελισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριοι, σωστη η παρατηρηση σαs εχετε σκεφτει ομωσ πωσ με την παροδο του χρονου τα κελια τησ γονοφωλιασ μικραινουν φτανοντασ τισ διαμετρουσ που προαναφαιρονται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!