Widget Recent Post No.

Πόσους μήνες τρυγάμε μετά τη θεραπεία βαρρόα; Πόσο διάστημα πρέπει να περάσει για καθαρό μέλι;Πόσοι μήνες πρέπει να περάσουν για να τρυγήσουμε πεντακάθαρο μέλι; Τι γίνεται με τα υπολείμματα στο μέλι από τις θεραπείες βαρρόα; Οι βιολογικές μέθοδοι καταπολέμησης αφήνουν υπολείμματα; Και αν ναι φαίνονται σε μια χημική ανάλυση; Αρκετοί μελισσοκόμοι θέτουν τα παραπάνω ερωτήματα τελευταία, και καλό είναι να πέσει λίγο φως στο συγκεκριμένο θέμα. Επικρατεί μεγάλη άγνοια στο θέμα, και πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν τα δικά τους δίχως να ρωτάνε έναν έμπειρό και γενικά κάποιον που γνωρίζει περισσότερα προκειμένου να τον συμβουλευτούν.

Άρχικα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μερικά χημικά σκευάσματα παίρνουν ακόμα και χρόνια μέχρι να διασπαστούν πλήρως μέσα στο μελίσσι. Το φάρμακο συγκεντρώνεται στο κερί, και στην συνέχεια όταν αποθηκεύεται το μέλι, μήνες μετά δημιουργείτε πρόβλημα. Μετά απο συνεχή έρευνες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο συγκεκριμένες χημικές ουσίες άφηναν υπολλείματα στο μέλι, και αυτό όταν δεν γινόταν στο σωστό χρόνο η θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα κατα τα επιστημονικά, οι βιολογικές θεραπείες, όπως οξαλικό οξύ - θυμόλη, αλλά και χημικές θεραπείες με δραστική ουσία την φλουμεθρίνη (πχ οι ταινίες bayvarol, Varrostop) δεν άφηναν υπολλείματα στο μέλι.

Οι βιολογικές θεραπείες που κάνουμε είναι ευρέως γνωστό ότι δεν αφήνουν καθόλου υπολλείματα. Ωστόσο αν κάνουμε θεραπεία τη στιγμή που τα μελίσσια συλλέγουν μέλι, δηλαδή κατα τη διάρκεια μελιτοφορίας, τότε είναι φυσικό μέσα στο μέλι να περάσουν ανεπιθύμητες ουσίες. Μην ξεχνάμε οτι ναι μέν είναι βιολογικά σκευάσματα, αλλά έχουν αυξημένη τοξικότητα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει στο μέλι. Πρόσφατη έκανα μια ερώτηση σε πανεπιστημιακό καθηγητή. Τον ρώτησα αν πριν τον τρύγο του μελιού μπορούμε να κάνουμε θεραπεία με οξαλικό οξύ. Η απάντηση του ήταν αρνητική. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποβιβάσουμε την ποιότητα του μελιού.

Όσον αφορά τα χημικά σκευάσματα. Η θεραπεία για τη βαρρόα πρέπει να γίνεται τον Χειμώνα δηλαδή 5-6 μήνες πριν τον τρύγο. Γενικά όσο περισσότερος ο χρόνος τόσο το καλύτερο. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα ποικίλουν. Γι αυτό θα γράψουμε λίγα στοιχεία για μερικά σκευάσματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, και τα υπολλείμματα που αφήνουν στο μέλι, για να προσέχουν γενικά οι μελισσοκόμοι...

Ονομασία: Apiguard
Δραστική ουσία: Θυμόλη
Έγκριση: Εγκεκριμένο
Δραστικότητα: 68 - 76%
Υπολείμματα: Δεν αφήνει υπολείμματα διότι είναι βιολογικό
Παρατηρήσεις: Η βαρρόα ψοφάει λόγω τοξικότητας και δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Έχουν αναφερθεί ενοχλήσεις στα σμήνη αλλά και πλήρης διακοπή της γέννας της βασίλισσας. Επίσης η βαρρόα μετά από μια τέτοια θεραπεία δεν αποκτά ανθεκτικότητα.

Ονομασία: Bayvarol
Δραστική ουσία: Φλουμεθρίνη
Έγκριση: Εγκεκριμένο
Δραστικότητα: 99%
Υπολείμματα: Δεν αφήνει υπολείμματα αν και σε μερικά πειράματα φάνηκε ότι συγκρατήθηκαν ίχνη στο κερί όπου υπήρχε γόνος.
Παρατηρήσεις: Πρόκειται για χημικό σκεύασμα, είναι πανάκριβο, είναι γερμανικό, και η βαρρόα μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα.


Καταπολέμηση βαρρόα με ταινίες bayvarol.


Ονομασία: Check mite, Perizin
Δραστική ουσία: Coymaphos
Έγκριση: Εγκεκριμένα
Δραστικότητα: 85 - 97%
Υπολείμματα: Αφήνει υπολείμματα στο κερί και στο μέλι. Έρευνες σε εργαστήρια έδειξαν οτι μπορεί να διατηρηθεί αδιάσπαστο ακόμα και μετά από 6 μήνες.
Παρατηρήσεις: Πρόκειται για χημικά σκευάσματα, είναι πανάκριβα, είναι γερμανικά, και η βαρρόα μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα.

Ονομασία: Apistan
Δραστική ουσία: Fluvalinate
Έγκριση: Εγκεκριμένο
Δραστικότητα: 95%
Υπολείμματα: Μπορεί να διατηρηθεί αδιάσπαστο στο κερί ακόμα και 1 χρόνο μετά την εφαρμογή. Δεν διασπάται εύκολα όπως άλλα χημικά σκευάσματα.

Ονομασία: Apivar
Δραστική ουσία: Amitraz
Έγκριση: Μη εγκεκριμένο
Δραστικότητα: 90-96%
Υπολείμματα: Μέσα σε λίγες ώρες δεν μπορεί να εντοπιστεί διότι διασπάται γρήγορα. Σύμφωνα με έρευνες διασπάται πλήρως μέσα σε ένα μήνα.
Παρατηρήσεις: Είναι πολύ ακριβό και μη εγκεκριμένο στην Ελλάδα. Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν το τακ τικ που έχει ίδια δραστική ουσία. 

Ονομασία: ApilifeVar
Δραστική ουσία: Θυμόλη
Έγκριση: Εγκεκριμένο
Δραστικότητα: 90%
Υπολείμματα: Δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα, διότι είναι βιολογικό
Παρατηρήσεις: Η βαρρόα δεν αποκτά ανθεκτικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

 1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένων και ακάλυπτων δανείων και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447915601531 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Ένα δάνειο από μια αξιόπιστη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

  * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
  * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
  * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
  * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
  * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
  * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
  * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
  * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
  * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

  Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
  Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447915601531

  Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!