Η Ορεινή Μέλισσα παρακολούθησε το σεμινάριο του καθηγητή Μελισσοκομίας, Γιώργου Γκόρα, ο οποίος έχει αρχίσει πλέον να γίνετε πολύ γνωστός, ανάμεσα στους μελισσοκόμους, για τις γνώσεις του αλλά και τη σημαντική του βοήθειά του στην επιστημονική μελισσοκομική κοινότητα. Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία, με πανεπιστημιακές γνώσεις, σήμερα θα αποδώσουμε με δικό μας τρόπο, τα όσα μας είπε για τη θεραπεία της ασκοσφαίρωσης. Μιας ασθένειας που ο μελισσοκόμος μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ εύκολα! Πάμε λοιπόν να μάθουμε όλα τα μυστικά για αυτή την ασθένεια...
Πως καταλαβαίνουμε την ασθένεια
Μπροστά απο την πόρτα της κυψέλης βλέπουμε κάποια μικρά πετραδάκια, άσπρα και μαύρα, τα οποία είναι νεκρός γόνος. (Εικόνα 1). Η ασκοσφαίρωση προκαλείτε απο Μύκητα και όχι απο βακτήριο, και οι μούχλες αυτές που δημιουργούνται κάνουν τον γόνο σαν πετραδάκι. (Εικόνα 2).
Εικόνα 1. Είσοδος μελισσιού με βαριά προσβολή ασκοσφαίρωσης |
Εικόνα 2. Μολυσμένος γόνος απο ασκοσφαίρωση |
Πότε προκαλείτε η ασθένεια
Η ασκοσφαίρωση προκαλείτε όταν έχρι κρύο και ο γόνος είναι εκτεθειμένος, δηλαδή δε μπορεί να τον ζεστάνει επαρκώς το μελίσσι. Αυτό συμβαίνει όταν: Έχουμε μικρά μελίσσια που δυσκολεύονται να θερμάνουν τον γόνο. Συμβαίνει νωρίς την Άνοιξη τα μικρά μελίσσια να έχουν περισσότερο γόνο Για παράδειγμα: Νωρίς την Άνοιξη έχουμε ένα μικρό μελίσσι με περισσότερο γόνο, σε αναλογία με το πλυθησμό του. Συμβαίνει αυτό το φαινόμενο νωρίς την Άνοιξη. Πχ έχουμε ένα 5άρι μελίσσι το φλεβάρη, και έχει 1 γόνο. Αντίστοιχα αν κοιτάξουμε ένα 3άρι μελίσσι, έχει και αυτό 1 γόνο. Δηλαδή το ένα μελίσσι έχει το μισό πλυθησμό, αλλά διατηρεί την ίδια έκταση γόνου. Τα μικρά μελίσσια θέλουν να ξεφύγουν απο την κατάσταση που βρίσκονται, και ζορίζονται να αναπτυχθούν. Η ασκοσφαίρωση λοιπόν βρίσκει πρόσφορο το έδαφος για να βλαστήσει... Πρόβλημα μπορούμε να έχουμε επίσης όταν παγώσει ο γόνος, όταν κάνει μια παγωνιά το πάσχα κλπ κλπ...
Εδώ βλέπουμε γόνο προσβεβλημένο απο ασκοσφαίρωση, σε πρώιμο στάδιο |
Μερικοί απο τους πιο σοβαρούς λόγους που διογκώνεται η ασθένεια.
1. Η διεγερτική τροφοδοσία που κάνουμε για περισσότερο γόνο. Το μελίσσι μπορεί να ρίξει πολύ γόνο, και με μια παγωνιά να μη μπορούν να τον ζεστάνουν οι μέλισσες.
2. Έχουν φάει τις τροφές και πεινάνε. Όταν οι μέλισσες είναι νηστικές δε παράγουν θερμότητα, ο γόνος δεν είναι καλοθρεμμένος, και έτσι δημιουργείτε η ασθένεια.
3. Δεν δουλεύει καμία ανθοφορια. Το καλό νέκταρ και η γύρη μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια.
4. Λόγω της κακής βασίλισσας. Μια βασίλισσα που κάνει διάσπαρτο γόνο δυσκολεύει πολύ το μελίσσι. Επίσης μια βασίλισσα που δε μεταφέρει τα γονίδια της καθαριότητας δημιουργεί πάλι προβλήματα. Αλλάζοντας τη βασίλισσα πολλές φορές λύνεται το πρόβλημα.
Σύμφωνα με σημειώσεις που κράτησε η Ορεινή Μέλισσα, ο καθηγητής ανέφερε στο σεμινάριο, ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο για τη καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης. Εμείς κάναμε μια έρευνα πάνω σε αυτό, και το μόνο που βρήκαμε είναι ένα νέο προϊόν απο την BEEVITAL το οποίο χορηγείτε ειδικά για την ασκοσφαίρωση. Δείτε μια φωτογραφία απο αυτό το σκεύασμα:
Ωστόσο απο όσο είδαμε δε κυκλοφορεί ακόμα στην Ελλάδα, και δεν είναι φάρμακο, αλλά ένα βιολογικό σκεύασμα, οπότε πολύ σωστά ανέφερε ο Κ. Καθηγητής.
Πως θεραπεύω την ασθένεια
1. Σφίγγω το μελίσσι
Σφίγγω το μελίσσι βγάζω τα πλαίσια που δε πατάνε οι μέλισσες. Πχ αντι να έχω μελίσσι 6 πλαίσια με πλαίσια με σκόρπιες μέλισσες βγάζω τα 2-3 πλαίσια. Ένα 5άρι μελίσσι το κάνουμε τριάρι και του βάζουμε πλαίσια γεμάτα με μέλι.
2. Ταίζω το μελίσσι
Ταίζω με σιρόπι η ζαχαροζύμαρο. Το σιρόπι είναι το καλύτερο και έχει άμεσο αποτέλεσμα. Το ταίσμα δημιουργεί στις μέλισσες ενέργεια. Ταίζοντας ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς όλου του μελισσιού. Πχ οι μέλισσες ψάχνουν που να βάλουν το σιρόπι, και έτσι καθαρίζουν τον γόνο, αν υπάρχει πεθαμένος σε κάποιο κελί. Αυξάνεται η καθαριότητα στη κυψέλη. Επίσης οι μέλισσες με το σιρόπι έχουν άμεση ενέργεια για να παράγουν θερμότητα και να ζεστάνουν τον γόνο. Παράγουν περισσότερο βασ. πολτό που δυναμώνει τον γόνο.
3. Καθαρισμός βάσης
Καθαρίζουμε τη βάση/πάτο του μελισσιού, ιδανικό θα ήταν να περάσουμε και με φλόγιστρο για 100% απολύμανση.
Έτσι για να θεραπεύσουμε τα μελίσσια μας εφαρμόζουμε 3 πραγματάκια...
Σφίξιμο
Καθάρισμα Βάσης
Τάισμα
Στο σεμινάριο όπως κατέγραψε η Ορεινή Μέλισσα τέθηκε στον καθηγητή η ερώτηση, τι συμβαίνει με τη μπανάνα, και τη δράση κατά της ασκοσφαίρωσης. Ο καθηγητής απάντησε ότι δεν μπορεί να συνδέσει με κανένα τρόπο πως γίνετε η μπανάνα να θεραπεύει την ασκοσφαίρωση. Όπως είπε ο ίδιος, πιθανόν όσοι μελισσοκόμοι βλέπουν καλά αποτελέσματα, να μην οφείλετε στη μπανάνα αλλά σε άλλους παράγοντες όπως πχ ο καιρός ή η ανθοφορία. Όταν υπάρχει τροφή στο μελίσσι η ασθένεια υποχορεί, και το έχουμε δεί πολλές φορές να συμβαίνει. Ο καθηγητής τόνισε ότι για να δούμε αν όντως δουλεύει πρέπει να βάλουμε μια μπανάνα ίδιου μεγέθους σε 10 μελίσσια, σε 10 μελίσσια να μην κάνουμε τίποτα, και σε 10 μελίσσια να δώσουμε σκέτο σιρόπι. Και να καταγράψουμε τι έγινε...
Τι κάνουμε με τις βαριά προσβεβλημένες κηρήθρες
Αν μια κηρήθρα έχει πολλά κρούσματα επάνω της την καίμε. Αλλά η ασκοσφαίρωση δεν μεταδίδεται εύκολα όπως άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα άν έχουμε ένα 10άρι μελίσσι γεμάτο πλυθησμό που έχει χτίσει και το καπάκι, και του δώσουμε ένα βαριά προσβεβλημένο μελίσσι, αυτό είναι αδύνατο να κολλήσει την ασθένεια. Αμέσως θα απομακρύνει όλα τα κρούσματα στη κηρήθρα. Η ασκοσφαίρωση είναι ασθένεια που το μελίσσι μπορεί και διαχειρίζεται.
Μπορούμε να δώσουμε να χτίσει νέες κηρήθρες
Αμα βάλουμε να κτίσει νέες κηρήθρες θα καταπονηθουν οι μέλισσες, οπότε θα εξαπλωθεί η ασθένεια. Αδύναμες μέλισσες, μεγάλη προσβολή της ασθένειας.
Γενικά σύμφωνα με τις σημειώσεις που κράτησε η Ορεινή Μέλισσα, η ασκοσφαίρωση είναι μια "διαχειρίσιμη" ασθένεια και πλέον έχει "εξαφανιστεί" απο τα περισσότερα μελισσοκομεία. Γενικά όσοι μελισσοκόμοι φροντίζουν τα μελίσσια τους, απολυμαίνουν τις κυψέλες, κρατάνε καθαρές κυψέλες, πηγαίνουν σε ανθοφορίες, δεν έχουν σχεδόν ποτέ πρόβλημα με αυτή την ασθένεια. Το μυστικό είναι όχι μεγάλο άπλωμα της γονοφωλιάς πρίν πιάσουν οι ζέστες, δηλαδή να μη βιαζόμαστε για την ανάπτυξη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παλαιότερα (20 χρόνια) με τη χρήση αντιβιωτικών η ασκοσφαίρωση έβρισκε έφορο το πεδίο και οι μελισσοκόμοι είχαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα
Αυτά είχαμε να σας πούμε για την ασκοσφαίρωση, την πιο "εύκολη" ασθένεια των μελισσιών! Απο την Ορεινή Μέλισσα!
1 Σχόλια
πως μπορω να απολυμανω ενα πλαισιο απο ασκοσφαιρωση?στην καταψηξη καθαριζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!