Widget Recent Post No.

Πως φτιάχνουμε πολλά μελίσσια που να βγάζουν πολύ μέλι



Πως μπορείτε να κόψετε παραφυάδες από τα μελίσσια και να πάρετε μέλι ταυτόχρονα. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να τα πετύχουμε και τα δύο μαζί, όμως σήμερα θα σας δώσω μερικές σημαντικές πληροφορίες για να το πετύχετε. Πρώτο και κυριότερο είναι να δυναμώσουμε τα μελίσσια μας. Δηλαδή να αναπτυχθούν περισσότερο και σε μικρότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Ο πλυθησμός που θα κερδίσουμε μπορεί να γίνει μια παραφυάδα και τόσο που συνεχίζει να είναι παραγωγικό το μελίσσι. Πχ αν έχουμε ένα 20άρι μελίσσι και βλέπουμε ότι πάει για τρίτο πάτωμα δεν είναι τίποτα να του πάρουμε 2-3 πλαίσια πλυθησμό. Το μυστικό στην ανάπτυξη είναι η τροφοδοσία τότε που έρχεται πολύ γύρη και οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες για να γίνει εντατική εκτροφή γόνου. Όταν δεν δίνει κάποια ανθοφορία, μπορούμε να βάλουμε 1 λίτρο σιρόπι αναλογίας 2 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη κάθε 2-3 ημέρες ανα 10άρι μελίσσι. Όλη η τροφή διατίθεται στον γόνο.

Σε περίπτωση που έχουμε σκοπό να τρυγήσουμε πρέπει να σταματήσουμε τη τροφοδοσία ένα μήνα πρίν. Στο μελίσσι δεν θα έχει μείνει ίχνος ζάχαρης μέχρι τότε. Η γέννα της βασίλισσας πρέπει να διατηρείτε πάντα σε υψηλά επίπεδα και να μην την αφήνουμε να πέσει λόγω μειωμένων τροφών έξω. Σαν μελισσοκόμος έχω αυτή τη στιγμή τα μελίσσια στη πορτοκαλιά, όμως για μέλι δεν στοχεύω τώρα αλλά στον Έλατο που θα πάνε αρχές Μαίου. Αυτή τι στιγμή τροφοδοτώ τα μελίσσια μου κάθε 2-3 ημέρες προκειμένου να διατηρήσω σε υψηλά επίπεδα τη γέννα, και όταν ανοίξει η πορτοκαλιά τα μελίσσια δεν θα χρειάζονται καμία απολύτως βοήθεια. Κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας μπορούν να κοπούν παραφυάδες - μια ανά μελίσσι και να μη θησιαστεί η παραγωγικότητα του μελισιού.

Ένα καλό κόλπο για να κερδίσετε χρόνο αλλά και ανάπτυξη είναι να αγοράσετε έτοιμες μάνες απο κάποιο καλό βασιλοτρόφο - αν φυσικά υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Τα μελίσσια μέσα σε 2-3 ημέρες θα έχουν μάνα έτοιμη που γεννά. Δηλαδή αρχίζει η ανάπτυξη. Αλλιώς μπορείτε να εφαρμόσετε μια δική σας μέθοδο για να φτιάξετε δικές σας βασίλισσες.

Θέλω να σας δείξω κάτι πολύ πρακτικό τώρα συνάδελφοι. Στην ΕΙΚΟΝΑ 1 βλέπουμε ένα μελίσσι σφιχτό 6άρι. Αυτό το μελίσσι χρειάζεται εμφανώς σπρώξιμο!!! Τι κάνουμε λοιπόν για να αυξήσει ρυθμούς ανάτπυξης; Παίρνουμε ένα χτισμένο ή αχτιστο πλαίσιο (εγώ έχω χτισμένα) και το βάζουμε στον πυρήνα του μελισσιού. Στο κέντρο του γόνου. Ο πλυθησμός είναι τόσος πολύς που μπορεί να το αντέξει πολύ καλά. Με αυτό το τρόπο δίνουμε αμέσως χώρο να γεννήσει η βασίλισσα και σπρώχνουμε το μελίσσι να αυξήσει γόνο! Αν δεν θέλετε να ρισκάρετε μέσα στον γόνο βάλτε το άδειο πλαίσιο εκεί που τελειώνει ο γόρος και αρχίζουν οι γύρες τα μέλια κλπ.

Στην συνέχεια παίρνουμε το μπουκαλάκι το άδειο που βλέπουμε και το γεμίζουμε σιρόπι. Για να δώσουμε μια extra βοήθεια στο μελίσσι μας. Η τροφή αυτή θα διατεθεί κατευθείαν στο γόνο η στο χτίσιμο, αν υπάρχουν άχτιστα πλαίσια...

ΕΙΚΟΝΑ 1 Βλέπουμε ένα σφιχτό 6άρι μελίσσι το οποίο παίρνει άνετα σφήνα στο γόνο και χρειάζεται επιπλέον τροφοδότηση

Η σφήνα στο γόνο μπορεί να είναι είτε μαύρη κηρήθρα είτε άχτιστο πλαίσιο ή οτιδήποτε. Την Άνοιξη οι μέλισσες δεν κάνουν εξαιρέσεις. Πιάνουν και χτίζουν τα πάντα.


Έγινε προσθήκη σφήνας και καλύφθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα απο μέλισσες. Ξεχωρίζετε εσείς άδειο πλαίσιο; Το μπουκαλάκι το γεμίσαμε με σιρόπι αναλογίας 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό. Αυτό το μελίσσι μέσα σε λίγες ημέρες θα γίνει 10άρι λόγω του πολύ γόνου που είναι έτοιμος να εκκολαφτεί

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια