Η πορτοκαλιά θεωρείτε απο τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, η ανθοφορία για παραφυάδες και χτίσιμο κηρηθρών. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι επισκέπτονται τα τεράστια περιβόλια, με τα εκατομμύρια άνθη, όχι για να τρυγήσουν μέλι, αλλά για να φτιάξουν τα μελίσσια τους, να τα αναπτύξουν για τις μετέπειτα ανθοφορίες, να τα πολλαπλασιάσουν και να πουλήσουν παραφυάδες. Ενώ σαν επακόλουθο της ανθοφορίας είναι το τρελό χτίσιμο των νέων κηρηθρών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, για τις επόμενες νομές!
Πάρα πολλοί βασιλοτρόφοι, αλλά και μεγάλοι μελισσοκόμοι, βασίζονται σε αυτή την εξέχουσας σημασία ανθοφορία, για την ανάπτυξη των μελισσιών τους, τη βασιλοτροφία, ενώ άλλοι μελισσοκόμοι εξασφαλίζουν και μια καλή παραγωγή μελιού. Ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα των περισσότερων μελισσοκόμων, η πορτοκαλιά πλέον δεν αποτελεί τόσο στόχος για το μέλι, όμως ο κρυφός πόθος του μελισσοκόμου δεν σταματά ποτέ να υπάρχει.
Συζητώντας με μελισσοκόμους, σε διάφορα παρεάκια, με παλιούς του χώρου, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, πόση μα πόση διαφορά υπάρχει στις απόψεις. Υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι, που υποστηρίζουν ότι η πορτοκαλιά, κάνει κακό στα μελίσσια, και ότι τα αχρηστεύει στις επόμενες ανθοφορίες. Δηλαδή μελίσσια που πάνε στη πορτοκαλιά κουράζονται και δε συλλέγουν μέλι σε επόμενες ανθοφορίες. Δυστυχώς το έχω ακούσει απο πολύ κόσμο, και κυρίως απο μελισσοκόμους που δεν βρίσκονται σε μέρη που έχει πορτοκαλιά. Άλλος λέει ότι βλάπτει τις προβοσκίδες, άλλος ότι παθαίνουν υπερκόπωση τα μελίσσια. Αυτό ίσως έχει δόση αλήθειας, αλλά ο λόγος μάλλον είναι άλλος.
Η πορτοκαλιά συνοδεύεται απο πολλά ραντίσματα. Πολλές φορές μάλιστα μιας και συνηπάρχουν καλλιέργειας πορτοκαλιάς, με άλλα λαχανικά, ραντίζονται με πολύ δραστικά φάρμακα, και αυτό έχει ως επακόλουθο της τραγικές συνέπειες της δηλητηρίασης, της αποδυνάμωσης των μελισσιών, και ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Όποιος μελισσοκόμος έχει τον παραμικρό φόβο ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στα μελίσσια του, και ότι οι αγρότες δεν τηρούν καθόλου τους κανόνες ασφαλείας, στα ραντίσματα τους, οι κυψέλες πρέπει να απομακρυνθούν πρίν συμβούν τα χειρότερα.
Η πορτοκαλιά κατά την γνώμη μου ειναι η καλύτερη ανθοφορία ανάπτυξης. Μόνο στη πορτοκαλιά συμβαίνει όσο μέλι έρχεται να γίνεται γόνος! Και μιλάμε για τόσο γόνο, που έχω φτιάξει μελίσσια τετραόροφα μερικές χρονιές. Η ανθοφορία αυτή είναι τόσο πλούσια, τρελαίνει τόσο πολύ τις μέλισσες, που υπάρχει και άλλη μια σοβαρή συνέπεια! Η σμηνουργία! Η πορτοκαλιά αυξάνει την τάση για σμηνουργία, τόσο, που μερικοί βορειοελλαδίτες μελισσοκόμοι δεν έχουν δεί ούτε στον ύπνο τους! Υπάρχουν χρονιές καταγεγραμμένες, όπου δε προλαβαίναμε να χαλάμε κελιά, και οι αφεσμοί πετούσαν ο ένας μετά τον άλλον.
Η πορτοκαλιά σύμφωνα με δεδομένα μελισσοκόμων, δεν δουλεύει κάθε χρόνο, και υπάρχουν χρονιές που δεν δουλεύει σχεδόν καθόλου. Η πορτοκαλιά για να δώσει μέλι χρειάζεται να ανοίξει στην ώρα της, και όχι πρώιμα μέσα στον Μάρτιο όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να ανοίξει στα μέσα Απριλίου που είναι και η πιο φυσιολογική ημερουμηνία. Πρέπει να προηγηθούν καλές ποτιστικές βροχές, και οι θερμοκρασίες πρίν και κατά την ανθοφορία να είναι γύρω στους 20 βαθμούς. Τέτοιες συνθήκες μπορούν να μας επιφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για πολύ πολύ μέλι!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!