Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, θα ξεκινήσουμε από σήμερα τις δημοσιεύσεις των περιλήψεων των εισηγήσεων που έγιναν στο 3ο Π.Ε.Σ.Μ (Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας).Θα δώσουμε έτσι την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι από εσάς δεν τα κατάφεραν να παρευρεθούν στο συνέδριο.Θα τηρήσουμε την ίδια σειρά με την οποία παρουσιάστηκαν όλες οι εισηγήσεις στο συνέδριο και έτσι θα ξεκινήσουμε με την εισήγηση:
Των Μ. Τσίπη και Π. Χαριζάνη
Του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας, του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Η σωστή ανάπτυξη του γόνου έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού του μελισσιού και επομένως και της δυναμικότητάς του. Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της κυψέλης τους.
Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται η επιβίωσή τους και η αποφυγή αβέβαιων και επιβλαβών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν οι έντονες περιβαλλοντικές διακυμάνσεις. Η σταθερή θερμοκρασία της γονοφωλιάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη των ανήλικων σταδίων της μέλισσας. Γι αυτό οι μέλισσες επιδιώκουν να διατηρούν όσο γίνεται πιο σταθερές τις συνθήκες ανάπτυξης του γόνου τους και ιδιαίτερα τη θερμοκρασία της γονοφωλιάς τους.
Με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση αυτόνομων ηλεκτρονικών καταγραφικών οργάνων που τοποθετήθηκαν σε κηρήθρες μέσα στην κυψέλη, κατά τις τέσσερις εποχές του χρόνου, διαπιστώθηκε πως όταν υπάρχει γόνος και αρκετός πληθυσμός οι μέλισσες μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό της κυψέλης.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η θερμοκρασία στο κέντρο της γονοφωλιάς ήταν περίπου 34oC ενώ στην περιφέρεια ήταν πιο μικρή. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε όταν ο πληθυσμός ήταν μικρός και η ποσότητα του γόνου περιορισμένη ενώ όσο περισσότερος πληθυσμός και γόνος υπήρχε μέσα στην κυψέλη, τόσο σταθερότερη ήταν η θερμοκρασία.
Η ικανότητα που έχουν οι μέλισσες να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία της κυψέλης τους επιτρέπει την εκτροφή γόνου όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υπερβολικά χαμηλή ή υπερβολικά υψηλή ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την αποφυγή προσβολών του γόνου.
Ορεινή Μέλισσα
13 Σχόλια
...και εδώ λοιπόν, η 8άρα κυψέλη έρχεται να δώσει την λύση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατανομή της θερμοκρασίας είναι πιο σωστή. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά την άνοιξη... Έκρηξη, χτίσιμο σε χρόνο 0... Χωρίζεις, εννώνεις στην ώρα σου χωρίς άσκοπα ταίσματα... Μεταφέρεις πιο εύκολα. Αν η 10άρα γίνει 2 όροφη η 8 άρα θα γίνει 3όροφη (+4 πλαίσια πληθυσμό) + 1 πάτωμα μέλι...
Καθίστε και φτιάξτε βιοκλιματικές κυψέλες, πλαστικές με μόνωση, και βάλτε και κανένα αερόθερμο στα μπαούλα, στην 10άρα αναφέρομαι...
Οι εποχές έχουν αλλάξει, ξεκολλήστε, αφουγκραστείτε, συμμορφωθείτε με τις ανάγκες τις μέλισσας.
Φίλε Ανώνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και το άρθρο δεν είναι δικό μου -το υπογράγουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες όπως βλέπεις - θα μπορούσαμε να ανοιξουμε μια συζήτηση για το θέμα της 8άρας, με αντίθετα επιχειρήματα.
Εγώ είμαι πρόθυμος να το κάνω, φτάνει να υπογράφεις τα σχόλιά σου επώνυμα!
Φιλικά
Κ. Δερμάτη δεν ήθελα να σας προσβάλω αναφερόμενος στις βιοκλιματικές. Αντίθετα, σας εκτιμώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η λύση είναι μπροστά μας και λέγεται 8αρα. Έχουμε κολλήσει με μια κυψέλη (λέγε με 10αρα) που "ανακαλύφθηκε" σχεδόν 1 αιώνα πριν και που; Στην Αμερική, όπου τα δάση οργιάζουν, όπου τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν διόροφα για πλάκα...
Η μελισσοκομία στην χώρα μας είναι διαφορετική. Και αν κάποτε πριν το βαρρόα τα πράγματα ήταν πιο απλά, πλέον δεν είναι. Σε συνδιασμό με την αλλαγή του καιρού και των αποδόσεων των φυτών...
Πόσα από τα μελίσσια σας γίνοντε σκαστά 20άρια πραγματικά; Παλιότερα; Μήπως γίνονταν πιο εύκολα;
Ποιό βασικό, βασικότατο κανόνα έχουμε στην μελισσοκομία; Σφιχτά μελίσσια. Είτε μέλι θες να πάρεις, είτε να ξεχειμωνιάσεις, όλα τα ελέγχει καλύτερα, η επικοινωνία μέσα στην φωλιά των εντόμων που λέγεται μέλισσα είναι καλύτερη έτσι, καθαρίζουν καλύτερα, φροντίζουν το γόνο σωστά, αρρωσταίνει πιο δύσκολα...
Στην 8αρα είναι σφιχτό θες δε θες...
Για εμένα η ιδανική κυψέλη είναι 8άρα με γονοθάλαμο dadant, πιο ψηλό πλαίσιο δηλαδή....
Δεν θέλω να πω ότι δεν δουλεύει η 10άρα, αλλά ότι η 8άρα στην χώρα μας δουλεύει καλύτερα. Απ όσο γνωρίζω αυτοί που υπογράφουν το άρθρο είναι υπέρ της 8αρας.
Κύριε Μανώλη, επιχειρηματολογείστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, μόνο μη που πείτε στα μείον τις 8αρας ότι η 8άρα πέφτει πιο εύκολα από τον αέρα γιατί θα σας πω και εγώ πόσο πιο εύκολα κουβαλιέτε η 8άρα, ακόμα και 3όροφη είναι σαν 10αρα διόροφη :)
Είμαι όλος αυτιά,
φιλικά και με εκτίμηση,
Δεν έχω λογαριασμό, Αντρέας Πάνου λέγομαι.
Φίλε Πάνο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμπλέκοντας σαν εμβρυοθάλαμο την Ντανταντ, έσωσες απόλυτα την παρτίδα και μου αφαιρείς πολλά από τα επιχειρήματα που είχα.
Αυτή όμως η επιλογή σημαίνει πλήρη διαφοροποίηση από τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Αν υποθέσουμε πως τελικά ο συνδυασμός οκτάρας (μεγάλης κάτω και μικρής πάνω) που προτείνεις γινόταν αποδεκτός, τότε το κόστος αντικατάστασης του 1,750,000 κυψέλων που υπάρχουν στην Ελλάδα θα σήμαινε κάπου 50,000,000 ευρώ.
Θέλω να μου πεις ποίος μπορεί να χρηματοδοτήσει σήμερα μια τέτοια αντικατάσταση και αν πούμε πως βρεθεί κάποιος (μέσω τραπεζών??) αν και σε πόσα χρόνια μπορεί να γίνει απόσβεση αυτού του ποσού, με την όποια επί πλέον παραγωγή που θα μπορούσαμε να δεχτούμε πως δίνει η λύση που προτείνεις.
Με άλλα λόγια φίλε Πάνο, τα θέματα της μελισσοκομίας έχουν και την άλλη όψη τους – την οικονομοτεχνική!
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οτιδήποτε κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα σε διαστάσεις πέρα από αυτές της στάνταρ, εμπορικά τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι!
Αντίθετα, η προσπάθεια μεγαλύτερης παραγωγής μέσω λύσεων συμβατών με τον υπάρχοντα εξοπλισμό (βλέπε Ενεργειακές βιοκλιματιζόμενες κυψέλες), αποτελούν μια καλή και κυρίως αποδεκτή από οικονομοτεχνικής πλευράς λύση! Αυτό το λέω γιατί μπορεί πράγματι οι κυψέλες αυτές να είναι ποιο ακριβές από τις απλές, εν τούτοις μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους και στα πατώματα και στα καπάκια και στις βάσεις φυσικά. Έτσι ο μέσος μελισσοκόμος μπορεί να κάνει σταδιακή αντικατάσταση των παλιών κυψελών του με ενεργειακές βιοκλιματιζόμενες και μέσα σε 5-6 χρόνια να τις έχει αντικαταστήσει όλες, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση, αφού η αύξηση της παραγωγής κατά 30% (αυτό έχουν δείξει οι μετρήσεις των τριών τελευταίων χρόνων) θα του χρηματοδοτήσει την επί πλέον επιβάρυνση!
Θα χαρώ να «ακούσω» και τον δικό σου αντίλογο σε όλα αυτά που σου παραθέτω.
Φιλικά.
Κύριε Δερμάτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταλαβαίνω αυτό που λέτε και από αυτή την σκοπιά, την οικονομοτεχνική του θέματος δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω, είναι όπως τα λέτε... Υπάρχουν βέβαια παραδείγματα μελισσοκόμων που πούλησαν όλο τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους και αγόρασαν άλλο. Συγκεκριμένα, για να το γυρίσουν σε 8αρα. Ο κύριος Κόσκος είναι ένα παράδειγμα... Εγώ αυτό που θέλω εν ολίγοις να πω είναι ότι αν δεχόμαστε ότι η 8αρα έχει περίσσοτερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα γιατί δεν σπρώχνουμε τους νέους τουλάχιστον που ξεκινάνε στην 8αρα παρά διατηρούμε το ήδη υπάρχον σύστημα;
Οι έμποροι εαν ο κόσμος τους ζητάει εξαρτήματα για 8άρα θα ανταποκριθούν. Εγώ δεν δυσκολεύτηκα υπερβολικά σε κάτι. Γυρεοπαγίδες υπάρχουν άνθρωποι που φτιάχνουν. Διαφράγματα τα κόβεις. Γενικά δεν υπάρχει κάτι που να μην βρήκα λύση..
Εγώ τις χρησημοποιώ σχεδον από την αρχή. Έφτασα μέχρι 9 μελίσσια με 10αρες και πριν κάνω το βήμα και αφού πρώτα μετέτρεψα 3 κυψέλες σε 8άρες (με κάθετο κόντρα πλακέ) και είδα διαφορές, τις πούλησα (ΟΚ για εμένα ήταν εύκολο, μόλις 9 τον αριθμό τις πούλησα μαζί με παραφυάδες) και πήρα 8αρες. Ξεχειμωνιάζω πάνω κάτω 70-80 μελίσσια και πλεόν δουλεύω αποκλειστικά 8αρα. Εσείς κ. Μανώλη την έχετε δοκιμάσει;
Απλά αν ο μόνος λόγος είναι το οικονομικό και ότι δεν μπορεί κάποιος που διατηρεί πολλά μελίσσια να αλλάξει τον εξοπλισμό του (αυτό το καταλαβαίνω, και στην ουσία κύριε Μανώλη δεν πρότεινα να αλλάξει όλος ο κόσμος τον εξοπλισμό του με μιας) γιατί τουλάχιστον δεν το λέμε στον κόσμο ότι παιδιά υπάρχει και η 8άρα κυψέλη που έχει αυτά και αυτά τα πλεονεκτήματα... Τουλάχιστον αυτός που ξεκινάει τώρα να το σκεφτεί...
Και δεν μιλάω για 8άρα με γονοθάλαμο dadant γιατί εκεί θα έχεις πολλά προβλήματα συμβατότητας. Μιλάω για πλαίσια langstroth απλά 8 τον αριθμό. Και εδώ θα ήθελα επίσης να μου πείτε τα μειονεκτήματα. Το λέω γιατί είπατε πριν πως το έσωσα με τον γονοθαλαμο dadant... Ας υποθέσουμε ότι δεν είπα ποτέ για dadant γονοθάλαμο.
Είναι σαν να γνωρίζουμε ότι κάτι κάνουμε λάθος και δεν κοιτάμε να στρέψουμε αυτούς που θα αγοράσουν τώρα εξοπλισμό σε μια πιο σωστή κατεύθυνση αλλά συνεχίζουμε το ίδιο λάθος και όλο αυτό γιατί; Γιατι στην ουσία εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των εταιριών που κατασκευάζουν εξοπλισμό. Οι κινήσεις μας ορίζοντε άμμεσα από τους εμπόρους, αντί να δώσουμε εμείς την κατεύθυνση την δίνουν αυτοί. Δεν κοιτάμε να βελτιώσουμε την μελισσοκομία μας δηλαδή αλλά παραμένουμε εγκλοβισμένοι γιατί έτσι ορίζουν οι αγορές.... Ακόμα και εδώ, ότι ορίζουν οι αγορές...
Δοκιμάστε μια βιοκλιματιζόμενη 8αρα, φροντίστε να έχετε 3 πατώματα και ελάτε να το ξανασυζητήσουμε...
Αναφερθήκατε λοιπόν στα οικονομοτεχνικά προβλήματα, τα οποία και σαφώς υπάρχουν, αλλά δεν μου κάνατε κανένα σχόλιο όσον αφορά την 8άρα σαν σύστημα κυψέλης. Σας ρώτησα πόσα από τα μελίσσια σας γίνοντε σκαστά 20αρια και πόσα πραγματικά μένουν εκεί στα 15-16 πλαίσια με 10-12 γόνους και ο "μάστορας" μελισσοκόμος που για τον οποιδήποτε λόγο δεν θέλει να εννώσει όταν τα πάει για μέλι τελικά δεν αφήνει 20 πλαίσια μέσα αλλά τα πιέζει και τα πάει μονόπαντα και καταλήγει να έχει 8 πλαίσια κάτω 8 πάνω... Και μιλάω για τις συνήθεις συνθήκες και όχι για τις εξαιρέσεις που δίνει ο έλτατος ας πούμε με την κάνουλα και δεν καταλαβαίνουμε τα λάθη μας τις χρονιές που δεν δίνει και τόσο (ότι δηλαδή δεν σφίξαμε τα μελίσσια όσο έπρεπε).
Φιλικά,
Αντρέας.
Αγαπητέ Ανδρέα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πλευράς ορθότητας η λύση της μεικτής οκτάρας (Ντανταντ κάτω, στάνταρ πάνω) είναι η καλύτερη, από όλες τις άλλες, αλλά είπαμε ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν για να εφαρμοστεί αυτό σήμερα, σε μεγάλη κλίμακα.
Από την άλλη μεριά η λύση της στάνταρ οκτάρας πάνω κάτω δεν νομίζω πως αντέχει στα επιχειρήματα όλων αυτών που υπερασπίζονται την δεκάρα. Το βασικότερο από όλα, αφήνω στην άκρη το θέμα της σταθερότητας γιατί αυτό μπορεί να λυθεί, είναι πως μια δεκάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σαν οκτάρα, το αντίθετο όμως δεν γίνεται! ΄Έτσι σε καλές χρονιές και στα μελιτώματα την χρησιμοποιούμε σαν δεκάρα και τις κακίες χρονιές σαν οκτάρα, αν θέλουμε! Αν τώρα λάβεις στα υπ όψιν σου πως το 70% της ελληνικής παραγωγής μελιού είναι πεύκο και μέλι, τότε θα αντιληφθείς γιατί έχει επικρατήσει η δεκάρα.
Τέλος θέλω να σε διαβεβαιώσω – μιλώντας τώρα σαν κατασκευαστής κυψελών και όχι σαν ερευνητής - πως η αγορά πάει εκεί που την οδηγούν οι αγοραστές και όχι όπου θέλουν οι κατασκευαστές που τους είναι αδιάφορο αν θα πουλήσουν οκτάρα, δεκάρα ή δωδεκάρα κυψέλη, αν το καπάκι είναι ευρωπαϊκού ή τύπου Αυστραλίας και αν η βάση είναι κινητή, σταθερή, ανοιχτή ή κλειστή!
Πίστεψε με το θέμα του μεγέθους της κυψέλης έχει κλείσει οριστικά για την Ελληνική μελισσοκομία ήδη από το 1947, όταν το τότε υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έδωσε δάνεια στους μελισσοκόμους για να αγοράσουν δεκάρες στάνταρ και πλημμύρησε η ύπαιθρος από τέτοιες κυψέλες!
Αν εσύ έχεις βολευτεί με τις οκτάρες , μπορείς να συνεχίσεις να τις χρησιμοποιείς, αλλά δεν νομίζω πως θα βρεις ανοιχτά αυτιά να σε ακούσουν και άλλους μελισσοκόμους να ακολουθήσουν το δικό σου παράδειγμα, όχι γιατί είσαι λάθος...μα γιατί είσαι εκτός «γενικού πνεύματος».
Σου εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίσεις να έχεις καλές σοδιές.
Φιλικά
Κι εγώ εκτός γενικού πνεύματος είμαι γιατί κάνω στροφή σε dadant 12ρες...Κατασκευαστή με τα χίλια ζόρια βρήκα...Τα υπόλοιπα εξαρτήματα όπως διαφράγματα και κυρίως εξαγωγέα δυστυχώς θα πρέπει να τα φέρω απ'έξω γιατί ο Έλληνας έμπορος προφανώς και δεν θέλει να δουλέψει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν εκατοντάδες μελισσοκόμοι πλέον που χρησιμοποιούν πλαίσια dadant κι όμως ακόμα και σήμερα αν πας σε κατάστημα μελισσοκομικών και ρωτήσεις για dadant μελιτοεξαγωγέα θα σε ρωτήσουν τι σημαίνει το dadant...
Ευτυχώς ακόμα τα μελίσσια μου είναι λίγα,50 τον αριθμό σε langstroth δεκάρες οπότε η στροφή θα γίνει χωρίς πολύ μεγάλες δυσκολίες σε 2 χρονάκια...
Αγαπητέ Στάθη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να υποστηρίζουμε τις τελικές επιλογές μας...και ας ειναι εκτός γενικού πνεύματος!
Σου ευχομαι και εσένα τα καλύτερα.
Φιλικά
Ωραίο θέμα Μανώλη αλλά πιο είναι το σωστό θέλει πολύ δουλειά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι στις οκτάρες έχομε γρήγορη ανάπτυξη, αλλά και πολλές σμηνουργίες, και όταν είσαι στον τρίτο όροφο ο πρώτος μπορεί να στοκάρει από γύρες με λίγα λόγια για να δουλέψεις τις οκτάρες πρέπει να είσαι από κοντά την άνοιξη και να έχεις κάποια εμπειρία.
Οι δεκάρες κυψέλες είναι αυτές που γράφουν ολα τα βιβλία και το διαδύκτιο και οι νέοι μελισσοκόμοι από αυτά μαθαίνουν και ενημερώνονται, όλους τους χειρισμούς και την διάταξη των πλαισίων.
Και μπορούμε να αντισταθμίσουμε ότι ο Νικολαϊδης στο βιβλίο του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ότι αυτό το θέμα έχει λυθεί, για να παράγουμε περισσότερο μέλι χρειαζόμαστε περισσότερο πληθυσμό.
Ως αναφορά στην αρχή της άνοιξης πού είναι λίγος ο πληθυσμός υπάρχουν τρόποι να είναι πιο μαζεμένο το μελίσσι και να ελέγχει την θερμοκρασία, φιλικά Αντώνης
κ. Μανωλη, Θα ηθελα το σχολιο σας για την χρηση της dadant ειδικα στην βορεια ελλάδα που οι θερμοκρασιες ειναι πιο χαμηλες καιη αναπτυξη καθυστερεί τουλαχιστον για 20 μερες (μην πω και για 30), δεν θα έπρεπε οι ειδικοί να είχαν στρεψει τους μελισσοκομους στην καθιερωση της με ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΠΑΚΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ η σαν το δικο σας; δεν θα γινοταν πιο αποδοτικη οι μελισσοκομια για αυτους τους μελισσοκομους λογο καιρικων συνθηκών;
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μπορω να βρω γονοφωλια ντανταντ? νομιζω δεν πουλαει κανεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ολη την ευρωπη κ εκτοσ ελλαδασ φυσικα!!!
ΔιαγραφήΠου να πασ μπροστα μετα... θελουν να εισει το ΒΟΔΙ για να τα οικονομανε μερικοι
Παιδιά δουλεύω τις dadant 5 χρόνια περίπου.ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΊΝΟΝΤΑΙ.Ειναι καλύτερες από όλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒόρεια Ελλάδα με τρελά μείον.
Σήμερα πλέον βρίσκεις ότι θέλεις από την συγκεκριμένη κυψέλη
Καλές γιορτές
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!