Widget Recent Post No.

2 Πατέντες ξεχειμωνιάσματος: Θήρες αερισμού, ανοικτός πάτος, πόρτα κυψέλης, και αύξηση επιδόσεων...



Πρέπει πάντα να υπάρχει ρεύμα αέρα απο την είσοδο προς τις θηρίδες στο καπάκι για να στέλνει την υγρασία έξω. Ο χειρότερος εχθρός της υγρασίας είναι ο αέρας. Η υγρασία εμφανίζεται πάντα στα πιο κρύα σημεία της κυψέλης, ενώ η ζέστη που δημιουργείτε απο την μελισσόσφαιρα περιέχει πάντα ένα ποσοστό υγρασίας το οποίο λόγω της κατανάλωσης μελιού υγροποιείτε στις κρύες επιφάνειες όπως ακριβώς συμβαίνει και στα τζάμια των σπιτιών τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αν τα μελίσσια είναι σε ανεμοδαρμένα μέρη θεωρώ πως πρέπει να κλείνονται οι θυρίδες προς τη μεριά που είναι ο άνεμος που επικρατεί στην περιοχή, αλλά ποτέ όλες.



Μπορείς πχ να τσαλακώσεις εφημερίδα και να την χώσεις στην θυρίδα, και μετά να βάλεις ταινία ή το καλύτερο να κόψεις κομματάκια φελιζόλ (εγώ χρησιμοποιώ dow γιατί δε τρίβεται) που είναι και αδιάβροχο. Μπορείς να κάνεις αυτή τη πατέντα προς τη μεριά του ανέμου. 


Μελισσοκόμος απο τη Κρήτη γράφει...
Εγώ είμαι από Κρήτη. Θέλω να πω τη γνώμη μου για τους φραγμένους αγωγούς στο ξεχειμώνιασμα
Αν έχει ανοιχτό πάτο τοτε δεν χρειάζεται πάνω αερισμό. Εγω χρησιμοποιώ ανοιχτούς πάτους. Έχω τοποθετήσει τροφοδότες οι οποίοι έχουν τρύπες για αερισμό. Ξερετε τι έκαναν τα μελίσσια; Έκλεισαν με πρόπολη όλους τους αερισμούς. Αυτό σημαίνει οτι τους φτάνει ο ανοιχτός πάτος.

Η σωστή απάντηση: Η μέλισσες θα κρίνουν ποτέ χρειάζεται να τις κλείσουν, και όχι εμείς. Οπότε καλό είναι να μην κλείνουν ποτέ ΌΛΟΙ οι αεραγωγοί.

Μια καλή ιδέα: Αναλογα που βρίσκονται τα μελίσσια κλενουν τα 2 απεναντι παράθυρα, δηλαδή εκείνα που δεν πατάει το Μελίσσι όχι για να μην κρυώνει αλλά για να κρατάει πιο πολύ τα αποθεματα που έχει μέσα η Κυψελη. Σε μεγαλύτερα μελίσσια κλείνω τους βορινούς αεραγωγούς. Εγώ τα κάνω αυτά όταν αρχίζουν τα καλά κρύα. Αν και κάποιες φορές δοκίμασα να μην κλείσω κανέναν αεραγωγό και το μόνο που παρατήρησα ήταν ότι είχα μεγαλύτερη κατανάλωση ζυμαριού.

Γράφει μελισσοκόμος...
Παιδιά τα Μελίσσια θέλουν ταβάνια γράφει ο χαριζανης σε ένα βιβλίο του. ή κερήθρα χτίζεται από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή απο εκεί που υπάρχει ξύλο! οι χειμώνες στην Ελλάδα είναι ήπιοι για να κλείσεις τελείως το μελίσι από πάνω. Αν αποφασίσει κάποιος να κλείσει αεραγωγούς πρέπει να είναι ανοιχτός από κάτω (αεριζόμενος πάτος). Ο κλασσικός τρόπος ξεχειμωνιάσματος, είναι κλειστό το μελίσσι απο κάτω, κυροπανο επάνω, ανοιχτοί αεραγωγοί. Καλό είναι το μελίσσι να μη το χτυπάει αέρας, και η υγρασία παράγεται από την κατανάλωση τροφών μέσα.

Παλιός μελισσοκόμος γράφει...
Οι παλιές κυψέλες με το εσωτερικό κάλυμμα θεωρώ ήταν ιδανικές για τις κλιματικές μας συνθήκες, αλλά για την ευκολία μας στις μεταφορές τις αλλάξαμε μεαυτες του τύπου Αυστραλίας! Στην πατρίδα τη Φλώρινα ξέρετε όλοι τι κρύο χειμώνα έχουμε, εγώ βάζω στα μελίσσια μου κερόπανο και ναύλον κάλυμμα αλλά αφήνω μπροστά άνοιγμα 3-4 πόντους και θυρίδες μπρος ανοιχτές πισω κλείνω, σπάνια χάνω μελίσσι από αυτή την αιτία!



Απαντά...
Συμφωνώ απόλυτα για τις παλαιού τύπου κυψέλες... ο πατέρας μου δούλευε μονό τέτοιες και έχω μετρό σύγκρισης. το εσωτερικό καπάκι κανει καλύτερη ομοιόσταση (διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία) στα Μελίσσια και αναπτύσσονται καλύτερα. ακόμα και σε μεταφορές βάζαμε αντι γιατα καπάκια τους, σι τες που κλειδωνανε απο πανω και κανενα προβλημα με θερμοκρασια ακομη και τα πιο ζεστα καλοκαιρινα βραδια. ακομα τις χρησιμοποιω οταν μεταφερω πολυ δυνατα μελισσια.. Ομως θελεις αρκετο χωρο για να βολεψεις τα εσω-εξωτερικα καπακια. Εγώ στα κλασσικά καπάκια Αυστραλίας τους βάζω το ζυμαρι και απο πανω κερόπανο. Στα κενα που μενουν τα μελισσια βαζουν προπολη αναλογως και κανονιζουν αυτες την ροη του αερα προς τα πανω.. ΜΙΑ καλη πατεντα που κανει ενας φιλος ειναι να βαζει αναμεσα στο καπακι και το πατωμα ενα κοντρα-πλακε 3-5 χιλ. με 1 η 2 τρυπες με 5 ποτους διαμετρο. ακουμπας και το ζυμαρι πανω απο τη μια και ολα οκ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Μια εξίσου καλή πατέντα για να διευκολύνονται οι παγωμένες μέλισσες που πέφτουν μπροστά στην είσοδο, είναι η παρακάτω.... Βάζουμε κάτι επίπεδο μπροστά απο την είσοδο, έτσι ώστε οι μέλισσες περπατώντας να γυρνάνε πίσω στη κυψέλη τους, στη ζεστασιά του σμήνους. Συμβαίνει συχνά μέλισσες να πέφτουν κάτω στην υγρασία και να πεθαίνουν... Δείτε ένα παράδειγμα με κεραμίδια... Υπάρχει εξίσου αποτελεσματική πατέντα και με σανίδες...


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Είμαι ένας νέος ερασιτέχνης μελισσοκόμος, στην κεντρική Μακεδονία.Σε ένα κτήμα μου έχω εγκαταστήσει μόνιμα μερικά μελίσσια.Σε απόσταση εκατό μέτρων περίπου και σε τρεις πλευρές [Ανατολή-Δύση και βορά ] υπάρχουν φωτοβολταικά συγκροτήματα διαστάσεων 50χ100 μέτρων. Επηρεάζεται η 'ολη λειτουργία των μελισσών μου από αυτές τις εγκαταστάσεις και εάν ναι σε πόση απόσταση πρέπει να τα εγκαταστήσω για να μήν επηρεάζονται.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο μελισσοκόμους που ειχαν παρόμοια εμεπιρία δεν υπήρξε πρόβλημα. Ούτε απο τους κατόχους των φωτοβολτιακών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!