Ο άμεσος τρόπος είναι η αγορά των μελισσιών η παραφυάδων .Όμως ο καλύτερος και συμφερότερος είναι να γίνουν παραφυάδες από το μελισσοκομείο μας,όταν υπάρχει πλούσια ανθοφορία. Και οι επόμενες οδηγίες θα διευκολύνουν σ΄αυτό ,με την παράθεση δύο τρόπων, εύκολης εφαρμογής,που είναι οι εξής:
1) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ:
Τα αδύνατα μελίσσια που δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να δώσουν παραγωγή ,μπορούν επωφελώς να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση παραφυάδων,αφού η καθυστέρησή τους οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή βασίλισσά τους και η αντικατάσταση των μειονεκτικών βασιλισσών τους μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διπλασιασμού,, ίσως και τριπλασιασμού αυτών των μελισσιών ,σε ευνοϊκή ανθοφορία,σε εποχή όμως ,που υπάρχει καιρός και για την ανάπτυξή τους. Όμως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μελίσσια που έχουν αναπτυχθεί σε 5-6 πλαίσια γόνου και αυτά θεωρούμε αδύνατα .Και είναι,αφού με τόσους λίγους γόνους δεν μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή,όπως τα δυνατά.
Επιλέγεται λοιπόν, ένα δυνατό μελίσσι ή και δύο δυνατά (αν υπάρχουν πολλά αδύνατα) και αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βασιλικών κελιών που αυτό γίνεται περιορίζοντας τη βασίλισσά τους μέσα σε κατάλληλο κλουβί, που να μπορούν να την τροφοδοτούν οι μέλισσες. Αυτή λοιπόν η απομόνωσή της θα ωθήσει στην εκτροφή βασιλικών κελιών σε δυνατό μελίσσι .
Μετά από 8 μέρες το αργότερο,δηλαδή 10 μέρες από τον περιορισμό της βασίλισσας στη δυνατή κυψέλη ,χωρίζουμε τα αδύνατα μελίσσια σε δύο, και πρώτιστα αφαιρούμε τη βασίλισσά τους.Και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μισό γόνο και λίγο περισσότερο του μισού πληθυσμό ,δίνοντας και ένα εκλεκτό κελί στο κάθε τμήμα. (Όμως αν μας περισσεύουν κελιά δίνουμε από δύο,μήπως το ένα είναι μειονεκτικό).
Βέβαια οι αδύνατες κυψέλες με το ορφάνεμά τους θα σχηματίσουν δικά τους κελιά,αλλά αυτά θα είναι δύο μέρες καθυστερημένα, από τα εκλεκτά κελιά που θα εκκολαφθούν δύο μέρες ενωρίτερα και θα καταστρέψουν τα κελιά που έκαναν τα αδύνατα και που είναι και ανεπιθύμητα. ( Αλλά το καλύτερο είναι να τα καταστρέψει ο μελισσοκόμος,προσέχοντας μην κάνει λάθος και καταστρέψει κελιά που εκτράφηκαν στο εκλεκτό μελίσσι).
Οι παραφυάδες αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε άριστα μελίσσια την επόμενη χρονιά.
Μπορούμε ακόμη να σχηματίσουμε από κάθε μελίσσι αδύνατο,και τρίτη παραφυάδα,με δύο πλαίσια γόνου,αλλά πρέπει να τις τροφοδοτήσουμε,για να αναπτυχθούν πριν το χειμώνα.
2)ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ,( κοντά στο τέλος της κύριας ανθοφορίας):
Μετά τον τρύγο μπορεί να γίνει μία αύξηση του μελισσοκομείου κατά 75% και με αυτή να ανανεώσουμε και όλες τις βασίλισσες,(που αποτελεί και πολιοειπομένο μελισσοκομικό αξίωμα).
Είναι κατάληλη μέθοδος για τους πολυάσχολους μελισσοκόμους και για την περίπτωση που το μελισσοκομείο είναι μακρυά από την κατοικία του μελισσοκόμου.
Την επινόησε ο Τσάπμαν και πήρε το όνομά του.Είναι δε η εξής:
α ) Μία εβδομάδα πριν τελειώσει η κύρια ανθοφορία,γίνεται τρύγος και αφαιρούμε τα πατώματα από τα μελίσσια.
β) Ορφανεύουμε όλα τα μελίσσια για να κάνουν βασιλικά κελιά και είναι οι καλύτερες συνθήκες αυτή την εποχή, αφού υπάρχει , άφθονος πληθυσμός ,γόνος και μέλισσες μικρής ηλικίας,άφθονο μέλι,νέκταρ και γύρη εξακολουθεί να έρχεται στην κυψέλη,αλλά και κηφήνες ζωηροί που εξασφαλίζουν τις γονιμοποήσεις ,υπάρχουν.
γ) Δέκα μέρες μετά το ορφάνεμα υπάρχουν ώριμα βασιλικά κελιά και χωρίζουμε τα μελίσσια,φροντίζοντας να υπάρχει αναλογία μεταξύ τους σε πληθυσμό ,γόνο,μέλι και γύρη. Και τους δίνουμε από ένα καλό βασιλικό κελί ( ή και δύο αν υπάρχει ευχέρεια).Όμως η διαχείριση των κελιών πρέπει να γίνει προσεκτικά και να ΕΠΙΛΕΧΤΟΎΝ τα καλύτερα, που θα διανεμηθούν.Και πρέπει σε μελίσσια που ήταν μειονεκτικά να μην τους αφήσουμε από τα δικά τους κελιά και να μην τα δώσουμε σε άλλα,γιατί μία βασίλισσα που είναι μειονεκτική δεν αποδίδει.
δ) Πρέπει να τροφοδοτηθούν οι κυψέλες μετά το χωρισμό τους ή να τις μεταφέρουμε σε άλλη καλή Φθινοπωρινή ανθοφορία , για να δώσει αξιόλογα κελιά.
ε) Βοηθητικό της επιτυχίας είναι να υπάρχει ένας χρωματισμός στις κυψέλες,για να συγκρατηθεί στα μελίσσια ο πληθυσμός, όπως τακτοποιήθηκε στο χωρισμό τους.–
Πηγή: Μελισσοκομία Ν.Ι.Νικολαϊδη ,έκδοση1984 σελ,104-107 (Επιλεκτική απόδοση: tomelissi. wordpress. com) 10/8/2013
tomelissi.wordpress.com
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!