Widget Recent Post No.

Μελίσσια μέσα σε Πόλεις , ΟΛΗ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για να είναι νόμιμα!



Ούτε λίγο ούτε πολύ στην χώρα μας θα έχουμε δει κυψέλες κοντά σε σπίτια η κάποιες σπάνιες φορές μέσα σε πόλεις. Ποιο είναι όμως το νομικό πλαίσιο σχετικά με αυτές τις κυψέλες , υπάρχει κάποια νομοθεσία που να τις προστατεύει;

Πολλοί μελισσοκόμοι το τελευταίο διάστημα, όντας πιεσμένοι από την μάστιγα τον κλοπών φοβούνται να τοποθετήσουν τις κυψέλες σε απομακρυσμένα μέρη, και επιλέγουν να στήσουν το μελισσοκομείο τους όσο γίνεται πιο κοντά, ουτοσώστε να έχουν πρόσβαση γρήγορα αν συμβεί κάτι κακό.

Επιπροσθέτως άλλο ένα μεγάλο μέρος απο μελισσοκόμους - κυρίως ερασιτέχνες - τοποθετούν κυψέλες σε ταράτσες κτιρίων, εντός μεγάλων αστικών κέντρων. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι οτι αυτοί οι μελισσοκόμοι δηλώνουν, πως η παραγωγή τους σε μέλι είναι πολύ ικανοποιητική χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα η λεηλασίας από ξένα μελίσσια. Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη νέκταρ όλο τον χρόνο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τα πάρκα της αυλές τους κήπους και αναπτύσσονται πολύ καλύτερα.

Μάλιστα γίνονται αναφορές για αυτούς τους μελισσοκόμους μέσα στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη!

Δεν είναι λίγες λοιπόν οι περιπτώσεις που μελισσοκόμοι τοποθετούν τις κυψέλες τους εντός κατοικιμένης περιοχής. Τι πρέπει να γίνει όμως προκειμένου να είναι νόμιμες;

Η Ελληνική νομοθεσία αναφέρει τα παρακάτω:

Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (30) μέτρων από κατοικημένες οικίες. ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΙΔΙΚΗ-ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΠΛΕΓΜΑ. Τότε τα μελίσσια επιτρέπεται να τοποθετηθούν ΠΑΝΤΟΥ!


Δηλαδή αν ο μελισσοκόμος τοποθετήσει πυκνό πλέγμα, η κάποιο φυσικό εμπόδιο ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων - μπροστά από την πλευρά των εισόδων των κυψελών - είναι καθ όλα νόμιμος και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Με αυτό το πλέγμα, οι κυψέλες είναι νόμιμες παντού! Ακόμη και μέσα σε πόλεις! Επίσης ο νόμος επιτρέπει την τοποθέτηση κυψελών - χωρίς μέτρα προστασίας - αν είναι κάτω από 3.

Αυτά ισχύουν από πλευράς νόμου. Τι γίνεται όμως αν ενοχληθεί κάποιος γείτονας, και κάνει καταγγελία; Σχετικά με τους γείτονες να ξέρετε συνάδελφοι πως από τη στιγμή που τα δουν θα ενοχληθούν! Και να μην κάνουν καταγγελία θα ενοχληθούν! Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι μέλισσες δεν επιτίθενται δίχως λόγο. Και αν τσιμπηθεί κάποιος από σφήκα οι μέλισσες θα κατηγορηθούν!

Τι γίνεται αν έρθει κάποια υπηρεσία (πχ Διεύθυνση Γεωργίας) και μου πει να πάρω τα μελίσσια μου; Αν είστε νόμιμος δεν έχετε να κάνετε απολύτως τίποτα! Αν είστε παράνομος φροντίστε να γίνετε νόμιμος!

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέμα νοοτροπίας. Στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει ήδη χρηματοδοτήσεις για τοποθέτηση μελισσιών μέσα σε πόλεις και ταράτσες κτιρίων. Στην Ελλάδα το κράτος τι κάνει για τους μελισσοκόμους;

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν κάποιες καταγγελίες που δεχτήκαμε από συναδέλφους. Σύντομα θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Είμαι γεωπόνος και υπάλληλος σε Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
    Εδώ και 1 μήνα δεν μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια της οικοδομής μας καθώς τουλάχιστον 20 μέλισσες εμφανίζονται σε κάθε μπαλκόνι εμβαδού 8 τ.μ. Πριν από 15 ημέρες δέχτηκα 2 τσιμπήματα στο κεφάλι (προφανώς τους άρεσε η κόμη μου..) με τα γνωστά, αλλά όχι επικίνδυνα παρατράγουδα, χωρίς να τις πειράξω. Απλώς αισθάνθηκα στο κεφάλι κάτι να κινείται και βάζοντας το χέρι δέχτηκα τα τσιμπήματα. Ευτυχώς συνέβη σε εμένα και όχι στους δύο από τους ενοίκους που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα.
    Κατά την αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι δίπλα σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία τοποθέτησε κάποιος στην ταράτσα πάνω από 9 κυψέλες χωρίς κάποιο προστατευτικό. Όταν επικοινώνησα με μελισσοκομικό φορέα της Περιφερειακής Ενότητας μου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εφόσον είναι σε ταράτσα. Μάλιστα, όπως και εσείς επικαλέστηκε ότι στην Ευρώπη μπορούν οι ένοικοι να τοποθετούν κυψέλες σε ταράτσες οικοδομών. Μήπως όμως αυτό οφείλεται στο δεδομένο ότι οι κάτοικοι δεν κάθονται έξω λόγω κακών καιρικών συνθηκών σε αυτές τις περιοχές; Σε πόσες πόλεις της Ευρώπης, εκτός νότου, υπάρχουν σπίτια με μπαλκόνια; Από τη δική μου εμπειρία, μόνο μεγάλα παράθυρα διαθέτουν ή μπαλκόνια ιδιαίτερα μικρά χωρίς χρηστική αξία. Από όσο γνωρίζω, ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν διαφορετικής επιθετικότητας μέλισσες. Στο βορά αν δεν κάνω λάθος είναι πιο ήρεμες μέλισσες σε σχέση με αυτές του νότου. Άρα η συμπεριφορά δεν είναι δεδομένη;
    Καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να κατανοούμε, το γιατί, σε κάθε τι που συμβαίνει ή αποφασίζεται πριν τοποθετηθούμε για τις νοοτροπίες ενός λαού.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι γεωπόνος και υπάλληλος σε Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας.
    Εδώ και 1 μήνα δεν μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας της οικοδομής καθώς τουλάχιστον 20 μέλισσες εμφανίζονται σε κάθε μπαλκόνι εμβαδού 8 τ.μ. Πριν από 15 ημέρες δέχτηκα 2 τσιμπήματα στο κεφάλι (προφανώς τους άρεσε η κόμη μου..) με τα γνωστά, αλλά όχι επικίνδυνα παρατράγουδα, χωρίς να τις πειράξω. Απλώς αισθάνθηκα στο κεφάλι κάτι να κινείται και βάζοντας το χέρι δέχτηκα τα τσιμπήματα. Ευτυχώς συνέβη σε εμένα και όχι στους δύο από τους ενοίκους είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα.
    Κατά την αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι δίπλα σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία τοποθέτησε κάποιος στην ταράτσα πάνω από 9 κυψέλες χωρίς κάποιο προστατευτικό. Όταν επικοινώνησα με μελισσοκομικό φορέα της Περιφερειακής Ενότητας μου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, όπως και εσείς επικαλέστηκε ότι στην Ευρώπη μπορούν οι ένοικοι να τοποθετούν κυψέλες σε ταράτσες οικοδομών. Μήπως όμως αυτό οφείλεται στο δεδομένο ότι οι κάτοικοι δεν κάθονται έξω λόγω κακών καιρικών συνθηκών σε αυτές τις περιοχές; Σε πόσες πόλεις της Ευρώπης, εκτός νότου, υπάρχουν σπίτια με μπαλκόνια; Από τη δική μου εμπειρία, μόνο μεγάλα παράθυρα διαθέτουν ή μπαλκόνια ιδιαίτερα μικρά χωρίς χρηστική αξία. Από όσο γνωρίζω, ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν διαφορετικής επιθετικότητας μέλισσες. Στο βορά αν δεν κάνω λάθος είναι πιο ήρεμες μέλισσες σε σχέση με αυτές του νότου. Άρα η συμπεριφορά δεν είναι δεδομένη;
    Καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να κατανοούμε, το γιατί, σε κάθε τι που συμβαίνει ή αποφασίζεται πριν τοποθετηθούμε για τη νοοτροπία ενός λαού.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας.παρακαλω γνωρίζετε να μου απαντήσετε αν επιτρέπεται η τοποθέτηση κυψελών κατά μήκος μιας παραλίας σε μικρή νησίδα ακατοίκητη και προσβάσιμη μόνο με σκάφος ή άλλο μικρό πλωτό μεσο;;; Συγκεκριμένα στις νήσους Πεταλιους μεταξύ Μαρμαρίου και Ραφήνας σε συγκεκριμένη παραλία υπάρχουν τοποθετημένες κατά μήκος της 100 περίπου κυψέλες.σε προσπάθεια να προσεγγιστεί η παραλία με το σκάφος και σε απόσταση 100 μέτρων μας έγινε επίθεση από σμήνος μελισσών που απέτρεψε την αναψυχη και δραστηριότητα μας στην θάλασσα.απαντηστε παρακαλώ, αν είναι νόμιμη αυτή η ενέργεια του "μελισσοκόμου".ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!