Τα στοιχειά που θα δώσουμε παρακάτω είναι από έρευνα του ινστιτούτο μελισσοκομίας 1977 και αφορά της ποσότητες των τροφών ( μελιού ) για ανάπτυξη ενός μελισσιού την Άνοιξη για να γίνει παραγωγικό.
Η αιτία για να διεξαχθεί η έρευνα , την οποία ακούσαμε από των πατέρα μας ( ΣΕΝΚΟ ΣΕΡΓΚΕΙ ) που τους την είχε πει ένας από τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας όταν σπούδαζε, προήλθε γιατί μετά από παρατήρηση ετών για τα αποθέματα τροφών που άφηναν στο ξεχειμώνιασμα και κατά την ανοιξιάτικη ανάπτυξη παρατηρήθηκε ότι έστω αν αφήναμε 20 kg μέλι το μελίσσι αναπτυσσόταν κανονικά και είχαν μείνει ακόμα και αποθέματα μελιού , την επόμενη αφήσανε 15 kg παρατηρήθηκε το ίδιο δηλαδή αναπτύχθηκε κανονικά και πάλι είχαν μείνει αποθέματα το ίδιο έγινε και με 10 kg μέλι και με 5 kg . Οπότε δημιουργήθηκε το ερώτημα τελικά πόσο μέλι ( kg ) χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη.
Στοιχειά από έρευνα
Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες των 10 μελισσοσμηνών ίδιας δυναμικότητας μάνες αδερφές στην ίδια περιοχή. Στα μελισσοσμήνοι της ομάδας 1 από την αρχή της ανοιξιάτικης ανάπτυξης αφήσανε από 3 – 4 kg μέλι . Η ομάδα 2 είχε από 6 – 8 kg μέλι και η ομάδα 3 από 10 – 12 kg μέλι . Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης περιοδικά παίρνανε δείγματα μελισσών και γόνου για μετρήσεις ( αναλύσεις ) .
Το πείραμα έδειξε ότι με μεγαλύτερα αποθέματα τροφών τα μελίσσια ταΐζουν καλύτερα της προνύμφες και αναθρέφουν σε μεγαλύτερες ποσότητες ποιο ποιοτικές μέλισσες .

Οι επικεφαλής της έρευνας του ινστιτούτου συγκέντρωσαν στοιχειά από 188 μελισσοκομεία (τα μελισσοκομεία ήταν παραγωγής μελιού και επικονίασης όχι βασιλοτροφίας παραφυάδες κτλ ). Τα στοιχειά αφορούσαν τα αποθέματα μελιού για ξεχειμώνιασμα και την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών και την απόδοση παραγωγής μελιού στης νομές . Οι σύγκριση των τιμών έδειξε την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των στοιχειών.

Για το πείραμα πάρθηκαν 20 μελισσοσμήνοι τα οποία χωρίσανε σε δυο ίσες ομάδες.
Τα μελισσοσμήνοι της μιας ομάδας είχαν συνέχεια μέλι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης συμπληρώνανε με πλαίσια μελιού . Τα μελισσοσμήνοι της άλλης ομάδας είχαν ίδια ποσότητα τροφής σε ζάχαρη με την πάροδο της κατανάλωσης συμπληρώνανε με σιρόπι ζάχαρης. Το πείραμα έδειξε ότι τα μελισσοσμήνοι που τρεφόταν με ζάχαρη ανάθρεψαν κατά 12,7 % λιγότερο γόνο και έδωσαν 24,6 % μικρότερη παραγωγή μελιού
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!