Widget Recent Post No.

Επιλογή μεριάς που θα βάλουμε τα μελίσσια το Χειμώνα: Ο σημαντικότερος παράγοντας για παραγωγή μελιού και ανάπτυξη!

 



Η επιλογή της θέσης του μελισσιού είναι πολύ σημαντική, για να πάρουμε πολύ μέλι την άνοιξη, τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, να είναι υγιή και να βόσκουν βρίσκοντας πολλές τροφές. Μια καλή ηλιόλουστη θέση χωρίς δυνατά ρεύματα αέρα και έντονη υγρασία είναι ότι πρέπει για να ζήσει το μελίσσι άνετα χωρίς προβλήματα. Αντίθετα μια περιοχή γεμάτη υγρασία είναι εντελώς ακατάλληλη και εγκυμονεί κινδύνους όπως νοζεμίαση ασκοσφαίρωση κλπ. Με το κρύο δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα εφόσον οι μέλισσες αν έχουν τροφή μπορούν να παράγουν άφθονη θερμική ενέργεια ικανή να τις προστατέψει σε πάσης φύσεως ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στη θέση του μελισσοκομείου μας είναι η ηλιοφάνεια - όσο το δυνατό περισσότερες ώρες τόσο το καλύτερο - να μην υπάρχει πολύ υγρασία και να μην χτυπάνε δυνατοί αέριδες. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι η θέση να μη συγκρατεί νερό και γίνονται τεχνητές λιμνούλες όταν βρέχει πολύ, με αποτέλεσμα να μπάζουν νερό απο παντού οι κυψέλες και τα σμήνη. Επίσης αν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, μπορεί καμια φορά να φράξει η είσοδος των μελισσιών και να σκάσουν επειδή δε μπορούν να βγούν έξω. Να εκκλωβιστούν!

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι οι ανθοφορίες - μελιτοφορίες σε ακτίνα 1-6 χιλιομέτρων γύρω από το μελισσοκομείο. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι επιλέγουν τη μελιτοφορία του πεύκου, έστω και ένα μικρό δασήλιο κοντά στα μελίσσια προκειμένου να τροφοδοτούνται με μέλι το χειμώνα αλλά και νωρίς την άνοιξη. Δυστυχώς όμως δεν δίνουν όλα τα πεύκα μέλι και πρέπει να είναι εμβολιασμένα δηλαδή να έχουν τον εργάτη επάνω. Φυσιολογικά τα πεύκα δίνουν μέλι κάθε 21 μέρες και ξεκινούν πολύ νωρίς αν το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι το μέλι του πεύκου είναι ακατάλληλο για ξεχειμώνιασμα όμως είναι λάθος αυτή η άποψη εφόσον σε πρόσφατη ερώτηση στο έγινε στο ΑΠΘ
δόθηκε απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι τι κάνουν για να πωλούν νωρίς μελίσσια και παραφυάδες έχοντας πρώιμη ανάπτυξη πολύ νωρίς την Άνοιξη; Μεταναστεύουν όσο πιο Νότια γίνεται. Άλλοι πηγαίνουν στο Αγρίνιο, άλλοι στο Μεσολόγγι άλλοι στη πελοπόννησο και τη Καλαμάτα και πολλά άλλα μέρη. Τι πετυχαίνουν όμως με αυτό; Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές και ειδικά στη Καλαμάτα είναι πολύ ήπιο ο χειμώνας ελαφρύς και σύντομος, πράγμα που συνεπάγεται σχεδόν μηδέν απώλειες στο ξεχειμώνιασμα και ανάπτυξη νωρίτερα την Άνοιξη εφόσον έχει περισσότερη ζέστη. Οι μελισσοκόμοι το εκμεταλλεύονται αυτό στο έπακρο ενοικιάζοντας κτήματα η από φίλους που γνωρίζουν και τους εξυπηρετούν. Έτσι έχουν μεγαλύτερα μελίσσια από νωρίς την Άνοιξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια