Widget Recent Post No.

Σήμερα λύνουμε απορίες για τη θεραπεία της βαρρόα. Πότε γίνετε; Πόσες ταινίες βάζουμε; τι θερμοκρασίες;

 



Πολύτιμους χειρισμούς θα σας πούμε σήμερα, για το πως θα κάνετε τη καταπολέμηση της βαρρόα όσο πιο αποτελεσματικά γίνετε. Έφτασε η πιο κρίσιμη περίοδος για όλους τους μελισσοκόμους, η περίοδος που "ξεγονιάζουν" τα μελίσσια και ο μελισσοκόμος μπορεί να δώσει ένα δυνατό χτύπημα, και να θεραπεύσει τα μελίσσια σχεδόν στο 100% απο τη βαρρόα. Σήμερα έχουμε να δώσουμε πολύτιμες συμβουλές λοιπόν, συγκεντρωθείτε λοιπόν, γιατί όσα διαβάσετε πρέπει να τα τηρήσετε κατα γράμμα. Ένα λάθος τώρα, θα το κουβαλάμε όλο το χρόνο...

Πότε είναι καλύτερα να κάνω καταπολέμηση βαρρόα;
Η καλύτερη περίοδος για να θεραπεύσουμε τα μελίσσια μας είναι όταν είναι ξεγονιασμένα. Όταν λέμε ξεγονιασμένα, εννοούμε να μην υπάρχει καθόλου γόνους. Ακόμη και αν το μελίσσι έχει λίγο γόνο όσο η παλάμη μας, απαγορεύεται να πολεμήσουμε τη βαρρόα. Δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα μας, πρίν το μελίσσι ξεγονιάσει στο 100% και εκκολαφθεί και η τελευταία μέλισσα. Το ξεγόνιασμα του μελισσιού διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή, και απο χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με το πόσο βαρύς είναι ο Χειμώνας. Απο το Δεκέμβριο έως και τις αρχές του Ιανουαρίου φαίνεται να είναι η ιδανικότερη περίοδος για την καταπολέμηση της βαρρόα.

Επιθεώρηση πρίν την θεραπεία 
Για να διαπιστώσουμε αν τα μελίσσια μας είναι έτοιμα για την καταπολέμηση της βαρρόα, πρέπει να επιθεωρήσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε, και κοιτάμε ένα πράγμα... Την ύπαρξη γόνου. Αν τα μελίσσια μας έχουν έστω και λίγο γόνο σφραγισμένο, τότε περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα. Αν υπάρχει σφραγισμένος γόνος όσο η παλάμη μας, σε ένα μόνο πλαίσιο, σε 7 μέρες περίπου θα έχει εκκολαφθεί και θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη θεραπεία μας κατά της βαρρόα.

Με τι καιρό κάνουμε τη καταπολέμηση
Φυσικά όταν εφαρμόσουμε την καταπολέμηση κατά της βαρρόα, πρέπει να έχει καλό καιρό, έτσι ώστε να μην είμαστε αγχωμένοι, μην κρυώσουν τα μελίσσια, μη πιάσει βροχή κλπ κλπ. Ο ιδανικός καιρός είναι να πάμε την πιο ζεστή μεσημεριανή ώρα γύρω στη 1 το μεσημέρι, να μην φυσάει αέρας, και να μην έχει τσουχτερό κρύο. Χρειαζόμαστε μια όσο το δυνατόν πιο ήπια θερμοκρασία.

Αν κάνω θεραπεία με ταινίες, πόσες βάζω σε ποια θέση;
Οι ταινίες μπαίνουν στο κέντρο του μελισσιού. Η ιδανική θέση φαίνεται με το μάτι. Πχ όταν έχουμε ένα μελίσσι με 5 πλαίσια γεμάτα με πλυθησμό, τοποθετούμε δύο ταινίες, στο κεντρικό πλαίσιο και απο τις δύο πλευρές του. Ο λόγος ότι επιλέγουμε στο κέντρο, είναι ότι εκεί βρίσκονται τα περισσότερα βαρρόα, και εκεί δίνεται συνοστισμός απο μέλισσες, με αποτέλεσμα να διαδίδεται το φάρμακο πολύ γρήγορα. Ένα λάθος που γίνετε σε όσους βάζουν τις ταινίες στα ακρινά πλαίσια είναι το εξής. Το μελίσσι τη μέρα απλώνεται σε πολλές κηρήθρες, ενώ το βράδυ μαζεύεται στο κέντρο. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι οι ταινίες να μένουν παρατημένες το βράδυ, άρα δεν γίνεται δουλειά.

Πόσες μέρες αφήνω τις ταινίες στη κυψέλη;
Αν οι ταινίες που βάλαμε στα μελίσσια είναι αυτοσχέδιες, δηλαδή τις φτιάξαμε μόνοι μας, πρέπει να αφαιρούνται σε λίγες ημέρες. Δεν νοείτε να αφήσουμε τις ταινίες πάνω απο μια εβδομάδα διότι μόνο ζημιά θα κάνουμε. Οι έτοιμες ταινίες έχουν επιβραδυντές επάνω, και απελευθερώνουν την χημική ουσία σε μεγαλύτερο διάστημα. Οι δικές μας ταινίες έχουν αποτέλεσμα μόνο τις πρώτες ημέρες. Με απλά λόγια όταν αγοράζουμε έτοιμες ταινίες, τις αφήνουμε όσο γράφει απο πίσω πχ 40 μέρες, ενώ όταν τις φτιάχνουμε μόνοι μας το πολύ μια εβδομάδα.

Πόσες ταινίες ανα μελίσσι
Συνήθως βάζουμε δύο ταινίες ανα 5άρι μελίσσι. Οι οδηγίες χρήσης η ο μελισσοκόμος που θα μας δώσει οδηγίες μπορεί να μας πεί να βάλουμε λιγότερες, όμως εγώ έχω δεί ότι δεν γίνετε δουλειά. Να τονίσω πως αν βάλουμε και 3 ταινίες ανα 5άρι μελίσσι, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και το μελίσσι δεν θα επηρεαστεί, όμως θα έχουμε ανεβάσει το κόστος ανα κυψέλη. Γι αυτό προτείνετε δύο ταινίες ανα μελίσσι.

Εναλλαγή φαρμάκων κάθε χρόνο
Ένα βασικό λάθος που γίνετε είναι η εφαρμογή των ίδιων σκευασμάτων κάθε χρόνο. Πχ βάλαμε το χειμώνα bayvarol, το καλοκαίρι μετά απο 6 μήνες πάλι bayvarol, και τον ερχόμενο χειμώνα πάλι bayvarol. Αυτό είναι τραγικό λάθος, και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί άτρωτα βαρρόα, που δεν πεθαίνουν με τίποτα μετά. Συνηθίζουν το φάρμακο με απλά λόγια. Οπότε για να έχουμε μέγιστα αποτελέσματα, αλλάζουμε σκεύασμα, και προσέχουμε η δραστική ουσία να είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ. Στις οδηγίες κάθε σκευάσματος αναφέρεται η δραστική ουσία. Εμείς κάθε φορά που κάνουμε θεραπεία εφαρμόζουμε διαφορετική δραστική ουσία, ΑΥΣΤΗΡΑ.

Αυτά είχα να σας πω για τη βαρρόα. Ξέρω ότι πολλοί ίσως δεν δώσουν την σημασία που πρέπει, και ίσως επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Κάθε χρόνο γίνονται. Όμως να γνωρίζετε, ότι όποιος κάνει ένα λάθος και δεν έχει αποτέλεσμα η καταπολέμηση, τότε αυτό το λάθος θα το σέρνει για όλη τη χρονιά, και πιστέψτε με θα πληρωθεί ακριβά, με ζημιά στη παραγωγή μελιού και στην ανάπτυξη των μελισσιών. Αυτά είχα να πω, και καλή καταπολέμηση εύχομαι!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πότε γίνεται και όχι πότε γίνετε. Τα κείμενά σας όσο μπορώ να κρίνω είναι άψογα, αλλά πάσχετε στις καταλήξεις των ρημάτων. Αποφεύγω πάρα πολύ καιρό να σας το επισημάνω. Ήρθε η ώρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγες μέρες, τρεις περίπου, επιθεώρησα 2 δύο μελίσσια δυνατά, έξι περίπου πλαισίων. Το ένα είναι με μηδενικό γόνο και το άλλο έχει λίγο σφραγισμένο γόνο σε μια πλευρά ενός πλαισίου και είδα και μια Βαρρόα στο θώρακα μιας μέλισσας. Θα περιμένω λίγο ακόμα να ξεγονέψει καλά και να κάνω θεραπεία με καιόμενα στιπόχαρτα εμποτισμένα με λίγες σταγόνες σκαμπατόξ, τρεις ή το πολύ 4 σταγόνες. Οι τρεις σταγόνες είναι πιο ασφαλείς, δεν έχουμε απώλειες σε μέλισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!