Widget Recent Post No.

Προβλήματα μετά απο χρήση γλυκερίνης με οξαλικό οξύ

 



Γράφει ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος...
Με αφορμή την ανάρτηση για την χρήση του οξαλικού (εδώ), θέλω να σας αναφέρω τι παρατήρησα στην θεραπεία που έκανα με το οξαλικο και τη γλυκερίνη με ταινίες. Οι ταινίες ετοιμάστηκαν ακριβώς οπως λενε οι οδηγίες, οπως ακριβώς και η εφαρμογή στα μελίσσια. Αυτό που παρατήτησα ειναι οτι μετα απο 20 μέρες το ακάρι υπάρχει ακόμα πανω σε μέλισσες. Σε μελισσια με μεγάλη προσβολή βαρρόα υπάρχουν πολλα στον πάτο της κυψέλης αλλα δυστυχώς αρκετά και σε μέλισσες. Αυτό που δεν μου άρεσε ειναι οτι σε πεντάρια μελισσια υπήρχαν και πολλες μέλισσες νεκρες. Παρατήρησα οτι στα ποδια τους ειχαν κομματια απο τις ταινίες. Προσπαθούσαν να τις απομακρύνουν απο τα πλαίσια. Πιστεύω πως είναι καλό να αναφέρουμε τις εμπειριες μας και γι αυτο και την γραφω χωρις να θέλω να επιρρεάσω κανέναν.

Απαντά η Ορεινή Μέλισσα...
Η Ορεινή Μέλισσα συγκεντρώνει εμπειρίες απο όλους τους Έλληνες Μελισσοκόμους, και αυτή είναι η πρώτη μαρτυρία, ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων που μας στέλνει μελισσοκόμος για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Παρατηρώντας όλους τους μελισσοκόμους, και όλους όσους δοκίμασαν τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι, και οι ταινίες έχουν μέγιστη αποτελεσματικότητα όπως αποδείχθηκε και στις έρευνες! Με λίγα λόγια απο τους περισσότερους μελισσοκόμους έχουμε ακούσει μόνο θετικά σχόλια.

Στη περίπτωση σου Αλέξανδρε, είμαι βέβαιος ότι έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είχε αποτέλεσμα η μέθοδος στα μελίσσια. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την άποψη σου, και την εμπειρία σου, η οποία στέκεται σαν αφορμή για να πούμε το εξής. Δώστε μεγάλη προσοχή στην παρασκευή των ταινιών, και μην κάνετε πειραματισμούς. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι στάνταρ, ένα λάθος αρκεί για να μην υπάξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κάποιος έχει λίγα μελίσσια και δεν θέλει να πάρει το ρίσκο, μπορεί να αγοράσει έτοιμες τις ταινίες, η εναλλακτικά να τις φτιάξει με ένα άλλο μελισσοκόμο πιο έμπειρο για να μη γίνει κάποιο λάθος.

Ένα πιθανό λάθος. Αυτό που μπορεί να έκανε ο αλέξανδρος είναι το εξής. Πχ όταν εμπότισε τις ταινίες, ξέχασε να τις αφήσει να στραγγίξουν και πότισαν παραπάνω ουσία με αποτέλεσμα να στάξουν μέσα στο μελίσσι. Αν οι μέλισσες ρουφήξουν τη γλυκερίνη με το οξ. οξύ πεθαίνουν, είναι πολύ τοξικό.

Άλλο πιθανό λάθος είναι να έπεσε παραπάνω οξαλικό οξύ στο μείγμα ή να μπήκε άνυδρο οξαλικό οξύ. Η μέθοδος που έχουμε διαβάσει σε όλα τα site, συνέδρια, περιοδικά μελισσοκομίας, αναφέρεται σε διέυνυδρο οξαλικό οξύ, που κυκλοφορεί σε όλα τα καταστήματα. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη συσκευασία πριν τη χρήση.

Άλλο λάθος το τύλιγμα με αλουμινόχαρτο. Μελισσοκόμος τύλιξε με αλουμινόχαρτο τις ταινίες, και το οξαλικό οξύ απορρόφησε τοξική ουσία που σκότωσε τα μελίσσια. Το ανέφερε η Δρ Φανή Χατζήνα, και είναι ένα περιστατικό που πρέπει να το γνωρίζουμε.

Όσον αφορά τις παρενέργειες ο Καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Γκόρα που παρουσίασε όλη την έρευνα, γράφει επακριβώς για τις παρενέργειες:

Επίδραση στο μελίσσι – παρενέργειες : 
Γράφει ο Καθηγητής ΑΠΘ Γ. Γκόρας...
Σε σύγκριση με μελίσσια που δεν δέχτηκαν την επέμβαση και μετά από περίπου 6 μήνες από τις πρώτες δοκιμές, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Δεν χάθηκαν βασίλισσες ούτε και πληθυσμοί. Η μελισσοτοξικότητα ήταν 30-35 μέλισσες τις πρώτες 2-3 μέρες και στη συνέχεια λιγότερες από 10. Ίσως να υπάρχει επιβάρυνση στην εξέλιξη του μελισσιού μετά τον πρώτο μήνα παραμονής των ταινιών στο μελίσσι αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και επαλήθευση.

Οι απώλειες που αναφέρει ο καθηγητής είναι μηδαμινές, και εφόσον μετρήθηκαν απο το Πανεπιστήμιο σημαίνει ότι η μέθοδος είναι πολύ καλή. Η μέθοδος όμως αναφέρεται σε καλοκαιρινά δεδομένα, και δεν υπάρχει πλήρες εικόνα του τι συνέπειες μπορεί να έχει η μέθοδος όλες τις εποχές του χρόνου. Η εμπειρία μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

Πωλούνται ταινίες οξαλικού οξέος-γλυκερίνης σε χαμηλές τιμές! Προσφορά απο τον Επαγγελματία μελισσοκόμο Τσιμίνη Σιδέρη


ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΡΟΑ - ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 95% Ο επαγγελματίας μελισσοκομος Τσιμίνης Σιδέρης...
Διαβάστε περισσότερα »

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αν και βιολογικό το οξαλικο τωρα το χειμωνα που τα μελισσια ειναι κλειστα απο πανω είτε με κηροπανο είτε με μεμβρανη δεν σημαινει οτι δεν εχει τοξικοτητα λογω του μειωμενου εξαερισμου.
    Θεωρω πιο σωστο τη χρηση με ενσταλλαξη ή εξαχνωση που εχει εξισου πολυ καλα αποτελεσματα σε ξεγονιασμενα μελισσια και τη χρηση των ταινιων αργοτερα για ξαλαφρωμα πριν απο νομη αφου δεν επηρεαζει την ποιοτητα του μελιου το οξαλικο
    Να θυμομαστε και την παροιμια Καθε πραγμα στον καιρο του.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, και εγώ έχω ακούσει για τις ταινίες ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικες όσο λένε. Εγώ με ταινίες του εμπορίου είδα πολύ προσβολή μετά την χρήση. Με συναδέλφους που μιλάω λένε το ίδιο πράγμα. Να μιλάμε ειλικρινά αν θέλουμε να βοηθήσουμε την μελισσοκομία. Αν οι ταινίες δούλευαν θα τις βάζαμε όλοι....... Τις βάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!