Widget Recent Post No.

Έλεγχος ύπαρξης βαρρόα κατά την επιθεώρηση των μελισσιών!

 



Σε κάθε επιθεώρηση ο μελισσοκόμος φροντίζει να ελέγχει τον γόνο, την βασίλισσα, τις προμήθειες, και την γενικότερη υγεία του μελισσιού. Όταν ο μελισσοκόμος ελέγχει τον γόνο παρατηρεί την ομοιομορφία και τα κενά που βρίσκονται ανάμεσα στη κηρήθρα, τις προνύμφες αν είναι λευκές και καλοταισμένες, και την ύπαρξη αυγών ημέρας (πράγμα που μας δηλώνει και την ύπαρξη της βασίλισσας).

Όταν ο μελισσοκόμος δει σφραγισμένο και συμπαγή γόνο καταλαβαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ποιότητα της βασίλισσας, και το δεύτερο η υγεία του μελισσιού. Αν όμως ο μελισσοκόμος δεί διάσπαρτο γόνο διαπιστώνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο μελίσσι, και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μια κακή βασίλισσα ή την ύπαρξη ασθένειας - βαρρόα κλπ.

Όσον αφορά τη βαρρόα τώρα. Είναι ένα ακάρι το οποίο αναπαράγεται εντός του σφραγισμένου γόνου τρεφόμενο με το "αίμα" των μελισσών. Το χειρότερο όμως είναι οτι μεταδίδει πολλές ασθένειες όπως αυτή των παραμορφωμένων φτερών. Πιο συγκεκριμένα αυτός ο ιός εκδηλώνεται στις νεαρές μέλισσες οι οποίες γεννιούνται με "μασημένα" φτερά και είναι πολύ ευδιάκριτες στα μάτια του μελισσοκόμου. Εκτός απο αυτόν τον ιό υπάρχουν και άλλοι που μεταδίδονται λόγω βαρρόα και βάση ερευνών είναι πάρα πολλοί.

Όλοι αυτοί οι ιοί λοιπόν που υπάρχουν στην κυψέλη (λόγω έντονης ύπαρξης βαρρόα) εκδηλώνονται κυρίως στο γόνο και το αποτέλεσμα είναι οι μέλισσες να αφαιρούν τις προνύμφες ακόμη και τις ζωντανές μέλισσες που είναι "αρρωστες". Όλο αυτό το φαινόμενο αποδυναμώνει το μελίσσι και τέλος ο γόνος φαίνεται διάσπαρτος με πολλά κενά κελιά μέσα στη κηρήθρα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή η βασίλισσα δεν γέννησε αλλά επειδή οι μέλισσες "καθάρισαν" τον άρρωστο γόνο απο τον υγιή και έμειναν άδεια τα κελιά.


ΕΙΚΟΝΑ Συμπαγής γόνος - Μελίσσι καθαρό από ασθένειες

ΕΙΚΟΝΑ Γόνος διάσπαρτος που δεν είναι συμπαγής

Αν δούμε ένα μελίσσι όπως της παραπάνω φωτογραφίας μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι έχει πάει στραβά. Αν δεν είναι λόγω βασίλισσας τότε είναι σίγουρα λόγω ασθένειας η βαριάς προσβολής απο βαρρόα. Όπως προαναφέραμε η βαρρόα μεταδίδει ασθένειες οι οποίες σκοτώνουν η αρρωσταίνουν τις προνύμφες και έχουμε την παραπάνω εικόνα.

Ο πρώτος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η προσβολή απο βαρρόα είναι επικύνδινη, είναι να κοιτάξουμε με το μάτι τις μέλισσες επάνω στο πλαίσιο. Κοιτάμε εκεί όπου υπάρχει εκκολαπτόμενος γόνος δηλαδή στο μέρος όπου υπάρχουν και τα περισσότερα βαρρόα. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά και αρχίσουμε να βλέπουμε βαρρόα, τότε αυτό σημαίνει οτι το μελίσσι είναι βαριά προσβεβλημένο.

Ως γνωστων η βαρρόα κρύβεται ανάμεσα στους δακτυλίους της κοιλιάς της μέλισσας, και σπάνια τη βρίσκουμε στο θώρακα.  Αν όμως έχουμε βαριά προσβολή και ο πλυθησμός βαρρόα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τότε βλέπουμε τις ψείρες επάνω στο θώρακα. Φυσικά οι περισσότερες είναι κρυμμένες εντός του σφραγισμένου γόνου και στην κοιλιά των μελισσών. Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο που βιντεοσκοπήθηκε με μικροκάμερες και αποκαλύπτει τις κρυψώνες των βαρρόα μέσα στο μελίσσι...



Μετά απο όλα αυτά λοιπόν ο μελισσοκόμος πρέπει να μάθει να είναι προσεκτικός κατά την επιθεώρηση των μελισσιών του. Να κοιτάει προσεκτικά τα πλαίσια, και να παρατηρεί τυχών προβλήματα στο μελίσσι. Τις περισσότερες φορές ο μελισσοκόμος αγνοεί να κοιτάξει για προσβολή απο βαρρόα και κοιτάει όλα τα υπόλοιπα. Είναι μέγα λάθος.

Εκτός απο την παρατήρηση ο μελισσοκόμος πρέπει να κρατά και σημειώσεις. Μελίσσια που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με βαρρόα, διάσπαρτο γόνο πρέπει να σημειώνονται και ο μελισσοκόμος να τους δείχνει παραπάνω φροντίδα και περιποίηση.






Η καλύτερη περίοδος για να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα είναι όταν τα μελίσσια δεν έχουν γόνο. Συνήθως αυτό συμβαίνει μέσα στο Δεκέμβριο, και οι μελισσοκόμοι κάνουν διάφορες θεραπείες πχ με ταινίες, οξαλικό οξύ αλλά και θυμόλη. Όλα αυτά τα σκευάσματα σκοτώνουν τη βαρρόα που βρίσκεται έξω από την κηρήθρα. Το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει την βαρρόα ακόμη και εντός του γόνου είναι το μυρμικικό οξύ για το οποίο διεξάγονται έρευνες στα ελληνικά κέντρα μελισσοκομίας και σύντομα θα υπάρχουν νέες έρευνες για να σας ενημερώσουμε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια