Widget Recent Post No.

Η τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου - Πόσα κιλά βάζουμε σε κάθε μελίσσι

 



Η τροφοδότηση των μελισσιών μας με ζαχαροζύμαρο είναι πολύ σημαντική ειδικά όταν οι μέλισσες βρίσκονται χωρίς προμήθειες με μέλι. Πόλλοι μελισσοκόμοι κάνοντας ληστρικούς τρύγους ακόμα και το φθινόπωρο, αφήνουν την κυψέλη χωρίς τροφές και οι μέλισσες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μια σημαντική ενίσχυση. Τη χειμερινή περίοδο όπως και νωρίς την Άνοιξη το ζυμαράκι κάνει απίστευτη δουλειά, και οι μέλισσες τρέφονται επαρκώς για να ξεχειμωνιάσουν και να παράγουν θερμότητα για τη μελισσόσφαιρα.




Το ζαχαροζύμαρο το παίρνουν αργά οι μέλισσες, εκτός αν υπάρχει μεγάλη έκταση γόνου και έλλειψη νέκταρ που τότε η τροφή καταναλώνεται ραγδαία. Το καλύτερο ζυμάρι που μπορεί να δώσει ο μελισσοκόμος στα μελίσσια του είναι αυτό που φτιάχνει ο ίδιος και περιέχει γνήσιο μέλι παραγωγής του. Αυτή η τροφή δεν συγκρίνεται με καμία του εμπορίου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές τροφές, και για τα μελίσσια πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά ποια θα αγοράσουμε.

Μπορεί ένα μελίσσι να ξεχειμωνιάσει χωρίς ζαχαροζύμαρο;
Μέλι σφραγισμένο
Μα φυσικά και μπορεί αρκεί να υπάρχουν αρκετά πλαίσια γεμάτα με μέλι! Και αυτά τα πλαίσια να βρίσκονται μέσα στη μελισσόσφαιρα, δηλαδή στον γονοθάλαμο. Αυτό πρέπει να γίνεται επειδή οι μέλισσες όταν κάνει κρύο δεν μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να ξεσφραγίσουν το μέλι. Έχει συμβεί μάλιστα σε μελισσοκόμους να χάσουν μελίσσια επειδή οι προμήθειες βρισκόταν στον μελιτοθάλαμο, (δεύτερο όροφο) η στις άκρες της γονοφωλιάς.

Που τοποθετούμε το ζαχαροζύμαρο στην κυψέλη;
1ος Τρόπος: Το τοποθετούμε εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες μέλισσες, εκεί που υπάρχει ο γόνος. Στην ουσία θέλουμε να είναι ακριβώς πάνω απο τη μελισσόσφαιρα, (εκεί που αναπνέει το σμήνος) για να πέρνουν οι μέλισσες κατευθείαν την τροφή τους. Κάνουμε μια τρυπούλα στο σακουλάκι στο κάτω μέρος (η τρύπα να έχει μέγεθος όσο μεγάλο κέρμα) και το αφήνουμε πάνω απο τα πλαίσια. Κοιτάμε προσεκτικά να μην βρίσκει πάνω στο ξύλινο μέρος των πλαισίων, και να μπορούν οι μέλισσες εύκολα να μπαινοβγαίνουν.

Αν στο ζαχαροζύμαρο κάνουμε μεγαλύτερη τρύπα, τότε αν αυτό μπορεί να ξεραθεί και να δυσκολέψει τις μέλισσες. Παρ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά ζαχαροζύμαρα στην αγορά που δεν ξεραίνονται ακόμα και αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη. Αν σε ένα μελίσσι με μεγάλη έκταση σε γόνο ανοίξουμε μεγάλη τρύπα τότε η τροφή θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα και θα αποθηκευτεί. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Πάντα αποσκοπούμε στο να καταναλωθεί η ζάχαρη και όχι να αποθηκευτεί.









2ος Τρόπος: Επίσης ένα άλλο τέχνασμα των μελισσοκόμων για εξοικονόμιση χρημάτων είναι να κόβουν την δίκιλη τροφή στη μέση με ένα μαχαίρι ετσι ώστε να ταίσουν δύο μελίσσια αντί για ένα. Αυτή η τεχνική οδηγεί πολλές φορές σε πέτρωμα της τροφής, γι αυτό αποφεύγεται. Καλύτερα δηλαδή να αγοράσουμε 1κιλές τροφές, και να κάνουμε την τρυπούλα απο κάτω όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.






Κάτι πολύ σημαντικό! Η τροφή που θα επιλέξουμε για τα μελίσσια μας πρέπει να είναι μαλακή και η υφή να έχει την ιδανική υγρασία έτσι ώστε να μην τραυματίζονται οι μέλισσες καθώς την γλύφουν.

Πόσα κιλά μπορούμε να βάλουμε σε ένα μελίσσι;
Εδώ εξαρτάται απο την τοποθεσία του μελισσοκομείο, το μέγεθος του μελισσιού αλλα και το πόσες προμήθειες έχει μέσα. Εμπειρικά όμως, μια δίκιλη το μήνα για ένα δεκάρι μελίσσι σε μια κρύα περιοχή είναι μια χαρά. Πολλοί μελισσοκόμοι έμπειροι κυρίως, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε τροφή όλο το χειμώνα βάζουν και 5-10 κιλά τροφή ανα μελίσσι. Αυτοί οι μελισσοκόμοι καλύπτουν όλο την επιφάνεια των πλαισιών με τροφή, η οποία λειτουργεί και σαν μόνωση απέναντι στο τσουχτερό κρύο. Δείτε μερικές φωτογραφίες του τι σας λέω.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια