Widget Recent Post No.

Έχω δηλωμένα τα μελισσια; Πώς θα φορολογηθώ;


Τι συμβαίνει με το μελισσοκομικό βιβλιάριο;
Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι φόροι είναι αβάσταχτοι, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μελισσοκόμους αλλά και όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Λουκέτα μπαίνουν συνεχώς σε καταστήματα και η κατάσταση είναι χωρίς γυρησμό. Είναι ξεκάθαρο ότι όπου να ναι θα φορολογήσουν ακόμα και τον αέρα που αναπνεύσουμε. Όσο γίνετε περισσότερους φόρους, περισσότερους φόρους!


Ένα θέμα που "τρώει" αυτή τα χρόνια τους νέους μελισσοκόμους είναι η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου και η νομιμοποίηση των λίγων μελισσιών τους. Πολλοί φοβούνται ότι πολύ σύντομα η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου θα συνδέεται άμεσα με τη φορολογία, δηλαδή όποιος έχει δηλώσει ότι έχει μελίσσια, και το κράτος έχει αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή το βιβλιάριο θα ζητάει φόρο, ο οποίος θα εξαρτάται απο τον αριθμό των μελισσιών που είναι δηλωμένα. Δεν ξέρω αν αυτές οι σκέψεις είναι εικόνες επιστημονικής φαντασίας. Πάντως μέχρι και σήμερα δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, και το μελισσοκομικό βιβλιάριο δεν έχει ουδεμία σχέση με τη φορολόγηση. Όποιος εκδίδει μελισσοκομικό βιβλιάριο μόνο προνόμια μπορεί να έχει (αυτή τη στιγμή), και κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να αλλάξει αυτό.

Αν ένας μελισσοκόμος δεν έχει μελισσοκομικό βιβλιάριο, και διατηρεί πάνω από 10 μελίσσια, έχει προβλήματα! Απο κλοπές, μεταφορές μελισσιών, μέχρι και νομικό πρόβλημα, έπειτα απο καταγγελία. Δηλαδή αν γίνει καταγγελία και έρθει η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, και διαπιστώσει οτι δεν υπάρχει χαραγμένος ο κωδικός, τότε μπορεί να γίνει ακόμα και δικαστήριο. Ωστόσο σύμφωνα με τους μελισσοκόμους κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, απλώς εφόσον τα μελίσσια αυξηθούν πάνω απο 10 επιβάλλεται η έκδοση του βιβλιαρίου.

Σύμφωνα πάντα με τον νόμο, όταν γίνεται μεταφορά μελισσιών, και είναι φορτωμένα πάνω απο 10 μελίσσια, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει μαζί του το μελισσοκομικό βιβλιάριο, έτσι ώστε να μπορεί να αποδείξει στο μπλόκο της αστυνομίας ότι τα μελίσσια είναι δικά του και όχι κλεμμένα. Σίγουρα ένας τέτοιος έλεγχος είναι πολύ σπάνιος, όμως όπως έχω ακούσει απο μελισσοκόμους, γίνονται τελευταία ειδικά στις μεγάλες εθνικές οδούς, πχ Αθήνα - Θεσσαλονίκη κλπ για Χαλκιδική Εύβοια που πάνε πολλοί μελισσοκόμοι στο πεύκο. Αν ένας μελισσοκόμος δεν έχει να επιδείξει εκείνη τη στιγμή το βιβλιάριο του, η ο κωδικός απο τις κυψέλες είναι διαφορετικός, τότε προέκυψε πρόβλημα!

Η έκδοση βιβλιαρίου έχει και άλλα προνόμια! Όπως για παράδειγμα η κατοχή πυροσφραγίδας, το σημάδεμα των κυψελών με τον μοναδικό προσωπικό κωδικό, πράγμα το οποίο αποθαρρύνει σημαντικά τις κλοπές. Ωστόσο αν πραγματοποιηθεί η κλοπή και συλληφθεί ο κλέφτης, όσες κυψέλες είχαν τον κωδικό του μελισσοκόμου διακρίνονται και μπορούν να επιστρέψουν στον νόμιμο δικαιούχο τους. Με το μελισσοκομικό βιβλιάριο, ακόμα και σεμινάρια μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, όπως για παράδειγμα αυτά της ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που γίνονται αρκετά συχνά τελευταία.

Υπάρχουν μερικοί μελισσοκόμοι που παραμένουν αρκετά καχύποπτοι με το μελισσοκομικό βιβλιάριο, αλλά πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν την εγγραφή στο μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής τους. Έχουν αναφερθεί τραγικές περιπτώσεις όπου οι πρόεδροι έχουν ορίζουν μια τιμή που ξεπερνά τα 50 ευρώ, πράγμα το οποίο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μελισσοκόμους και όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Έτσι υπάρχουν μελισσοκόμοι που σε συνεργασία με κάποιο μεγαλύτερο μελισσοκόμο, πυροσφραγίζουν τις κυψέλες με ένα κοινό κωδικό - του επαγγελματία μελισσοκόμου - και έτσι οι κυψέλες είναι εν μέρη νόμιμες, μέχρι ο μελισσοκόμος να καταφέρει να εκδόσει το δικό του βιβλιάριο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια