Ένα φαινόμενο που παρατηρείτε σε νέες βασίλισσες και παραφυάδες είναι η γέννηση πολλών αυγών σε κάθε κελί μέσα στις κηρήθρες. Η εικόνα που βλέπουμε εμείς οι μελισσοκόμοι θυμίζει αρρενοτοκία όμως δεν έχει καμία σχέση και θα πούμε στη συνέχεια τις διαφορές.
Πολλοί μόλις αντικρίζουν αυτό το φαινόμενο πανικοβάλλονται και πιστεύουν πως έχει πρόβλημα η βασίλισσα και το μελίσσι. Μπορούμε με σιγουριά να σας διαβεβαιώσουμε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην απειρία της βασίλισσας και στο νεαρό της ηλικίας της. Επίσης μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης χώρου, όταν δεν έχει που αλλού να γεννήσει.
Μια νέα φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα έχει τάσεις για μεγάλη ανάπτυξη, είναι άπειρη και φιλόδοξη. Έτσι οι αισθήσεις ξεπερνούν τις δυνατότητες της και διπλό τριπλό γεννάει τα κελιά.
Η διαφορά με την αρρενοτοκία είναι ότι τα αυγά είναι τοποθετημένα στον πάτο κάθε κελιού. Η κοιλιά μιας αρρενοτόκας μέλισσας δεν φτάνει τόσο κάτω. Από αυτό διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας άπειρης βασίλισσας! Επίσης η διαφορά με την αρρενοτοκία είναι ότι εδώ δεν έχουμε πρόβλημα και το μελίσσι θα ξεπεράσει το πρόβλημα πολύ σύντομα!
Τα αυγά που γεννά η βασίλισσα αν είναι πάνω από ένα οι εργάτριες θα τα καθαρίσουν και θα αφήσουν ένα και μόνο ένα. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να μπει τάξη στη κυψέλη και οι εργάτριες είναι αρμόδιες γι αυτό.
Μια βασίλισσα μπορεί να γεννά έτσι την κηρήθρα μόνο το πρώτο διάστημα και αφού περάσουν αρκετές ημέρες ξεπερνά οτριστικά το πρόβλημα.
Παράδειγμα
Αν πέρναμε τη βασίλισσα από ένα παραγωγικό μελίσσι (τον Απρίλιο - Μάιο) και την περιορίζαμε σε ένα πλαίσιο με διάφραγμα τότε θα άρχιζε και αυτή να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός της βασίλισσας είναι γεννετικά προγραμματισμένος να γεννά πολλά αυγά! Και πολλές φορές είναι αδύνατο να τον περιορίσει!
Δείτε το βίντεο με μια γονιμοποιημένη βασίλισσα που όντας νέα και άπειρη γεννά 2-3 αυγά σε κάθε κελί...
1 Σχόλια
Κατά την συνένωση δύο μελισσιών είχαμε αποτυχία. Η βασίλισσα διάσωσης έχει πολύ καλή γένα αλλά δεν εκκολάπτονται τα αυγά. Την σκότωσα και έβαλα γόνο για να κάνει νέα βασίλισσα. Δεν έκανε ούτε ένα βασιλικό κελί. Αναγκαστικά θα πάμε σε συνένωση αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω το φαινόμενο που δεν παράγει γόνο το μελίσσι. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι με την ορφάνια του αδυνάτισε πολύ και δεν μπορεί να παράγει τροφή για τον αναπτυσόμενο γόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!