Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε ο φίλος μας Παναγιώτης, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες μετα απο θεραπεία κατά της βαρρόα. Όπως είπε και ο ίδιος ειναι ιδιαίτερα σπάνιο να δούμε τόσο πολύ σκοτωμένη βαρρόα, σε ένα και μόνο μελίσσι. Μετά απο προσθήκη ταινίων σε διαφορετικές θεραπείες η κάθε μια, οι σκοτωμένες βαρρόα δημιούργησαν στρώμα στον πάτο της κυψέλης...
Οι ταινίες δεν είχαν οξαλικό οξύ όπως έγραψε ο Παναγιώτης.
Η τεχνική τοποθέτησης ταινιών στο κάτω μέρος της κυψέλης, ειναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κυρίως σε επαγγελματίες μελισσοκόμους, που χρειάζονται μια γρήγορη θεραπεία, για πολλά μελίσσια ταυτόχρονα. Φυσικά τοποθετώντας την ταινία απο κάτω, έχει μικρότερα αποτελέσματα, αλλά πολύ υψηλότερη ταχύτητα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως μιλώντας τη τελευταία φορά με επαγγελματία άνω των 1000 μελισσιών, μου είπε ότι βάζει χαρτονάκι με τακ τικ, στη βάση κάθε κυψέλης , και έτσι καταφέρνει υψηλά αποτελέσματα. Η δική μου άποψη είναι ότι λίγος κόπος δεν πειράζει, και όταν κάνουμε κάτι, ας το κάνουμε όσο πιο σωστά μπορούμε...
Τις φωτογραφίες ο Παναγιώτης τις δημοσίευσε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα του επαγγελματία μελισσοκόμου Μόσχου Ντιώνια. Η ομάδα ονομάζεται Ο μελισσοκόμος, και εκεί δημοσιεύονται πολύ ενδιαφέροντα θέματα.
Συγκεκριμένα ο Μόσχος για τη συγκεκριμένη φωτογραφία - με τη πολύ βαρρόα - έγραψε το εξής: "Τέτοια εικόνα δεν πρέπει να δούμε ποτέ στα μελίσσια". Εννοώντας ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε μελίσσια να φτάσουν σε αυτή τη κατάσταση. Ο μόσχος έχει ασχοληθεί πολύ στο παρελθόν με τρόπους αποτελεσματικής καταπολέμησης της βαρρόα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο , δημοσιεύτηκε απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Χαράλαμπο Βαχλιώτη, γνωστό για τις πολύ αξιόπιστες τοποθετήσεις του, σε επίκαιρα θέματα. Γράφει το εξης...
Αν τα μελισσια έχουν να κάνουν θεραπεία από το περασμένο χειμώνα, μην σας φαίνεται παράξενο. αυτή είναι η εικόνα.
Οι ταινίες με αμιτραζ όπως βλέπουμε στην εικόνα, έχουν μπει από κάτω, εντελώς πληροφοριακά δεν δουλεύουν πάνω από 50..60%.
Αυτές τις εικόνες τις βλέπουμε πλέον γιατί περισσότερα ακαρεοκτονα δεν πιάνουν, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλά πλανάται..
Όσον αφορά την δραστική ουσία του σκευάσματος...
τι μπορεί να έβαλε σε ένα στιποχαρτο από κάτω.?
Αν σου πει οξαλικο θα τον πιστέψεις.?
Αν δώσει μια φανταστική συνταγή θα τρέξεις να την κάνεις στα μελισσια σου.?
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως χρησιμοποιητε το σκαμπατοξ, το βασικό αντικαταστατο του ΤΤ.
Υπάρχει ένα χάος στις θεραπείες, γιαυτό τέτοιες εικόνες και χειρότερες θα βλέπουμε καθημερινά τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά την τοποθέτηση αυτή συμφωνώ.
Γενικά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το τακ τικ (αμιτράζ δραστική ουσία) βάζοντας απο πάνω απο κάτω και γενικά πολλές παραλλαγές. Στη πραγματικότητα εφαρμόζοντας τέτοιες μεθόδους, επιταχύνουμε τη δημιουργία σε ανθεκτικά στελέχη βαρρόα. Προτείνεται σε ταινίες κοντά στο γόνο, και πάντα με ισορροπημένες θερμοκρασίες.
Δεν υπάρχει, τόσο απλά!
Η δική μου συμβουλη είναι να πειραματίζεστε, να δοκιμάζετε , και να έχετε κριτική σκέψη χωρίς να ρισκάρετε μια ολόκληρη περιουσία, σε κάτι που μπορεί να έχει γράψει ο οποιοσδήποτε.
Έχω παρακολουθήσει αρκετές τοποθετήσεις έμπειρων και ειδικών σε μεθόδους καταπολέμησης βαρρόα. Πχ υπάρχουν μερικοί οι οποίοι είναι αρνητικοί σ χρήση οξαλικού οξέος, άλλοι ειναι κατά της χρήσης της ουσίας Αμιτράζ. Υπέρ και κατά της θυμόλης. Και άλλες πολλές απόψεις.
Νομίζω πως το θέμα βαρρόα είναι ένας ανοικτός φάκελος, και έχουμε πολλά ακόμα να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!