Widget Recent Post No.

Υπάρχει τρόπος να μην καπνίζουμε καθόλου τα μελίσσια



Πως μπορεί να καταφέρει ένας μελισσοκόμος να μην καπνίζει καθόλου τα μελίσσια του; Σαν μελισσοκόμος έχει τύχει πολλές φορές να πάω χωρίς καθόλου καπνό στα μελίσσια, επειδή ξέχασα τον αναπτήρα, και θα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Όσες φορές πήγα τα μελίσσσια και αυτά δούλευαν, πέταγαν ήταν μεσημέρι και ήταν μικρά σε πλυθησμό δηλαδή παραφυάδες, δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα! Αντιθέτως αν ο καιρός ήταν μουντός, ή είχα να κάνω με 20άρια 30άρια μελίσσια, χωρίς καπνό δεν γινόταν να ανοίξεις κυψέλη.


Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που έζησα πριν λίγο διάστημα, όταν αποφάσισα να πάω στα μελίσσια για να ελέγξω την κατάσταση που βρίσκονται, και ηταν απολύτως αναγκαίο. Όταν έφτασα στο μελισσοκομείο συνειδητοποιώ ότι ο αναπτήρας είχε πρόβλημα και δεν μπορούσα να ανάψω τη φωτιά. Δεν υπήρχε κανένας εφεδρικός, ούτε στη τσέπη αλλά ούτε και στην αποθήκη. Η μόνη επιλογή που θα μπορούσα να είχα ήταν να γυρήσω πίσω και να πάρω άλλον αναπτήρα, αλλά αυτό δεν γινόταν εκείνη τη μέρα, το αμάξι που με είχε πάει είχε φύγει. Έτσι αποφάσισα να κάνω τη δουλειά μου χωρίς καπνό. Όπως ξέρετε η επόμενη εναλλακτική που υπήρχε μετά το καπνό ήταν το νερό. Η ακόμη καλύτερα σε περιόδους που δεν έχουμε λεηλασίες αραιό σιρόπι!

Οι μέλισσες όταν τις ρίξουμε νερό γίνονται αρνάκια... μέχρι να στεγνώσουν τα φτερά τους. Βρέχοντας τες χάνουν την πτητική τους ικανότητα και δεν μπορούν να τσιμπήσουν. Πολλοί μελισσοκόμοι νέοι αλλά και παλιοί χρησιμοποιούν ένα μπουκαλάκι νερό, με μια τρυπούλα στο καπάκι - όπως πχ το μπουκαλάκι για το ξύδι - και ρίχνουν στις μέλισσες για να τις ακινητοποιήσουν.

Όταν άρχισα να ρίχνω νερό στις μέλισσες σταματούσαν την επίθεση, όμως μέσα σε λίγα λεπτά ξανα άρχιζε. Το αποτέλεσμα ήταν να φάω αρκετά τσιμπήματα και να ταλαιπορήσω απίστευτα τα μελίσσια, έτσι αποφάσισα μετά απο αυτή την εμπειρία να μην ξανα φύγω χωρίς αναπτήρα. Πάντα υπάρχουν 2-3 διαθέσιμοι. Επιπροσθέτως όμως και το νερό δημιουργεί πρόβλημα όταν έρθει σε επαφή με το μέλι, οπότε δεν θα το πρότεινα σε καμία περίπτωση ως εναλλακτική λύση έναντι του καπνού. Το νερό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλη λύση!

Μερικοί μελισσοκόμοι ρωτούν αν υπάρχει τρόπος να μην καπνίζουμε τα μελίσσια και ιδιαίτερα τις ημέρες που γίνεται ο τρύγος. Απο προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι δεν υπάρχει. Το μυστικό είναι στον τρόπο που θα ρίξουμε τον καπνό, και στο τι καίμε μέσα στο καπνηστήρι. Δηλαδή όταν πάμε για τρύγο ρίχνουμε ελάχιστο καπνό ίσα ίσα να τις πιάσει, και προσπαθούμε χωρίς απότομες κινήσεις να αφαιρέσουμε τα πλαίσια. Στον τρύγο πάμε καλά ντυμένοι έτσι ώστε και με μια στραβή να μην μας χτυπήσουν μέλισσες. Οι κινήσεις μας είναι γρήγορες, όχι απότομες, και πολύ προσεκτικές μην σκοτωθούν μέλισσες.

Όσον αφορά τον καπνό, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, οι πευκοβελόνες κάνουν τον πιο ανάλαυρο καπνό. Συγκεκριμένα οι ξερές πευκοβελόνες που έχουν μαζευτεί το φθινόπωρο και δεν έχουν σαπίσει. Που είναι χωρίς καθόλου υγρασία και δεν βγάζουν έντονη μυρωδιά όταν καίγονται. Ο καπνός που παράγεται απο τις πευκοβελόνες σύμφωνα με έρευνες αφήνει τα λιγότερα υπολλείματα, και επίσης άλλο ένα μυστικό. Μην βάζετε τίποτα άλλο μέσα στο καπνηστήρι ούτε χλωρά φύλα όταν πρόκειται να τρυγήσετε τις κηρήθρες. Μόνο ξερές πευκοβελόνες, τίποτα άλλο!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Τα κυπαρισσόφυλλα είναι εξίσου πολύ καλά. Ο χρόνος καύσης τους είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις πευκοβελόνες και έτσι ασχολούμαστε πολύ λιγότερο χρόνο με το καπνιστήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πειραματίζομαι με τον υγρό καπνό liquid smoke. Φοβάμαι όμως να μην αφήνει μυρωδιά στο μελι. Γνωρίζει κάποιος σχετικά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!