Πιο επιρρεπής για να σπάσουν στον τρύγο είναι οι άσπρες νεόκτιστες κηρήθρες ενώ οι πιο ανθεκτικές και σκλυροτράχυλες είναι οι μαύρες - σκούρες κηρήθρες. Αν δεν εφαρμόσουμε κάποιο κολπάκι, οι γρήγορες στροφές που κάνει ο μελιτοεξαγωγέας, είναι ικανές να διαμελήσουν την κηρήθρα και αυτή να γίνει μια άμορφη μάζα πάνω στη σίτα αλλά και στα τοιχώματα του μελιτοεξαγωγέα. Εμείς στον τρύγο δεν θέλουμε να σπάσει καμία κηρήθρα, και να τις επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο σώες πίσω στα μελίσσια!
Το πρώτο βήματα κατά τον τρύγο των πλαισίων μας είναι να τα απολεπίσουμε εύκολα γρήγορα και προπάντως οικονομικά χωρίς να τραυματίσουμε τη κηρήθρα! Πολλοί μελισσοκόμοι νομίζουν ότι η καλύτερη λύση είναι να πάρουμε ένα πανάκριβο μαχαίρι ατμού, και να σπαταλήσουμε πολλά χρήματα. Συνάδελφοι μην ψάχνετε λύσεις σε ακριβά πράγματα. Μπορείτε να κάνετε τέλεια τη δουλειά σας με αυτό το πάνφθηνο πιρουνάκι της φωτογραφίας. Αυτό με τη χοντρή λαβή και τις δυνατές εγκοπές μπροστά, ακριβώς όπως της φωτογραφίας. Κάνει απίστευτα γρήγορη δουλειά και το χρησιμοποιούν ακόμα και επαγγελματίες μελισσοκόμοι με πάνω απο 500 μελίσσια. Όταν το είχα πάρει απο τοπικό κατάστημα στο Αγρίνιο αυτό ήταν το πιο ακριβό. Είχε νομίζω 8 ευρώ αν θυμάμαι καλά, και δεν χαλάει ποτέ. Δείτε παρακάτω μια φωτογραφία για να το αγοράσετε, και ένα τυχαίο βίντεο πως δουλεύει...
Αφού απολεπίσουμε τις κηρήθρες το κόλπο είναι να τις τοποθετήσουμε σωστά στο μελιτοεξαγωγέα. Τι θέλω να πώ; Καθώς βάζουμε τα πλαίσια με το μέλι μέσα, προσέχουμε το βάρος να είναι ομοιόμορφο γύρω γύρω. Δηλαδή αν βάλουμε ένα βαρύ πλαίσιο 3 κιλά στη μια μεριά του μελιτοεξαγωγέα προσπαθούμε να τοποθετήσουμε ένα ίδιου βάρους στην αντίθετη πλευρά. Αυτό το κάνουμε κυρίως για λόγους δυναμικής για να λειτουργεί πιο καλά το μηχάνημα!
Όταν βάζουμε τα πλαίσια μέσα στο μελιτοεξαγωγέα βάζουμε την πλευρά του πλαισίου που έχει το περισσότερο μέλι να κοιτά προς το τοίχωμα του μελιτοεξαγωγέα. Θέλουμε να βγεί πρώτα το μέλι απο τη πλευρά που είναι πολύ βαρύ, για να μην μας σπάσει η κηρήθρα!
Το κολπάκι που σας έλεγα πιο πάνω για να μην σπάσει ποτέ κηρήθρα είναι το εξής. Όταν βάλουμε μέσα στο μελιτοεξαγωγέα τα πλαίσια, στην αρχή αφήνουμε να πάρει λίγες στροφές και να ξεφορτώσει το μέλι απο την μια πλευρά. Στην συνέχεια περιστρέφουμε το πλαίσιο, και βάζουμε στο δυνατό το μελιτοεξαγωγέα για να βγεί όλο το μέλι απο την άλλη πλευρά. Μετά το ξανα γυρίζουμε για να βγεί ότι απέμεινε απο το πρώτο ξεμέλιασμα! Αυτά για να τα καταλάβετε πλήρως πρέπει να τα δείτε στη πράξη στον πρώτο τρύγο, και θα δείτε ότι αν τα εφαρμόσετε όλα θα πάνε μια χαρά!
Επίσης να ξέρετε άλλο ένα μυστικό. Αν έχετε δύσκολα μέλια όπως του ελάτου της βελανιδιάς κλπ που είναι παχύρευστα, επιλέξτε για τρύγο το μεσημέρι όπου κάνει ζέστη και το μέλι είναι πιο ρευστό άρα βγαίνει και πιο εύκολα. Όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία τόσο πιο εύκολη και γρήγορη δουλειά θα γίνει!
1 Σχόλια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σε όλους
Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έβαλε το ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ξανά στο δρόμο μου.
Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομική δυσκολία, απλώς επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ και θα έχετε πλήρη απόλυτη ικανοποίηση.
Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό 18.000 €, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για μένα.
Είναι άνθρωπος της καρδιάς, χάρη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
Email: giorgosbak89@gmail.com
Σας ευχαριστώ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε να απέχετε
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!