Widget Recent Post No.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ - ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ



Στείλτε αυτή την ανάρτηση παντού, μπας και σταματήσει αυτή η  καταστροφή που ζούμε όλοι οι μελισσοκόμοι. Ισχυρά δηλητήρια πάνω στις καλλιέργειες δηλητηριάζουν τα ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ. Ραντίσματα πέρα από κάθε επιτρεπόμενο όριο σκοτώνουν τον ΚΟΠΟ ΜΑΣ. Οι αγρότες έχουν διαλέξει ένα δρόμο που δεν έχει πίσω γυρισμό. Αν χαθεί η ΜΕΛΙΣΣΑ , ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!





Η μεγαλύτερη αξία της μέλισσας εντοπίζεται στην προσφορά της στην επικονίαση των φυτών, δηλαδή στη μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου, με αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την καρπόδεση και τελικά την παραγωγή φρούτων και καρπών αλλά και την διασφάλιση της αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70-75% του συνόλου των καλλιεργειών.

Το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση, σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, είναι κατά 60-143 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της.

Εκτός όμως από τα καλλιεργούμενα είδη, η μέλισσα επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και η προσφορά της στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να εκφραστεί σε οικονομικό όφελος.

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).

Οι μέλισσες δηλητηριάζονται είτε:

- με την άμεση επαφή τους με το φυτοφάρμακο μετά την εφαρμογή του στις καλλιέργειες ή την άγρια βλάστηση ή

- με την συλλογή μολυσμένης γύρης ή νέκταρος ή νερού.

Αποτέλεσμα της δηλητηρίασης των μελισσών από φυτοφάρμακα είναι είτε ο άμεσος θάνατός τους είτε η μακροπρόθεσμη μειωμένη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού της, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το έργο τους.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών:

1) στην ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναφέρονται στην ετικέτα τους, μεταξύ των οποίων και οι προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών (αν απαιτούνται),

2) στην εφαρμογή των ψεκασμών σε ώρες μειωμένης δραστηριότητας των μελισσών (απόγευμα),

3) στους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων (κόψιμο),

4) στην αποφυγή ψεκασμών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας,

5) στην ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής για επικείμενο ψεκασμό. 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ποια φάρμακα θα πρέπει να απαγορευτούν και πότε θα ραντίζουν οι αγρότες είναι θέμα νομοθεσίας κι όχι των αγροτών.Κι οι σύλλογοι ανεξάρτητου κόμματος ας μην τους χαϊδεύουν τα αυτιά και να ασχοληθούν σοβαρά μαζί τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όλοι ξέρουν το κακό? άλλα πόλοι λίγη το εκτελούν, και με αυτόν τον τρόπο τον άσκημα , και πόλοι σοβαρό όλοι χαμένοι μέλισσες ο άνθρωπος και η ζωή μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εαν εχεις 2 χιλιαδες δεντρα να ψεκασεις πιστεψτε με δεν μπορεις να το κανεις αργα το απογευμα. ειναι σαν να εχεις να ταισεις 200 μελισσια και προσπαθεις να τα ταισεις απογευμα για να μην γινει λεηλασια, μεχρι να τελειωσεις θα εχει ξημερωσει. λιγο προσοχη χρειαζεται και ενημερωση στους αγροτες, εγω διατηρω σταθερο μελισσοκομειο αναμεσα στις καλλιεργιες και ψεκαζω δεκαδες κιλα εντομοκτονα καθε χρονο και μαλιστα μερικα πολυ επικυνδινα για τις μελισσες νικοτινοειδη, και δεν ειχα ποτε κανενα απολυτως προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!