Widget Recent Post No.

Βάση για μελίσσια το καλοκαίρι: Γιατί οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αφήνουν τις κυψέλες στο χώμα όταν μετακινούνται στις νομές



Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι και την Άνοιξη οι μελισσοκόμοι που μετακινούν τα μελίσσια τους τα στηρίζουν κάτω στο χώμα, χωρίς κανένα στήριγμα για να μην ακουμπούν στο έδαφος. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αφήνουν τις κυψέλες στο χώμα όταν μετακινούνται στις νομές, και όταν βρίσκονται στο σταθερό μελισσοκομείο τους έχουν στηρίγματα πχ τον χειμώνα; Και το βασικό ερώτημα, χρειάζονται στήριγμα οι κυψέλες το Καλοκαίρι και αργά την Άνοιξη όταν αρχίσουν οι ζέστες;


Ο βασικός σκοπός που πετυχαίνουμε βάζοντας βάσεις στα μελίσσια είναι η καταπολέμηση της υγρασίας και αποφυγή επαφής της κυψέλης με το βρεγμένο έδαφος κάτι που έχει άμεση συνέπεια και με την αντοχή της. Για παράδειγμα αν αφήσουμε το χειμώνα μια κυψέλη κάτω στο χώμα, το έδαφος είναι συνεχώς υγρό απο τις βροχές, και όταν το ξύλο ρουφά συνεχώς νερό, σαπίζει και αποσυντίθεται. Συνεπώς η βάση για τα μελίσσια είναι απολύτως απαραίτητη τις εποχές που υπάρχουν βροχές, υγρασία κλπ. Το καλοκαίρι και την Άνοιξη που οι βροχές ελαχιστοποιούνται, και ο καιρός ζεσταίνει τα μελίσσια δεν χρειάζονται να στηρίζονται κάπου.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι λοιπόν αφήνουν τις κυψέλες τους στο έδαφος επειδή αυτό δεν χρειάζεται, αλλά το κυριότερο επειδή θα ήταν τελείως ασύμφωρο κατα την μεταφορά των μελισσιών να μετακινούνται και οι βάσεις. Επειδή οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν αυτοσχέδιες βάσεις, λάστιχα αυτοκινήτων, πέτρες, τσιμεντόλιθα, μεταλλικά πλαίσια, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να μετακινήσετε και αυτά μαζί με τις κυψέλες.

Το σημαντικότερο πράγμα την Άνοιξη κυρίως είναι κατα την μεταφορά των μελισσιών να ξεριζώσουμε τα χόρτα μπροστά απο τις κυψέλες, και αν έχουμε δυνατότητα να βάλουμε κάποιο σανιδάκι, σαν σανίδα πτήσης, και για να μη φυτρώνουν χόρτα και για να πηγαινοέρχονται οι μελισσούλες μας με περισσότερη άνεση. Τον Μάρτιο - Απρίλιο για τις πεδινές περιοχές, και τον Μάιο για τις ορεινές περιοχές, τα χόρτα μεγαλώνουν γρήγορα και κλείνουν τις εισόδους. Και αν ένα μελίσσι κλειστεί απο τα χόρτα δεν μπορεί να δουλέψει και είναι πραγματικά κρίμα.

Μελίσσια τοποθετημένα στο χώμα τον Μάιο. Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι τεμπέληδες και αδιάφοροι μελισσοκόμοι το κάνουν αυτό.
    Αυτό είναι ασέβεια στα μελίσσια.
    Είδατε ποτέ ένα αφεσμό να σταθμεύει στο χώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!