Κατασκευή μελισσοκομικών γαντιών...με απλά δερμάτινα γάντια
Τα μελισσοκομικά γάντια είναι ένα βασικό στοιχείο προστασίας στον εξοπλισμό του κάθε μελισσοκόμου, (υπάρχουν βέβαια και κάποιοι "τολμηροί" που δουλεύουν χωρίς ...γάντια) στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξει ο καθένας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του ...και στη τσέπη του.
Πρόσφατα τα μελισσοκομικά γαντάκια που είχα, έκαναν τρυπούλες από τη χρήση και χρειάζονταν αλλαγή.
Το κοντινότερο μελισσοκομικό κατάστημα απέχει 50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μου για αγορά καινούργιων, οπότε για άμεση αντικατάσταση τους, σκέφτηκα να εφαρμόσω στη πράξη μια ιδέα που είχα διαβάσει στο παρελθόν από συνάδελφο μελισσοκόμο, για κατασκευή μελισσοκομικών γαντιών από απλά δερμάτινα γάντια του εμπορίου.
Μπορούμε σχετικά εύκολα να βρούμε λευκά δερμάτινα γάντια στα καταστήματα που έχουν ανάλογα είδη.
Εξαιρετικά είναι αυτά της εταιρείας BELLOTA, μαλακό δέρμα με καλή εφαρμογή και κόστος γύρω στα 5 ευρώ.
Θα χρειαστούμε επίσης λίγο χοντρό ύφασμα τύπου τζιν ή κάτι ανάλογο και φυσικά κάποιον που να γνωρίζει από...ραπτομηχανή και γάζωμα.
Δεν είχα διαθέσιμο μπλε τζιν, βρήκα κομμάτια από ένα παλιό μαύρο, τα γύρισα ανάποδα (για να είναι πιο ανοιχτόχρωμα ώστε να ερεθίζονται λιγότερο οι μέλισσες) και ξεκίνησα τη...δημιουργία.
Με τη ...μοδιστρική δεν έχω πολύ καλές σχέσεις, καταφέρνω τα άκρως απαραίτητα...
Το ζητούμενο ήταν να γαζωθεί το ύφασμα πάνω στο δερμάτινο γάντι και στη πάνω πλευρά να προστεθεί ένα λάστιχο ώστε να έχουμε καλή εφαρμογή στο χέρι μας όταν το φοράμε.
Επιστρατεύτηκε η ποδοκίνητη "παλαιολιθική" ραπτομηχανή της μαμάς που κλείνει φέτος αισίως 61 χρόνια ζωής και δουλεύει μια χαρά ακόμα, το 1955 που αγοράστηκε κόστισε σχεδόν 4000 δραχμές, με τα ίδια χρήματα εκείνη την εποχή μπορούσες να αγοράσεις οικόπεδο, είχε αξία η δραχμούλα τότε !
και σύντομα κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο "έργο τέχνης" !!!
Η αισθητική του δεν είναι και η καλύτερη, αλλά είπαμε τα βασικά καταφέρνω με τη ραπτομηχανή, λειτουργικό πάντως είναι, δουλεύει μια χαρά.
θέλει λίγο προσοχή στις ενώσεις να μην μείνει κάποιο κενό την ώρα που κάνουμε το γάζωμα.
Αν έχετε κάποιο άτομο στο οικογενειακό-φιλικό σας περιβάλλον που ασχολείται με το ράψιμο θα σας το φτιάξει πολύ γρήγορα και φυσικά πιο ...όμορφο από το δικό μου.
Στο τέλος μπήκε και ένα λαστιχάκι για να σφίγγει, ώστε να έχουμε καλύτερη εφαρμογή πάνω στο χέρι, με ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά γίνεται πολύ εύκολα το πέρασμά του μέσα στο ραμμένο ύφασμα.
Τα έχω δοκιμάσει στη χρήση, μια χαρά εφαρμογή κάνουν, επειδή όμως έβαλα σκούρο ύφασμα στη κατασκευή, βάζω τα μανίκια της μελισσοκομικής στολής από πάνω για να μην φαίνεται το μαύρο τελείωμα του υφάσματος στην άκρη.
Αν αποφασίστε να τα φτιάξετε βρείτε κάτι πιο ανοιχτόχρωμο, αξίζει το κόπο, επίσης θα σας στοιχίσουν σχεδόν τη μισή τιμή σε σχέση τα έτοιμα και αυτό...αξίζει το κόπο.
Καλοφόρετα.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!