Widget Recent Post No.

Μπορώ μετά την πορτοκαλιά να μεταφέρω τα μελίσσια στον Έλατο; Πότε είναι καλύτερα;




Η πορτοκαλιά θεωρείτε από τους περισσότερους μελισσοκόμους ως μια πλούσια ανθοφορία που φτιάχνει τεράστια μελίσσια και δίνει μπόλικο μέλι. Αρκετοί μελισσοκόμοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τις πορτοκαλιές προκειμένου να φτιάξουν δυνατές παραφυάδες, να φτιάξουν ποιοτικές βασίλισσες και άλλοι μερικοί να πάρουν μέλι πορτοκαλιάς το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία και άρωμα. Όσον αφορά το μέλι μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτι αβέβαιο, οπότε ας αρκεστούμε στο γεγονός ότι φτιάχνουμε σούπερ διόροφα τριόροφα μελίσσια.

Προσωπικά έχω δουλέψει την πορτοκαλιά και έχω να σας πως κάποια συμπεράσματα που έχω βγάλει. Κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας βλέπεις τα μελίσσια να αυξάνουν γέννες με τρελούς ρυθμούς, και οι πορτοκαλιές να βουίζουν σαν να επρόκειτο για σμηνουργία. Ακούγοντας τον ήχο μέσα στις πορτοκαλιές νιώθεις λες και βρίσκεσαι μέσα στο μελίσσι. Πολλές φορές κάθομαι και χαζεύω τις μέλισσες, πως χώνουν την προβοσκίδα τους μέσα στο άνθος και ρουφούν το νέκταρ. Κύριο χαρακτηριστικό όταν πηγαίνουμε στη πορτοκαλιά είναι η ανάπτυξη των μελισσιών μας αλλά και η αυξημένη τάση για σμηνουργία. Ο μελισσοκόμος κατα τη διάρκεια πλήρης άνθησης των δέντρων πρέπει να έχει το νού του διότι τα μελίσσια έχουν μεγάλη τάση σμηνουργίας. Πρέπει να επισκέπτεται τα μελίσσια κάθε 4-5 ημέρες οπωσδήποτε για να χαλάει τυχών κελιά που φτιάχνουν για να σμηνουργήσουν.

Αυτό που δεν αναφέρεται από τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι η κόπωση των εργατριών μελισσων και το λεγόμενο "ξεφούσκωμα" που παρατηρούμε ακριβώς μετά τη διακοπή της νεκταροέκκρισης. Ακούγεται παράξενο, όμως η αλήθεια είναι ότι κουράζονται πολύ οι μέλισσες όταν δουλεύουν σε "μονοκαλλλιέργειες" πόσο μάλλον στη πορτοκαλιά που έχει και δύσκολο άνθος. Οι εργάτριες που δουλεύουν στα άνθη καταπονούνται πολύ για να ρουφήξουν το νέκταρ το οποίο βρίσκεται στη βάση του άνθους, ενώ πολλές φορές είναι αναγκασμένες να βάζουν και δύναμη προκειμένου να σπρώξουν τα πέταλα και να ανοίξει το άνθος.

Έχω παρατηρήσει λοιπόν ότι μετά το πέρας της ανθοφορίας τα μελίσσια κόβουν την ανάπτυξη τους και μπορεί να δούμε ένα 20άρι μελίσσι να έχει μειώσει την εκτροφή γόνου ακόμα και στο 60%. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου καλό για εμάς που θέλουμε να πάρουμε μέλι σε επόμενες ανθοφορίες ή μελιτοφορίες. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να πάμε τα μελίσσια στον έλατο έχουμε μια επιλογή. Να μην αφήσουμε τα μελίσσια με κενό ανθοφορίες, πράγμα που θα πέξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Συνήθως η πορτοκαλιά μπορεί να έχει ανθοφορία και 20 ημέρες εφόσον οι καλλιεργητές βάζουν πρώιμες και όψιμες ποικιλίες προκειμένου να έχουν χειμώνα και καλοκαίρι φρέσκα πορτοκάλια. Αυτό για τις μέλισσες μας είναι καλό εφόσον δεν έχουμε απότομη διακοπή της νεκταροέκκρισης και είναι πιο παρατεταμένη. Η συμβουλή λοιπόν είναι εφόσον δούμε την πορτοκαλιά να τελειώνει να προσπαθήσουμε να τα μεταφέρουμε σε μια πιο όψιμη ανθοφορία πχ σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Εγώ προσωπικά μεταφέρω τα μελίσσια μου στον Έλατο γύρω στις αρχές Μαίου, αλλά πριν τον Μάιο δεν έχω ποτέ έλλειψη σε νέκταρ η μελίτωμα. Στον έλατο οι ανθοφορίες βρίσκονται αργοπορημένες το ίδιο και οι χορτονομές. Άρα οι μέλισσες πριν την κούραση του μελιτώματος θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν φρέσκο νέκταρ και να πάρουν δυνάμεις!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!