Widget Recent Post No.

8άρα Κυψέλη: Επανάσταση στην μελισσοκομία και στην παραγωγή μελιού!!




Οι 8άρες έχουν αδιαμφισβήτητη ευκολία στο φόρτωμα και τα μελίσσια «φτιάχνονται» πολύ γρήγορα.

Πρόκειται για «σύστημα» κυψέλης και όχι για σύστημα παραγωγής, που όμως, εξαιτίας της χρησιμοποίησης του, οδηγεί σε αισθητή διαφοροποίηση -βελτίωση την παραγωγή σε μέλι των μελισσοσμηνών, που διατηρούνται σε τέτοιες κυψέλες. Η ιδέα και η συλλογιστική για χρησιμοποίηση «πιο στενής» - ή πεπιεσμένης ή πιο όρθιας, κατά την έννοια της κατακόρυφου- κυψέλης, δεν είναι καινούργια


(όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, αλλά και θα αναλύσουμε στα σχόλια-παρατηρήσεις). Εκείνο που μας οδηγεί ή και μας ανάγκαζει, μπορούμε να πούμε, να συμπεριλάβουμε στην ύλη μας και την παρουσίαση της 8άρας ή μιλώντας πιο γενικά, του πνεύματος που αντιπροσωπεύει και εκοράζει η κυψέλη αυτή, είναι η διαφορά αποτελέσματος, συμπεριφοράς και τελικά παραγωγής που μπορούν να παρουσιάσουν τα μελισσοσμήνη, όταν εγκαθίστανται σε 8άρες κυψέλες.


Το θέμα είναι τεράστιο, ίσως λίγο πρώϊμο. γιατί για όλα αυτά, πρέπει πρώτα να «μιλάει» η έρευνα, αλλά επειδή στη χώρα μας αφενός η εφαρμοσμένη μελισσοκομική έρευνα -αυτού του τύπου- είναι είδος σπάνιο, για να μην πούμε άγνωστο και αφετέρου, επειδή η ουσία του θέματος ή τα αποτελέσματα είναι και οφθαλμοφανή και εντυπωσιακά, όπως προείπαμε, η αναφορά μας θα είναι, ως εκ τούτων, υποχρεωτική γι αυτήν την εξέλιξη. Εξάλλου, όπως «Μάννα δεν είναι μόνο μία» και «κυψέλη δεν είναι μόνο μία»!

Είναι εύλογο και αυτονόητο ίσως. αλλά εμείς πρέπει να την ορίσουμε: 8άρα, λοιπόν, κυψέλη, είναι η κυψέλη με τις ίδιες διαστάσεις της Στάνταρντ (διαστάσεις πλαισίων, αποστάσεις κ.τλ.), με τη διαφορά που. αντί 10 πλαίσια, έχει 8 ανά θάλαμο, με αποτέλεσμα τα κιβώτια της σε σχέση με αυτά της Στάνταρντ να είναι στενότερα στην πρόσοψη κατά το φάρδος δύο (2) πλαισίων.




Εφαρμοστής -το δηλώνει εξάλλου ο ίδιος και όχι επινοητής της 8άρας κυψέλης και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα (μελισσοκομείο άνω των 500 κυψελών) είναι στη χώρα μας ο Αργύρης Κόσκος επαγγελματίας μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσουργικού Συνεταιρισμού Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

 Είναι αυτός που ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια να τη δοκιμάζει. Σήμερα η 8άρα αριθμεί περί τις 5-10.000 κυψέλες, με κύρια εστία την περί το Ξυλόκαστρο περιοχή. Στοιχεία που συγκεντρώσαμε από κατασκευαστές κυψελών, δείχνουν ότι το 10% των πωλουμένων κατ έτος στη χώρα μας κυψελών, είναι 8άρες. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα στοιχείο, διόλου ευκαταφρόνητο. 



Γιατί όμως η 8άρα, έρχεται στις μέρες μας να επιβληθεί -κατά κάποιο τρόπο- έτσι αθόρυβα και να είναι επίκαιρη, όσο ίσως καμμιά άλλη φορά;, θα μεταφέρουμε εδώ αυτούσια τα λόγια του εφαρμοστή του συστήματος Αργύρη Κόσκου, από μια συνέντευξη του. που μας παραχώρησε τον Οκτώβρη του 1994: «Πάνε πολλά χρόνια, ήδη είναι πάνω από 15. που εξασκώντας ακόμη και τότε, αλλά και πολύ νωρίττρα, την επαγγελματική, με πολλά μελίσσια, μελισσοκομία, έχω επισήμανα και προβληματιστεί με αυτό. που θα μπορούσαμε με δύο λέξας να ονομάσουμε «Αλλαγή εποχών». 

Με άλλα λόγια παρατηρούσα και φυσικά ανησυχούσα, όχι χωρίς αιτία, μιας και αυτό είχε άμεσο και καθοριστικό αντίκτυπο στις παραγωγές μου, ότι οι καιροί άλλαζαν γενικώς και οι απόδοσης μου συνολικά και σε επίπεδο πενταετίας, έπεφταν. Τα μελίσσια δεν ήταν όπως άλλοτε, δε «φτιαχνόντουσαν» όπως κάποτε. Τα άλλοτε 20άρια μελίσσια, που γινόντουσαν σχετικά εύκολα, είχαν τώρα πέσει στα 10άρια. 

Μιλάμε, για να γινόμαστε πιο παραστατικοί, για την ακόνα του μέσου όρου ενός μεγάλου μελισσοκομείου 500 και άνω κυψελών. Οι εποχές χαθήκανε, αυτό το ξέρουμε όλοι. Οι βροχόπτωσης, η άνοιξη, το φθινόπωρο, η μόλυνση, οι ανθοφορίες, οι καιροί, όλα πήραλΐ κάποια στροφή προς το χαρότερο. Λυτή η παρατήρηση, που οδήγησε στην αλλαγή συμπεριφοράς των μελισσιών, με έπεισε και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται αλλαγή τεχνικής. 



Αναπροσαρμογή, λοιπόν. Είχα ακούσει, γνώριζα τις 8άρες και σκέφτηκα να τις δοκιμάσω. Δεν τις δοκίμασα ένα ή δύο, αλλά έξη χρόνια και όπου, κατά τη διάρκεια αυτής της εξαετίας, εξάντλησα επάνω τους κάθε τεχνική μου και κάθε δυνατότητα εκμετάλλευσης. Τα αποτελέσματα, τουλάχιστον για μένα, ήταν εκπληκτικά, οι διαφορές ουσιαστικότατες και το 1987 έκανα το «μεγάλο βήμα». Άλλαξα όλο το μελισσοκομείο μου σε 8άρες κυψέλες. Ήδη εφέτος συμπληρώνω μιαν οκταετία μελισσοκομικής εφαρμογής του συστήματος. 

Πιστεύω ότι είναι αρκετά καλό χρονικό διάστημα, με ένα μελισσοκομείο 600 μελισσιών, ώστε να έχω καταλήξει και σε μεγάλη πλέον κλίμακα σε οριστικά, πάντα για μένα, συμπεράσματα. Ποιά είναι αυτά; Θεωρώ και λέω και όταν το λέω όλοι με κοιτάνε με καχυποψία, το εξής: Η δεκάρα (Στάνταρντ) κυψέλη είναι ΧΑΡΟΣ και για το μελίσσι και για το μελισσοκομείο! Ίσως το ανωτέρω απόφθεγμα φαντάζει, δικαιολογημένα, αρκετά αφοριστικό, γι'αυτό και οφείλω να εξηγήσω το γιατί. Έχουμε λοιπόν:

1) Οι 8άρες έχουν αδιαμφισβήτητη ευκολία στο φόρτωμα. Θα πω μάλιστα, από την πείρα μου, ότι κι αν ακόμη τύχει η 8άρα να ναι και 20 κιλά βαρύτερη από την ΙΟάρα, πάλι παρουσιάζει ευκολία στο «πιάσιμο» κ.τ.λ.

2) Στις 8άρες κυψέλες, τα μελίσσια «φτιάχνονται» γρήγορα Με άλλα λόγια, ακριβώς λόγω της διαμόρφωσης των διαστάσεων τους και κυρίως, εξαιτίας των ανωτέρω, της σωστής και θετικά επηρεάζουσας κατανομής της θερμοκρασίας της κυψέλης, που δεν «πάει» προς τα πλάγια, αλλά προς τα επάνω, έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη (πρωΐμιση). Έτσι λοιπόν στην πράξη, έχουμε τους εξής αριθμούς: Στα 100 μελίσσια 8άρια, τα 60 παίρνουν τρίτο πάτωμα (με μια πάντα μάννα). Και οι ΙΟάρες όμως μπορούν να γίνουν τριόροφες. Αν, όμως, μια ΙΟάρα γίνει τριόροφη, την ίδια ακριβώς εποχή η Κάρα θα γίνει πενταοροφη. 

Οι διαφορές, λοιπόν, είναι ούτως ή άλλως υπαρκτές και χαρακτηριστικές. Εξάλλου, για να πούμε κάτι ήδη γνωστό, το 20άρι μελίσσι δύσκολα θα/ή μπορεί να γίνει 30άρι, ενώ το οχτάρι εύκολα γίνεται τριόροοο (24άρι. Μιλήσαμε ήδη για το 60%). Αν η χρονιά δεν είναι ευνοϊκή, τα μελίσσια γίνονται όλα τριόροφα και μερικά τετραόροφα. Έχω τόσο πολύ πεισθεί κι αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού το έχω δει με τα μάτια μου, ότι τα περιορισμένα κατά πλάτος μελίσσια, έχουν αξεπέραστες αρετές.



Θα λεγα μάλιστα, ακριβώς για να υπογραμμίσω την άποψη αυτή, ότι είμαι της γνώμης πως τα μελίσσια (κυψέλες) θα'πρεπε να «μικρύνουν» κι άλλο, δηλαδή ακόμη και να γινόντουσαν οάρια! Ένα πράγμα όμως μόνο φοβίζει και αποτρέπει καθοριστικά. Το πρόβλημα της ευστάθειας των κυψελών και ο επηρεασμός τους από τον αέρα. Πάνω σαυτό ακριβώς και για την προσφορά ελάχιστης διασφάλισης για τις 8άρες τα πόδια των κυψελών δεν καρφώνονται εκεί που είναι στις ΙΟάρες, αλλά «πρόσωπο» με τις πλάγιες επιφάνειες.

3) Ας περάσουμε στην ουσία του θέματος, δηλαδή στις αποδόσεις. Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει συνοπτικά και αριθμητικά τη διαφοροποίηση των αποδόσεων ενός μελισσοκομείου 100 μελισσιών με δεκάρες και ενός με οχτάρες στο θυμάρι, με μια μάννα. 

Μιλάμε για αύξηση σε ποσοστό της τάξεως του 30%. Αυτό είναι και το μέλι που παίρνω παραπάνω, από την αξιοποίηση των προτερημάτων της Κάρας κυψέλης, που όπως μπορεί κανείς εύλογα να καταλάβει αποτελεί ένα σοβαρότατο ποσοστό, το οποίο σε απολύτους αριθμούς, για μένα και με τα μελίσσια που δουλεύω στο θυμάρι, μπορεί να φτάσει τους 2.5 τόνους διαφορά. 

Ποιος θα είχε αντίρρηση για μια τέτοια βελτίωση της παραγωγής; Λεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Απλά παρουσιάζω αυτά που βιώνω, αυτά ακριβώς που ξέρω...»

Με 8αρες:

60 μελίσσια Χ 3 πατώματα (τριόροφα} δίνουν από 2 πατώματα μέλι. 60X16=960 κηρήθρες
40 μελίσσια Χ 2 πατώματα (διόροφα) δίνουν από 1 πάτωμα μέλι. 40X8=320 κηρήθρες 
100—> 1280 κηρήθρες

Με 10άρες:

100 μελίσσια Χ 2 πατώματα (διόροφα) δίνουν από 1 πάτωμα μέλι.
100X10=1000 κηρήθρες
 100—> 1000 κηρήθρες

Το πλήρες κείμενο θα το βρείτε στο βιβλίο του Αθ. Μπίκου "Μάννα δεν είναι μόνο μία"

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Aυτες οι φωτογραφίες είναι από dadant κυψέλες.
    Πες στον κόσμο τα πλεονεκτήματα της dadant που έχει τεράστιους χώρους και ας αφήσουμε την οχταρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!