Widget Recent Post No.

Πόσο ζουν οι μέλισσες όταν τρώνε μέλι ζάχαρη και ιμβερτοποιημένο σιρόπι: Έρευνα αποκαλύπτει...



Μια έρευνα πραγματοποιήθηκε για να δούμε πόσο ζουν οι μέλισσες ανάλογα με τη διατροφή που τους κάνουμε. Έχουμε πεί πολλές φορές ότι το μέλι δεν αντικαθίσταται από τη ζάχαρη. Ωστόσο δεν έχουμε δεί ποτέ πως επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής κάθε μέλισσας. Η παρακάτω έρευνα έχει να μας αποκαλύψει αρκετά πράγματα πάνω στο κομμάτι της διατροφής των μελισσών, και νομίζω είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

Για να μην πολυλογώ η έρευνα έγινε με 4 διαφορετικές τροφές. Με μέλι, ζάχαρη, ιμβερτοποιημένο σιρόπι με οξύ και τέλος ιμβερτοποιημένο σιρόπι με ένζυμα. Τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω στον πίνακα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ιμβερτοποιημένο σιρόπι με οξύ είναι η διαδικασία κατα την οποία βράζουμε τη τροφή για λίγη ώρα μαζί με το οξύ και η ζάχαρη διασπάται σε απλούστερα ζάχαρα τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η ιμβερτοποίηση με ένζυμα είναι η διαδικασία που ακολουθεί η μέλισσα για να ιμβερτοποιήσει το νέκταρ της. Εκκρίνει ιμβερτάση και οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής ιμβερτοποιημένων τροφών εφαρμόζουν πλέον τέτοιες τεχνικές...


Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι οι μέλισσες που φάγαν μέλι ή ιμβερτοποιημένο σιρόπι με ένζυμα ζήσαν περισσότερο. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στις μέλισσες που φάγαν απλό σιρόπι συγκριτικά με αυτές που κατανάλωσαν ιμβερτοποιημένο με ένζυμα. Εκεί που παρατηρήθηκε τεράστια τεράστια διαφορά ήταν με το οξύ (τρυγικό οξύ) μέσα στο σιρόπι. Δηλαδή αντί για καλό η ιμβερτοποίηση έκανε κακό στις μέλισσες.

Η συμβουλή των μεγάλων πανεπιστημιακών καθηγητών πάνω στη μελισσοκομία συμβουλεύουν τους μελισσοκόμους να ταίζουν σκέτο σιρόπι (νερό ζάχαρη) και να μην δοκιμάζουν διάφορες τεχνικές ιμβερτοποίησης διότι όπως δείχνουν οι έρευνες μειώνεται ο χρόνος ζωής των μελισσιών. Τυγχάνει να έχω δοκιμάσει και εγώ να βάλω λεμόνι μέσα στο σιρόπι για να το ιμβερτοποιήσω, όμως τώρα που διάβασα αυτή την έρευνα και πόσο μπορεί να μειωθεί ο χρόνος ζωής δεν θα το ξανα δοκιμάσω. Ελπίζω να βοήθησαν οι σημερινές πληροφορίες. Να είστε όλοι καλά!!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Επανέρχομαι λίγο στην τοποθέτηση ορόφων στα μελίσσια. Χθες, 13.3.2020, σε ένα δεκάρι μελίσσι έβαλα όροφο με 6 έξι τρυγημένα πλαίσια. Σήμερα, 14.3 2020, πέταξε γλώσσες στην 7η θέση του ορόφου, οπότε πρόσθεσα ένα άκτιστο πλαίσιο. Δεν γέννησε σε κανένα πλαίσιο του ορόφου. Δίνουν πολύ μέλι οι ολάνθιστες αμυγδαλιές. Οι στερεές τροφές αποτελούν την βασική τροφή των μελισσιών μας. Σπάνια και σε ακραίες περιπτώσεις δίνουμε σιρόπι, όπως όταν θέλουμε να κτίσουμε κεριά σε κάποια μελίσσια. Τα υγρά που προκύπτουν από το πλύσιμο των απολεπισμάτων τα δίνουμε στα μελίσσια. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!