Widget Recent Post No.

Οι τούμπες που κάνει ο καιρός το Μάρτη: χειρισμοί στα μελίσσια, πατώματα τροφές και ανάπτυξη



Ο Μάρτης είναι ένας μήνας με απότομες αλλαγές καιρού και θερμοκρασίας πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα μελίσσια. Πολλές χρονιές ακόμη και αποκλεισμούς απο χιόνια μπορεί να συναντήσουμε στα ορεινά. Αυτή είναι μια σημαντική γνώση την οποία πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλοι οι μελισσοκόμοι. Δηλαδή να μην ανεβάζουν πατώματα ή να ξεκινούν εμβολιασμούς, βασιλοτροφία αν πρώτα δε σιγουρευτούν ότι οι καιρός έχει σταθεροποιηθεί για το επόμενο διάστημα. Σήμερα έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα. Να δούμε τους σημαντικότερους χειρισμούς που πρέπει να κάνουμε και να μη κάνουμε. Πότε βάζουμε τα πατώματα, πόση τροφή αφήνουμε και πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία ή παραφυάδες.


Αρχικά όσον αφορά τον Μήνα μάρτη και τους χειρισμούς του. Περιμένετε να σας πώ ότι την τάδε του μηνός κάντε αυτό, και μετά απο 10 μέρες το άλλο. Συνάδελφοι αυτό δεν μπορώ να το πώ, ξέρετε γιατί; Γιατί κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει διαφορετικούς χειρισμούς. Δεν μπορεί να νοηθεί μελισσοκόμος στη Βόρεια Ελλάδα στο διδιμότειχο να κάνει διέγερση φεβρουάριο, ή να ανεβάζει πάτωμα μάρτιο, ενώ ένας μελισσοκόμος που βρίσκεται στην Καλαμάτα σκέφτεται το ακριβώς αντίθετο, εφόσον κάνει τόση ζέστη που κυκλοφορούν με κοντομάνικα. Ξέρετε πόση διαφορά μπορεί να έχουν οι χειρισμοί από την μια περιοχή στην άλλη; Διαστημική!
Θα σας μιλήσω για την περιοχή μου στο Αγρίνιο. Όλοι οι μελισσοκόμοι ξεκινούν τροφοδοσία απο αρχές φεβρουαρίου συνήθως μετά τις 10 του μηνός. Τα μελίσσια μπορούν να πάρουν πάτωμα αρκετά νωρίς δηλαδή από μέσα Μαρτίου, αλλά αυτό εξαρτάται αν ειναι πρώιμη η χρονιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι αρχές απρίλη τα μελίσσια έχουν πάρει σχεδόν όλα πατώματα. Εμείς οι μελισσοκόμοι κάνουμε μεν τροφοδοσία αρχές φεβρουαρίου, αλλά τα πατώματα τα ανεβάζουμε όταν περάσουν τα μεγάλα σκαμπανευάσματα και οι συνεχόμενες καταιγίδες του Μαρτίου.

Ξέρετε οι βροχοπτώσεις του μαρτίου παρόλο που βραχυπρόθεσμα μας φαίνονται "καταστροφικές" μακροπρόθεσμα σημαίνουν ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ!!! Ο μάρτης πρέπει να συμπληρώσει πολλές χιλιάδες κυβικά νερού για να τροφοδοτήσει σωστά τον υδροφόρο ορίζοντα, τους ταμιευτήρες που με μια πρώτη ματιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Για τα φυτά τα δέντρα και όλη την χλωρίδα όμως είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά! Πρέπει να ποτιστούν καλά και να ανέβει η στάθμη του υδάτινου ορίζοντα. Ξέρετε ότι κάτω από ένα βάθος βρίσκεται νερό, και πολλά δέντρα κοντά σε θαλάσσες λίμνες ποτάμια αντλούν από εκεί υγρασία με τις πολύ βαθιές ρίζες τους. Για να δώσουν μέλι και γύρη!!! Αν όμως δε βρέξει πολύ, αυτά τα δέντρα δεν έχουν νερό να πιούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό όσο και αν φαίνεται παράξενο.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Οι πορτοκαλιές για να αποδόσουν τόσο σε καρπό όσο και σε νέκταρ γύρη χρειάζονται πολύ νερό. Ξέρετε άλλωστε ότι το νέκταρ είναι πάνω απο 90% νερό. Στο Αγρίνιο έχουμε χιλιάδες στρέμματα πορτοκαλιές γύρω απο τις λίμνες. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι αρκετά ψηλά κοντά στη λίμνη και όπως είναι φυσικό οι πορτοκαλιές τραβούν ασταμάτητα νερό. Αν όμως οι βροχές δεν είναι καλές ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει άρα όλο και περισσότερα δέντρα θα διψάσουν περισσότερο!

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ σε περίπτωση που κλείσει ο καιρος τα μελίσσια να έχουν προμήθειες και ζυμάρι επάνω. Τον μάρτιο με συνεχόμενη βροχόπτωση μπορεί να χαθούν μελίσσια απο λιμοκτονία


Ακούω πολλούς μελισσοκόμους να λένε μέσα στον Μάρτιο "Πωωωωω καταστραφηκαν τα μελίσσια μου. Το βράδυ έφτασε 8 βαθμούς. Τι κάνω τώρα που τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους". Συνάδελφοι γιατί σας φαίνεται παράξενο, έτσι είναι ο Μάρτιος και όποιος ασχολείτε με τη μελισσοκομία θα παρατηρήσει οτι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια. Όποιος δεν έχει ανεβάσει πατώματα και δεν έχει ξεκινήσει βασιλοτροφία δεν έχει κάποιο λόγο να φοβάται. Στην Βόρεια Ελλάδα βέβαια δεν είναι απίθανο να έχουμε παγωμένους γόνους νεκρούς κηφήνες αλλά στη μελισσοκομία αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Θέλω λοιπόν μέσα απο την σημερινή ανάρτηση να πω στους μελισσοκόμους οτι δεν πρέπει να ανησυχούν. Όσοι βιάζονται να πολλαπλασιάσουν το μελισσοκομίο τους και να αρχίσουν να μπολιάζουν βασιλικά κελιά μπορούν να το κάνουν αφού ανοίξει καλά ο καιρός. Δεν νοείτε γονιμοποίηση βασιλισσών σε θερμοκρασίες κάτω απο 20 βαθμούς. Γι αυτό δώστε σημασία. Τον Μάρτιο εφαρμόστε περισσότερο ισοδυναμίες και μην ανεβάζετε πατώματα αν δεν έχετε εξισώσει τους πλυθησμούς. Αυτά είχα να πω για σήμερα...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ναι για λίγες βασίλισσες πιστεύω θα υπάρξουν κηφήνες για μια καλή γονιμοποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!