Widget Recent Post No.

Μόσχος Ντιώνιας: Συνταγή για έκρηξη ανάπτυξης: Σιρόπι με αυγό και γάλα



Μια ανάρτηση απο την Ορεινη Μέλισσα στην ενότητα Χειρισμούς
Ένα μεγάλο πείραμα ξεκίνησε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά στην ελλάδα συνταγή με αυγό και γάλα! Μια συνταγή που σύμφωνα με τον Μόσχο, και δεκάδες μελισσοκόμους που συμμετέχουν στο πείραμα, υπόσχεται ακραία ανάπτυξη και εκτροφή γόνου. Η συνταγή βρίσκεται ακόμα σε "βρεφικό" στάδιο, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον μετά από αρκετές δοκιμές, να βρεθεί η κατάλληλη αναλογία σε λιπίδια και πρωτείνες μέσα στο σιρόπι, ωστε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.


Η χρήση του αυγού...
Όλοι γνωρίζουμε για το ασπράδι αυγού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια. Περιέχει το πιο πλήρες προφίλ αμινοξέων, με μηδενικά λιπαρά και υδατάνθρακες, καθιστώντας την πρωτείνη του, ανώτερη και απο αυτή της γύρης. Ωστόσο αυτό που καθιστά την γύρη ανώτερη, είναι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχει, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και φυσικά η προσαρμογή του είδους εδώ και εκατομμύρια χρόνια, στο να αφομοιώνει αυτή τη τροφή.



Είναι αδιαμφισβήτητο όμως, ότι όταν υπάρχει έλλειψη σε γύρη, ή όταν το μελίσσι δεν βρίσκει ποικιλία σε γύρη (ορισμένα φυτά δε παράγουν καλή γύρη) ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να ενισχύσει τα μελίσσια του με ένα καλό - πλήρες υποκατάστατο.

Ζωικά παράγωγα στις μέλισσες; Πόσο φυσιολογικό είναι αυτό, και οι παρενέργειες;
Προσωπικά έχω δοκιμάσει την συνταγή με ασπράδι αυγού στα μελίσσια μου. Είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς καμία παρενέργεια. Ωστόσο μόλις είδα τη νέα συνταγή, με αυγό και γάλα, κάπου στάθηκα. Ξέρω ότι οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά δεν αφομοιώνονται απο τις μέλισσες με τον ίδιο τρόπο όπως στον άνθρωπο. Αλλά εκτός απο αυτό, θυμάμαι τα λόγια απο μερικούς ερευνητές, οι οποίοι ήταν κάθετοι στην μη χρήση ζωικής πρωτείνης.

Η άποψη μου όμως άρχισε να αλλάζει, όταν λάμβανα τα μηνύματα από μελισσοκόμους οι οποίοι δοκιμάζοντας τη συνταγή έβλεπαν θεαματικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι βέβαια σε πειραματικό στάδιο ακόμα, ώστε να διαπιστώσουν μόνοι τους αν η συνταγή δουλεύει..

Γράφει ο Μόσχος Ντιώνιας...
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Το τάισμα έγινε με 500 γρ ζάχαρη, 500 ml νερό, ένα αυγό, 200 γρ γάλα και 10 ml βάμμα πρόπολης σε κάθε μελίσσι.

Αποτελέσματα συναφέλφου που συμμετείχε στο πείραμα...







Τα πρώτα αποτελέσματα από την τροφοδοσία αυγό γάλα μετά από 12 μέρες.
Έγιναν τρία ταΐσματα με ένα κιλό ανά τρεις μέρες.
Η αρχική κατάσταση των μελισσιών ήταν λίγος διάσπαρτος γόνος σε 2 πλαίσια.
Τώρα έχουν ένα πλαίσιο αυγά, ένα με νεαρές προνύμφες, ένα με γόνο έτοιμο να σφραγιστεί και δύο σφραγισμένους.
Το πείραμα συνεχίζεται με τροποποίηση των συστατικών.
Αυτά που πήραν σκέτο σιρόπι δεν έκαναν τίποτα.
Το πείραμα θα συνεχιστεί και, θα δούμε πως θα πάνε τα μελίσσια το χειμώνα και θα γίνουν επαναλήψεις στην αρχή της άνοιξης. Πρέπει να βρούμε την άριστη αναλογία πρωτεϊνών και λιπιδίων.

Άλλη μια δοκιμή μελισσοκόμου, του Δημήτρη από το Αγρίνιο...



Η φυτική πρωτεΐνη είναι ατελής σε σχέση με τη ζωική με την έννοια ότι της λείπουν κάποια αμινοξέα. Στην περίπτωση μας καμία γύρη εκτός ελαχίστων δεν περιέχει και ποσοτικά και ποιοτικά τον αριθμό των αμινοξέων. Γι αυτό μιλάμε για πολυχρωμία και πάλι δεν είναι σίγουρο.
Η γυρεόπιτα ιδίως όταν προέρχεται από μονοανθική γύρη δεν καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις του μελισσιού. Το αυγό είναι πλήρης τροφή που εκτός των άλλων περιέχει το ένζυμο λυσοζύμη η οποία έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση.

Συνάδελφος που τρέχει την έρευνα με το αυγό μου έστειλε φώτο. Μελίσσι τώρα σε σχετικά νότια περιοχή.. Θαύμα.



Τελικά η συνταγή μήπως δεν είναι καινούργια;
Επιστημονικές αναφορές, μας δείχνουν ότι το αυγό υπήρχε σαν υποκατάστατο της τροφής μελισσιών εδώ και πολλές δεκαετίες...

Όπως για παράδειγμα αναφέρει ο γάλλος μελισσοκόμος PROST JEAN-PIERRE το 1991 στο βιβλίο του: "Σε ένα κιλό σιρόπι καλό είναι να προσθέσουμε δύο ασπράδια αυγών καλοχτυπημένα, λίγο πρωτού τροφοδοτήσουμε"



Ενώ ο Δερματόπουλος στο βιβλίο του το 1955 αναφέρει:
"Στις περιοχές όπου η κρύα εποχή είναι μακρόχρονη. Ο μελισσοκόμος βοηθάει το μελίσσι δίνοντας διάφορα υποκατάστατα όπως αλεύρι της σόγιας μαγιά μπύρας, γάλα σκόνη, το κρόκο του αυγού.


Επίσης...
Το 1956 το πανεπιστήμιο της Ρωσίας έδωσε τη συνταγή με το αυγό και τα αποτελέσματα της έρευνας. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια στη μέλισσα και τη βασίλισσα. Η συνταγή τότε ήταν με ζυμάρι λόγω του κρύου εκεί. Με το σιρόπι εδώ δουλεύει άριστα μόνο που χρειάζεται προσοχή ως προς τα υπολείμματα όταν η ανθοφορία είναι κοντά.

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Είναι φανερό ότι η μέθοδος δουλεύει με θεαματικά αποτελέσματα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πάντα σε κάθε τι καινούργιο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δοκιμάζουμε σε λίγα μελίσσια αρχικά, βλέπουμε τα αποτελέσματα, και μετά συνεχίζουμε στα υπόλοιπα μελίσσια. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο, νομίζω μετά το πείραμα θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε....

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Μήπως τα βαροα αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο την πλούσια σε ζωικής πρωτεΐνης τροφή και φτιάξουμε κατά λάθος τέρατα και αρχίσουν να τρώνε και τον μελισοκομο; Στο κείμενο ανεφερομαστε σε πριν βαροα εποχή αν δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή εγώ που είμαι αλλεργικός στο αυγό,να σταματήσω να τρώω μέλι!!! Θα μας πάρουν με τις πέτρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι τρελές αγελάδες έτσι ξεκίνησαν, τις τάιζαν με ζωικής προέλευσης τροφή αντί για φυτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενας επιστημονας της μελισσοκομιας11 Φεβρουαρίου 2020 στις 10:07 μ.μ.

    τα πειραματα αυτα τα εχω κανει εγω πολλες δεκαετιες πριν, με ασπραδι, αυγο ολοκληρο, γυρη, σογια, υγρα αμινοξεα, γαλα σε σκονη κλπ. σε συνδιασμους και σκετα. παρενεργειες δεν παρατηρησα εκτος απο το γαλα το οποιο δημιουργουσε διαρροιες. αποτελεσμα: ταιστε απλο σιροπακι και τα αποτελεσματα θα ειναι το ιδιο καλα, σκετο σιροπι ουτε λεμονια μεσα ουτε τιποτα. λιγο θυμολη για να μην ξινιζει τωρα που εχει ακομα κρυο. οσο για το αυγο να κανω μια παρενθεση αντιθετα με το τι λενε ολοι οι επιστημονες της μελισσοκομιας πραγματικοι και μη, δεν ειναι κατι αγνωστο στην διατροφη της μελισσας. και εξηγουμαι δεν θα δεις μελισσες να τρωνε τα αυγα απο τα κοτετσια αλλα οταν υπαρχη ελλειψη γυρης δεν ειναι σπανιο οι μελισσες να τρωνε τα αυγα τις βασιλισσας ωστε να παρουν καποιες ελαχιστες απαραιτητες πρωτεινες. και ναι ολα τα αυγα απο του τυρανοσαυρου μεχρι της μυγας εχουν ακριβως την ιδια συνθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραβιάζουμε την φύση λόγο της απληστίας μας και αυτό θα είναι η καταστροφή μας η οποία έχει ξεκινήσει...έχει αργούς ρυθμούς αλλά γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω σχετικά με την συνταγή, βάζετε καθαρή σκόνη γάλα ή κανονικό ψυγείου?? Ή αραιώνεται τη σκόνη με νερό και βάζετε έτοιμο μίγμα 200γρ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!