Widget Recent Post No.

Παράξενο φαινόμενο σε μελίσσι. Μείωση του πληθυσμού και νεκρές μέλισσες. Τι φταίει;



Καλησπέρα σας. Είμαι νέος μελισσοκόμος και ενημερώνομαι καθημερινά από το site σας για τους χειρισμούς τους οποίους χρειάζεται να κάνω κατά την διάρκεια του έτους καθώς επίσης και για όλες τις ασθένειες γύρω από τις μέλισσες.

Σήμερα το πρωί κατά τις 11 η ώρα πήγα στον μελισσοκομείο μου ώστε να βαλε τροφές στα μελισσακια μου. Επίσης ξέχασα να σας αναφέρω  είμαι από την βόρειο Ελλάδα η θερμοκρασίες το βραδύ είναι αρκετά χαμηλές ( 5-8 ) αφού έριξα μια γρήγορη μάτια σε όλα. Έφτασα σε ένα μελίσσι που πριν 1 μήνα ήταν 10αρι  σφιχτό στην προηγούμενη επιθεώρηση που έκανα πριν περίπου 12 μέρες με βάση το ημερολόγιο μου  παρατήρησα πολλές νεκρές μέλισσες στο έδαφος αφαίρεσα πλαίσια και το έκανα 5 αρακι ώστε να πατούν οι μέλισσες σφιχτά ( πριν 12 μέρες πρόσθεσα και 1 πλαίσιο με μελί επειδη δεν είχε καθόλου, Εγώ είπα λεηλασία ) σήμερα όμως που το άνοιξα η εικόνα ήταν απογοητευτική σας στέλνω  φωτογραφίες ώστε να μου απαντήσετε τι είναι, τι μπορεί να φταίει , γιατί έφτασε σε αυτό το επίπεδο τι μπορώ να κάνω τώρα για να το σώσω ενόψει χειμώνα.;;;

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες οι μέλισσες είναι με τα κεφάλια τους μέσα στις κερήθρες. Πλέον το μελίσσι δεν έχει καθόλου μέλι μέσα μόνο γύρη ο γόνος είναι νεκρός και παγωμένος λες και τον παράτησαν. Και οι μέλισσες που είναι στον πάτο της κυψέλης είναι η μια πάνω στην άλλη σαν μπάλα ζωντανές αλλά δεν κουνιούνται και δεν πετάνε. Τα άσπρα κομμάτια που εχει ο πάτος της κυψέλης είναι κομμάτια ζαχαροζυμαρου που τα πέταξα σήμερα για να δω τις αντιδράσεις τους.

Θα με βοηθούσατε παρά πολύ με τις απαντήσεις σας τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ εκ τον πρότερων.

Απαντηση...
Η μείωση του πλυθησμού μπορεί να οφείλετε σε πολλούς παράγοντες με κυριότερο (γενικά μιλώντας) την νέα νοζεμίαση (nosema ceranae) που ταλαιπωρεί και αποδεκατίζει  στις μέρες μας ολόκληρα μελισσοκομεία. Για να μάθει κανείς αν πρόκειται γι αυτή την ασθένεια πρέπει να στείλει δείγμα σε κάποιο εργαστήριο μελισσοκομίας, για να κάνει εξέταση - διάγνωση με ειδικό εξοπλισμό από επιστήμονες. Ένα εργαστήριο που κάνει τέτοιους ελέγχους στην Ελλάδα είναι το ΑΠΘ και μπορείς να επικοινωνήσεις με τον καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου στο email: thrasia@agro.auth.gr

Στην περίπτωση σου τώρα:
Τότε που βρήκες νεκρές μέλισσες, μετά, είναι πολύ πιθανό να προέκυψε λεηλασία, και οι λεηλάτριες να έκλεψαν όλο το μέλι και τις προμήθειες της κυψέλης. Σε αυτή τη περίπτωση βρίσκουμε πολλές νεκρές μέλισσες, καμία προμήθεια στη κυψέλη και σορούς απο τρίματα στον πάτο. Οι λεηλάτριες μέλισσες όταν μπάινουν στη κυψέλη κλέβουν τα πάντα, απο μέλι γύρη μέχρι και βασιλικό πολτό μέσα από το γόνο. Στις φωτογραφίες που μου στέλνεις βλέπω σορόυς απο τρίμματα στο βάθος, που υποδουλώνει ένδειξη επίθεσης από άλλο μελίσσι δηλαδή λεηλασία.

Το μελίσσι που βλέπουμε στις φωτογραφίες ψωφάει από την πείνα και οι μέλισσες σε μια τέτοια περίπτωση λερώνουν την κυψέλη με κίτρινη διάρροια, εφόσον καταναλώνουν μόνο γύρη και όχι μέλι. Στην απόγνωση τους για να βρούν τροφή πεθαίνουν (ψάχνοντας) και η εικόνα είναι σαν τη παρακάτω.

Τώρα όσον αφορά τους χειρισμούς γι αυτό το μελίσσι ότι και να κάνεις είναι δώρο άδωρον. Συνένωση η τίναγμα (αφού σκοτώσεις πρώτα τη βασίλισσα)!

Αυτή είναι η δική μου άποψη, ας αναφέρουν και οι συνάδελφοι τη δική τους...






Σχόλια μελισσοκόμων...

Ανώνυμος είπε...
ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΠΑΕΙ ΦΙΛΕ ΚΡΙΜΑ

 Ανώνυμος είπε...
Bλεπω μεσα στη κυψελη πως υπαρχει αφάγωτο ζυμαρι στον πατο. Είχες ζυμάρι μέσα?

 Ανώνυμος είπε...
Η δικη μου αποψη ειναι οτι οι μελισσες δεν (φοφανε) αλλα πεθαινουν μεγαλε συγγραφεα!!!!!

 αναστασιος αργυρης ερετρια ευβοιας είπε...
ψεκασε τις μελισσες με σιροπι και βαλτες σε ενα τριπλ\διο κατοπιν παρτο μακρυα και βαλτου λιγο βανιλια περιπου 300 γρ.και λιγο σιροπι σε πιατακι.νομιζω οτι το μελισσακι θα συνελθει και θα ξεχειμονιασει καλα.ενοειτε πωσ αυτες τισ ενεργειεσ τις κανουμε μακρυα απο τα αλλα μελισσια για αποφυγη λεειλασιας.και κατι αλλο,σφηγκες υπαρχουν εκει! φιλικα αναστασιος αργυρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια