Widget Recent Post No.

Η θυμόλη και οι παρενέργειες: Μια νέα λύση τροφοδοσίας στα μελίσσια - Κάνει να δίνουμε ασπράδι αυγού στα μελίσσια για πρωτεΐνη;


ΆΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ορεινή Μέλισσα
Πρόσφατα παρακολούθησα ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο με ομίλιτρια τη Δρ Φανή Χατζήνα. Η Δρ. Φανή χατζήνα δέχτηκε απο δύο μελισσοκόμους δύο πολύ ενδιαφέρον ερωτήματα. Ο πρώτος μελισσοκόμος έκανε την εξής ερώτηση "Τι γνώμη έχετε για τη θυμόλη μέσα στο σιρόπι, ως συντηρητικό". Και ο δεύτερος ρώτησε για το ασπράδι του αυγού,  τα οφέλη για την ανάπτυξη των στα μελίσσια μέσα στο σιρόπι".


Πρώτο ερώτημα - Τι γνώμη έχετε για τη θυμόλη μέσα στο σιρόπι, ως συντηρητικό!
Η απάντηση που έδωσε δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Η χατζήνα πρότεινε στο μελισσοκόμο μια εξαιρετική ιδέα. Του πρότεινε να βάλει στο σιρόπι αντί για θυμόλη, βιταμίνι C σε σκόνη, σε πολύ μικρή δόση! Η οποία πωλείτε στο ίντερνετ σε σακουλάκι των 500γρ (σε μορφή σκόνης) και κοστίζει περίπου 14 ευρώ. Η ποσότητα που μπαίνει στο σιρόπι είναι 0.2 γρ στα 2000 λίτρα, και αποδεδειγμένα έχει πολλά οφέλη για την υγεία της μέλισσας.



Πρίν πούμε περισσότερα για αυτή τη νέα ιδέα, ας πούμε λίγα λόγια για τη θυμόλη...
Η θυμόλη δημιουργεί γενικά προβλήματα στη γονιμότητα της βασίλισσας, και στο αναπαραγωγικό της σύστημα. Η θυμόλη δεν έχει ακαρεοκτόνο δράση, και κανένας δε ξέρει πως ακριβώς δρά για τη καταπολέμηση της βαρρόα. Πολλοί πιστεύουν ότι δημιουργεί υπογονιμότητα στη βαρρόα, όμως δεν είναι αποδεδειγμένο.
Σαν συντηρητικό στο σιρόπι, και ως πρόληψη κατά της νοζεμίασης μπαίνει 1γραμμάριο στα 15 λίτρα σιροπιού. Ωστόσο η Δρ Φανή Χατζήνα ήταν αρνητική στην χρήση της θυμόλης, ακόμα και σε τόσο μικρή δόση. Όπως μάλιστα τόνισε στο σεμινάριο, καλύτερα να μπεί 1% του γραμμαρίου στο σιρόπι, είναι προτιμότερο. Προφανώς αυτό μας άφησε να δημιουργηθούν ερωτήματα. Τελικά πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η θυμόλη στα μελίσσια μας;



Τώρα για τη ΒΙΤΑΜΙΝΗ C όσα αναφέρθηκαν...
Η βιταμίνη C διασπά τα σύμπλοκα της ζάχαρης σε μικρό βαθμό. Έχουμε ακούσει άλλωστε για λεμόνι και άλλα οξέα μέσα στο σιρόπι, ότι ιμβερτοποιούν. Ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο που μας ενδιαφέρει. Η βιταμίνη c μέσα στο σιρόπι, ρίχνει το ph απο το 7.4 στο 4 όσο δηλαδή έχει και το μέλι. Προφανώς η οξύτητα του σιροπιού αλλάζει, και μοιάζει με το μέλι. Το σκέτο νερό έχει ph 7. Αν βάλουμε ζάχαρη πάει 7.4. Το μέλι έχει Ph 4. Άρα όπως καταλαβαίνουμε δε κάνει και τόσο καλό να ταίζουμε κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο καλό για το πεπτικό της μέλισσας. Αποδεδειγμένα βάση ερευνών το σιρόπι αν προστεθεί βιταμίνη c συντηρείται και γίνετε πιο φιλικό προς το στομάχι της μέλισσας.
Συνεπώς ρίχνοντας καθαρή σκόνη βιταμίνης c σε απειροελάχιστες ποσότητες 0.2γρ στα 2000 λίτρα, έχουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, και καμία παρενέργεια τις μέλισσες μας.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε πρίν κάποια χρόνια, και δε γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποια νέα ενημέρωση σχετικά με το θέμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως, και θα είχε πολύ μεγάλη αξία αν μαθαίναμε περισσότερα.

Το ασπράδι αυγού ως τροφή για τις μέλισσες στο σιρόπι
Σχετικά με το ασπράδι αυγού η απάντηση που έδωσε η χατζήνα. Μπορεί να λειτουργεί διεγερτικά, όμως είναι ζωικής προέλευσης προιόν, και οι μέλισσα δεν τρώει τέτοιας προέλευσης πρωτείνες. Όλες τις πρωτείνες που χρειάζεται τις παίρνει απο τη γύρη. Τα αμονιξέα που έχει η γύρη είναι τελείως διαφορετικά με αυτά που περιέχει το ασπράδι αυγού. Ο τρόπος που συνθέτει τις πρωτείνες και τις φτιάχνει στον οργανισμός της γίνετε διαφορετικά. Αμα βάλεις ασπράδι αυγούν στη τροφή μπορεί να προσδόσει κάποια θετικά αποτελέσματα, όμως θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει η άλλη καλύτερη λύση. Μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο σιρόπι με γύρη και να φτιάξουμε μιας μορφής πάστα. Δεν υπάρχει καλύτερη τροφή για τη μέλισσα. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν υπάρχει έλλειψη σε γύρη..

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα δοσολογία 0,2 γραμμάρια στα 2000 λίτρα!!!!Δηλαδή για 100 λίτρα 0,01 γραμμάρια!!!! η αλλιώς 1 εκατοστό του γραμμαρίου!!! Πως ακριβώς το ζυγίζεις??????? Υπάρχει κάποιο λάθος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο τις σημειώσεις που κρατήσαμε και το σεμινάριο που είχαμε παρακολουθήσει αυτό ηταν το νούμερο. Μπορει να το δοκιμάσει κάποιος δεν έχει κάτι να χάσει

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!