Ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα και σήμερα! Πως μπορεί ένας μελισσοκόμος να ζει, πουλώντας το μέλι του στη χονδρική. Ως γνωστόν οι τιμές των εμπόρων για πώληση μελιού σε χονδρική, είναι πολύ χαμηλές, και μερικές φτάνουν με τα βίας απο 3-4 ευρώ. Δυστυχώς αυτό είναι γεγονός, και μόνο που ακούει κάποιος αυτές τις τιμές, οργίζετε! Μα πως γίνετε ένα τόσο ποιοτικό προιόν, το Ελληνικό Μέλι, που παράγεται με τόσο κόπο, με τόσα έξοδα, να έχει τόσο χαμηλή τιμή στη χονδρική; Ωστόσο οι έμποροι δεν σκέφτονται το μέλλον των ίδιων των μελισσοκόμων, αλλά τη δική τους τσέπη, και την επιβίωση. Και δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχαν και μελισσοκόμοι να τους δίνουν το μέλι τους. Οι έμποροι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο, ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να πουλήσει όλο του το μέλι στη λιανική, και είναι μονόδρομος η πώληση στη χονδρική.
Όσον αφορά τις τιμές που επικρατούν, τα ανθόμελα φτάνουν συνήθως τα 3.5 ευρώ ανα κιλό, τα 4 ευρώ το πευκόμελο, τα 5 ευρώ το έλατο, τα 6 ευρώ το θυμάρι. Οι τιμές φυσικά αλλάζουν κάθε χρόνο και τις αναφέρουμε μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα εντελώς πληροφοριακά, με δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει απο επαγγελματίες μελισσοκόμους.
Μια λύση για αύξηση τιμής μελιού - πώληση μελιού στη χονδρική
Πολλοί μελισσοκόμοι καταφεύγουν στη πώληση μελιού, ανάμεσα στους ίδιους τους μελισσοκόμους. Για παράδειγμα, εγώ έβγαλα μέλι φέτος, και το πουλάω σε άλλους μελισσοκόμους στη περιοχή μου που δεν έβγαλαν. Η μέθοδος αυτή αποδίδει πολύ καλά, και το μέλι έχει ανεβασμένες τιμές, οι οποίες ξεκινάνε συνήθως πάνω απο 4-5 ευρώ. Για παράδειγμα ο έλατος σε τέτοιου είδους εμπόριο έχει 6 ευρώ, αντί για 5 που έχει στις εταιρίες...
ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Το μυστικό της επιτυχίας για να πετύχουμε επαγγελματίκα είναι να αυξήσουμε τη παραγωγή μελιού. Όσο και να ακούγεται εύκολο δεν είναι κάτι εύκολο. Το να παράγουμε περισσότερο μέλι, χρειάζεται βαθειά γνώση των περιοχών, αλλά και εμπειρία στους χειρισμούς. Το κόστος παραγωγής εξαρτάται εξολοκλήρου απο το πόσα κιλά θα βγάλουμε ανα μελίσσι. Αν για παράδειγμα βγάλουμε 10 κιλά δεν είναι το ίδιο αν βγάλουμε 40 κιλά. Τα έξοδα των μελισσιών δεν αλλάζουν. Ενώ τα έσοδα αυξάνονται κατακορυφό. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό για να κάνουμε βιώσιμο το επάγγελμα της μελισσοκομίας.
Επίσης ένα άλλο κόλπο αύξησης των κερδών είναι η ενασχόληση με τη μεταποίηση προϊόντων. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μπορεί εύκολα εκτός απο το μέλι, να παράγει γύρη, πρόπολη, κερί, να φτιάξει κεραλοιφές και άλλα προιόντα με βάση το κερί. Και μην ισχυριστείτε ότι δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο, διότι η δουλειά αυτή γίνετε και το χειμώνα που οι εργασίες του μελισσοκόμου μετριάζουν ή απο τη γυναίκα ή ακόμα και απο τα παιδιά.
Τα έσοδα απο τη μελισσοκομία θα έρθουν μόνο αν υπάρχει πάθος αγάπη για τη δουλειά. Αλλά το κυριότερο και λίγη επιχειρηματικότητα...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!