Widget Recent Post No.

Οξαλικό οξύ: Νέο όπλο κατά της νοζεμίασης. Έρευνες που αποκαλύπτουν την δράση του...



Νέο όπλο κατά της νοζεμίασης το οξαλικό οξύ. Έρευνες αποδεικνύουν ότι έχει διπλό σκοπό, για βαρρόα και νοζεμίαση ταυτόχρονα! Είναι ένα θαύμα για τη μελισσοκομία!

Όπως γνωρίζουμε πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και οι ταινίες οξαλικού οξέος. Το ΑΠΘ είχε αναφέρει ότι κανένα μελίσσι απο τα πειράματα που έγιναν για τη καταπολέμηση της βαρρόα, δεν παρουσίασε νοζεμίαση, και αυτό ήταν ένα σημάδι ότι μπορεί το οξαλικό οξύ να έχει διπλό σκοπό.

Όλοι γνωρίζουμε για την δράση του οξαλικού οξέος κατά της βαρρόα. Είναι το πλέον αποτελεσματικότερο βιολογικό όπλο που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο μελισσοκόμος. Ωστόσο μια νέα ανακάλυψη από το πανεπιστήμιο της Ισπανίας, αποδεικνύει ότι το οξαλικό οξύ είναι το θαύμα της μελισσοκομίας εφόσον έχει διπλή δράση για βαρρόα και νοζεμίαση.

Η νοζεμίαση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει το εντερικό σύστημα τις μέλισσας, δημιουργεί διατρήσεις εσωτερικά και είναι σαν μια είδους αιμοραγία σε όλο τον οργανισμό. Συνεπώς η κοινωνία καταρέει και ο μελισσοκόμος δύσκολα μπορεί να καταλάβει απο τι προέρχεται εκτός αν κάνει ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι μια παγκόσμια κατάρευση της μελισσοκομίας με μια ασθένεια που διαδίδεται απο μέλισσα σε μέλισσα και απο μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο με απίστευτη ταχύτητα. Η αναπαραγωγή της ασθένειας γίνεται με σπόρια, τα οποία μέσω των περιττωμάτων διαδίδονται μεταξύ των μελισσιών.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν τα πειράματα σε μελισσοσμήνη προσβεβλημένα απο την νοζεμίαση (nosema ceranae). Σε όλα χορηγήθηκε σιρόπι ζάχαρης με οξαλικό οξύ. Έπειτα απο 8 ημέρες παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη μείωση στην προσβολή απο νοζεμίαση. Έίχε τόσο καλό αποτέλεσμα που κανείς δεν το περίμενε.

Τα συμπεράσματα έπειτα τη χρήση οξαλικού οξέος ήταν:
  • Αποτελεσματικότητα απέναντι στη νοζεμίαση (nosema ceranae) και τα μελίσσια δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα όσον αφορά την απώλεια πλυθησμού, νεκρές μέλισσες, διακοπή της γέννας της βασίλισσας κλπ
  • Μόλις καταναλώθηκε απο τις μέλισσες το σιρόπι με το οξαλικό οξύ, τα σπόρια της νοζεμίασης σταμάτησαν να δημιουργούνται και έγινε μια απότομη διακοπή, δηλαδή μείωση της προσβολής.
  • Το οξαλικό οξύ βοήθησε τόσο τις νεαρές μέλισσες όσο και τις μεγαλύτερες συλλέκτριες να απαλλαγούν απο το πρόβλημα και να επιστρέψουν στις εργασίες τους
  • Γενικότερα σε όσα μελίσσια χορηγήθηκε οξαλικό οξύ, επιβίωσαν και κατάφεραν να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία. Ωστόσο όσα μελίσσια έμειναν χωρίς καμία παρέμβαση απλώς χάθηκαν και δεν κατάφεραν να επιζήσουν απο την καταστροφική ασθένεια.
Το οξαλικό οξύ είναι ένα πολλά υποσχόμενο σκεύασμα που όπως βλέπουμε σώζει τις μέλισσες απο πολλές μάστιγες όπως αυτή της βαρρόα και της νοζεμίασης. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε μόνο στη νοζεμίαση και ίσως στο μέλλον υπάρξουν και άλλες έρευνες όπου θα μελετηθεί η περαιτέρω αποτελεσματικότητα του σε άλλες ασθένειες όπως η ασκοσφαίρωση η ευρωπαική σηψηγονία κλπ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια