Widget Recent Post No.

Η καλύτερη περίοδος καταπολέμησης βαρρόα. Έχει αποτελεσματικότητα μια βιολογική μέθοδος;



Άλλο ένα θέμα σήμερα πολύ σημαντικό για τη μελισσοκομία. Η σωστή περίοδος θεραπείας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τόσο για την αποτελεσματικότητα του όποιου σκευάσματος όσο και για την επιβίωση των μελισσοσμηνών. Αν δεν γίνει σωστά η καταπολέμηση, τη κατάλληλη περίοδο τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, και πολλά μελίσσια θα χαθούν η δε θα αποδώσουν ικανοποιητική παραγωγή. Από μια και μόνο θεραπεία κρίνεται ολόκληρη η μελισσοκομική μας καριέρα!

Μελίσσι που ταλαιπορείτε απο τη βαρρόα πέρα απο το οτι δεν παράγει είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί και απο άλλες ασθένειες. Τώρα το ερώτημα που έρχεται πρώτο στο μυαλό, είναι "αν κάνουμε ένα μήνα αργότερα θεραπεία, τι θα γίνει; δεν θα κάνει δουλειά;" Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα γίνει δουλειά αν το μελίσσι αναπτύσσει γόνο. Διότι η μόνη περίοδος που η βαρρόα μένει χωρίς "ασπίδα" είναι όταν δεν υπάρχει γόνος.



Όταν το μελίσσι ξεγονιάσει η βαρρόα μένει απροστάτευτη, αδύναμη, και έχει πολλά τρωτά σημεία! Τότε βρίσκει ευκαιρία ο μελισσοκόμος να χτυπήσει στο μεδούλι, και να καθαρίσει με επιτυχία τα παράσιτα από ολόκληρο το σμήνος. Μια σωστή καταπολέμηση τότε μπορεί να αποβεί μοιραία για τα παράσιτα με ποσοστό επιτυχία άνω του 90%. Μια καλή καταπολέμηση θεωρείτε όταν η θνησιμότητα ξεπερνάει το 95% του συνολικού αριθμού βαρρόα επί του πληθυσμού.

Η καλύτερη περίοδος για καταπολέμηση είναι το Χειμώνα. Τότε που οι μέλισσες δεν εκτρέφουν γόνο και η βασίλισσα διακόπτει τη γέννα της. Αυτό διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Όσο περισσότερο το κρύο τόσο πιο σύντομα θα συμβεί. Σύμφωνα με τις περισσότερες χρονιές γίνεται τέλη Δεκεμβρίου εως μέσα Ιανουαρίου. Εξαιρούνται φυσικά περιοχές όπως η Κρήτη όπου τα μελίσσια μπορεί και να μη ξεγονιάσουν καθόλου.

Υπήρξαν χρονιές στη μελισσοκομία που οι θερμοκρασίες δεν ήταν αρκετά χαμηλές και τα μελίσσια δεν ξεγόνιασαν. Κάτι τέτοιο θεωρείτε μεγάλη ζημιά για τη μελισσοκομία, διότι οι μελισσοκόμοι μένουν άοπλοι και αδύναμοι απέναντι στον μεγαλύτερο εχθρό. Η βαρρόα αν δεν ξεγονιάσει τελείως το μελίσσι δεν καταπολεμάται.



Σύμφωνα με έρευνες το μοναδικό φάρμακο που έχει εφευρεθεί μεχρι στιγμής και επηρεάζει τη βαρρόα εντός του γόνου είναι το φορμικό οξύ. Εμπείρίες μελισσοκόμων όμως αναφέρουν οτι υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες απο τη χρήση του όπως η διακοπή της γέννας απο τη βασίλισσα.

Τα βιολογικά σκευάσματα είναι τελείως άχρηστα όταν υπάρχει γόνος. Ωστόσο τα χημικά δείχνουν να καταπολεμούν ένα μικρό ποσοστό, ξελάφρωμα που λέμε στη γλώσσα των μελισσοκόμων. Παραδείγματα ολέθρια στη μελισσοκομία ήταν καλοκαιρινές εφαρμογές με οξαλικό οξύ με τη μέθοδο της ενστάλλαξης. Αντιθέτως οι ταινίες είχαν πολύ υψηλά αποτελέσματα..

Όσον αφορά την ενστάλλαξη...
Θυμάμαι που μου έλεγε ένας μελισσοκόμος οτι έκανε εφαρμογή με οξαλικό οξύ το καλοκαίρι (με ελάχιστο γόνο) και η βαρρόα δεν έπαθε τίποτα. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως χάθηκε και μπόλικος πληθυσμός, το οποίο είναι άλλο ένα αρνητικό με τη χρήση οξαλικού οξέος.

Οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί με τις βιολογικές θεραπείες. Διότι έχουν χαθεί δεκάδες μελίσσια από τέτοια λάθη.

Διαβάστε ένα σχόλιο που μου έστειλε φίλος μελισσοκόμος. Δεν το ασπάζομαι, όμως πιστεύω πως πρέπει να το διαβάσετε...

Δημήτρης Κ. είπε...
Ακριβώς , αφέθηκα στη χρήση θυμόλης , άχνης με σκόρδο και λοιπά , και κάποια βαρρόα έπεφταν , περίπου 50 -60 , αλλά τα μελίσσια συνέχιζαν να χάνονται. Με πόνο καρδιάς καταπατώντας τις υποσχέσεις μου δοκίμασα υποκαπνισμούς με τακ τικ , τρεις σταγόνες σε στυποχαρτο και έπεσαν χιλιάδες . Μετανιώνω που αφέθηκα στις κατ' επίφαση αποτελεσματικές βιολογικές μεθόδους, γιατί και μελίσσια έχασα και δεν ξέρω πόσους άλλους μελισσοκόμους μόλυνα. Πολύ καλό το οξαλικό οξύ αλλά μέχρι το Δεκέμβριο ίσως τα χάσεις και όλα.

Το τακ τικ είναι μη εγκεκριμένο όμως χρησιμοποιείτε ευρέως από τους μελισσοκόμους κυρίως λόγω της φτήνιας του. Σύμφωνα με έρευνες έχει χάσει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλη άπο τη δύναμη διότι εφόσον η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα. Το τακ τικ έχει ως δραστική ουσία το amitraz και σύμφωνα με την ερευνήτρια Φανή Χατζίνα είναι επικίνδυνο για τα μελίσσια και έχει άλλες επιπτώσεις.

Πάνω στο θέμα και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος έχουμε να πούμε πολλά ακόμα. Μείνετε συντονισμένοι και πολύ γρήγορα θα δημοσιευτεί νέα ανάρτηση!


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το τακ τικ δεν είναι απικίνδυνο για τα μελίσσια και δεν διαπιστώσαμε στην όλη πορεία της χρήσης του καμιά επίπτωση, κατά την άποψη της αξιότιμης κ. Φανής Χατζήνα. Αντίθετα το οξαλικό είναι επικίνδυνο διότι δεν έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της Βαρρόα και χάνονται τα μελίσσια. Επί σαράντα μέρες και δεν σκοτώνει τις Βαρρόα. Το τακ τικ σε δέκα λεπτά από την εφαρμογή του σκοτώνει όλες τις Βαρρόα που υπάρχουν μέσα στο μελίσσι εκτός γόνου. Αγαπητή ορεινή μέλισσα βλέπω ότι ούτε η άποψη του κ. Δημήτρη Κ. σας πείθει για το ότι το τακ τικ, και όχι μόνο, μπορεί να σώσει τα μελίσια και την μελισσοκομία. Τεχνικοί λόγοι δεν σας επιτρέπουν να αλλάξετε άποψη για το τακ τικ. Περιμένουμε την επανακυκλοφορία του για να σώσουμε τα μελίσσια για πάρα πολλά ακόμα χρόνια και εσύ είναι δικαίωμά σου να χρησιμοποιείς το βιολογικό οξαλικό και να παίρνεις πολλούς τόνους μέλι βιολογικούς. Δεν ξέρω αν η λογοκρισία επιτρέψει την δημοσίευση του σχολίου μου. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!