Widget Recent Post No.

Πως θα αυξήσουμε κατακόρυφα τις παραφυάδες μας.... Μέθοδος για 500 μελίσσια!



Η άνοιξη θεωρείτε η καλύτερη εποχή για τις παραφυάδες μας. Αν κάνουμε βασιλοτροφία τη περίοδο που πέφτει η σμηνουργία, οι μάνες μας θα γαζώνουν. Η άνοιξη έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως:
1. έχουμε μπροστά μας μεγάλο διάστημα για να αναπτυχθούν και μπορούμε να κόψουμε τις παραφυάδες μικρότερες αν έχουμε έτοιμα τα κελιά

2. έχουμε αρκετό χρόνο να εκτιμήσουμε τις νέες μάνες και να τις αντικαταστησουμε αν χρειαστεί
3. το φθινόπωρο οι πληθυσμοί θα είναι μεγάλοι για ασφαλές ξεχειμώνιασμα
4. μπορούν να μας βοηθήσουν για συνενώσεις να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο
5. υπάρχει αφθονία κηφηνών και όσο για τις μάνες πιστεύω ότι αν κάνουμε βασιλοτροφία σωστή είναι σίγουρα καλά ταϊσμενες.



Γενικά τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο Μάιο, Έχουν την σωστή διατροφή, το μητρικό μελίσσι είναι στην ανάπτυξή του, και οι παραφυάδες αυτές προλαβαίνουν και το πεύκο ώστε να δώσουν κάποιο έσοδο. Ωστόσο τα πράγματα για τις φθινοπωρινές βασίλισσες διίστανται, και έχουμε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σήμερα...

Όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις οι βασίλισσες βγαίνουν άριστες όλες τις εποχές.... Ειδικά στα νότια... βάζεις στόχους και ανάλογα με το ποιες ανθοφορίες θες να πετύχεις χωρίζεις....  την άνοιξη είναι πιο εύκολη η διαδικασία όμως όσες πετύχουν στις φθινοπωρινές ανθοφορίες την επόμενη χρονιά είναι τα πρώτα μελίσσια στο κοπάδι... Είναι μεγάλο το αβαντάζ που σου δινει το φθινόπωρο... Δεν είναι τυχαίο από παλιούς ακούμε ότι τα καλύτερα μελισσια είναι τα φθινοπωρινά, και ότι γίνονται τα καλύτερα την επόμενη χρονιά.... Η δική μου εξήγηση είναι ότι οι φθινοπωρινές μάνες έχουν κρατηθεί στο "Απυρόβλητο" δηλαδή, δεν ζορίστικαν καθόλου με γέννα, και μόλις έρθει η Άνοιξη κάνουν το μπάμ, γεμάτες και δυνατές. Όπως λέει και μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος απο την Βόρεια Ελλάδα, οι παραφυάδες που σκοπεύουμε να βγάλουμε μέλι την επόμενη χρονιά, δεν πρέπει να ζοριστούν με γέννες... Να κρατηθούν όσο πιο χαλαρές γίνετε, με τις γύρες τους και τις τροφούλες τους.



ΟΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΜΑΣ
Είναι απο τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για τους νέους αλλά και παλιούς μελισσοκόμους. Ασχολούμαι με τη μελισσοκομία εδώ 15 χρόνια, έχω κάνει σχεδόν όλους τους τρόπους για δημιουργία παραφυάδων, και έχω καταλήξει σε κάποια πολύ χρησιμα συμπεράσματα. Έχω κάνει μάνες σμηνουργίας, αντικατάστασης, με βασιλοτροφία και ότι υπάρχει γενικότερα, και νομίζω ότι στο τέλος ο κάθε μελισσοκόμος βρίσκει τον τρόπο που του ταιριάζει.

Τα πιο σημαντικά που κάνω εγώ πλέον είναι:
1. Υπολογίζω πάντα τις μέρες ώστε όταν θα εκκολαφθεί η μάνα να υπάρχει άφθονη τροφή και γύρω σε όλα τα πλαίσια. Αυτό πρέπει να γίνετε για αρκετές μέρες μπροστά, εφόσον η μάνα συνεχίζει να μεγαλώνει τις πρώτες ημέρες εκκόλαψης. Αυτό εκτός απο την ανθοφορία το πετυχαίνουμε δίνοντας και σιροπάκι. Μελίσσια καλοταισμένα παράγουν τέλειες μάνες...
2. Πρέπει στο μελισσοκομείο να υπάρχει αυθονία απο κηφήνες και να είναι τουλάχιστον 30-35 ημερών, ώστε η γονιμοποίηση να γίνει όσο καλύτερα γίνετε. Ο μελισσοκόμος πρέπει να βάλει κηφηνοκηρήθρες τουλάχιστον 2 μήνες πρίν αρχίσουν οι γονιμοποιήσεις βασιλισσών.
3.  γύρη γύρη γυρη! οσο ποιο πολλές εχει η παραφυάδα, και μέλια νέκταρ, τοσο το καλυτερο...τα υπολοιπα ειναι θεμα τόπου χαμηλά ψιλά βόρεια νότια ...κλπ



ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ 500 ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Τι κάνω εγώ: Όταν το μελίσσι γίνει 14 πλαίσια πληθυσμό βάζω βασιλικό διάφραγμα. Στο πάτωμα βάζω 3 γόνους όλων των ηλικιών και 2 μέλια-γύρες. όλες τις μέλισσες τις τινάζω στην γονοφωλιά και βάζω ένα 10ο κτισμένο πλαίσιο να γεννάει η μάνα. Τον γόνο που είναι αρκετός θα ανέβουν να τον ζεστάνουν οι παραμάνες. Μετά από 6-7 ημέρες πάω και τοποθετώ πίσω από την διώροφη κυψέλη ένα πάτο με τα πορτάκια έτοιμα κλειστά.



Στη συνέχεια ξεκουμπώνω το πάτωμα μαζί με το καπάκι και το τοποθετώ στον κινητό πάτο. Με τον τρόπο αυτόν παίρνω εκτός από τις παραμάνες που περιποιούνται τον γόνο και κάποες συλλέκτριες. Όλη τη παραφυάδα την πάω 6 χιλιόμετρα μακρυα. Μπορώ να την μεταφέρω και μέσα στο μελισσοκομείο αλλά θα χαθούν οι οποιες συλλέκτριες υπάρχουν. Μετά από 1-2 μέρες επιθεωρώ την παραφυάδα για τυχόν βασιλικά κελιά που δημιούργησε πάνω από από το διάφραγμα όταν ήτανε πατωμένο (σπάνια).



Μετά την επιθεώρηση βάζω ένα βασιλικό κελί. Οι μέλισσες το δέχονται εύκολα αφού δεν υπάρχει κάποιος γόνος κατάλληλος ηλικιακά για βασιλικό κελί. Επίσης η παραφυάδα έχει και θα έχει γόνο για αρκετές μέρες κάτι που θα κρατήσει την παραφυάδα και αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε η βασίλισσα που θα εκολαπτεί να βρεί ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας Τέλος ο πληθυσμός των 5 πλαισίων ΄καθώς και οι διαφόρων ηλικιών μέλισσες μπορούν να περιποιηθούν την μάνα τόσο πρίν όσο και μετά την γονιμοποίηση της.





ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ
Εγώ συνάδελφοί κατέληξαν στη μέθοδο που θα σας περιγράψω ( υπόψιν έχω 30 μελισσακια και με βολεύει...θα σας εξηγήσω γιατί)
Ορφανεύω ένα καλό μου μελίσσι που ξέρω απ την προηγούμενη χρόνια οτι η μάνα πάει τρένο και αφήνω να κανουν κελιά! Την δέκατη με ενδέκατη μέρα αρχίζω και παίρνω από διαφορετικά μελίσσια απο ένα σφραγισμένο γόνο και απο ενα τελάρο γυρες μελιά...φτιάχνω μικρές παραφυάδες 3 πλαισίων απί διαφορετικά μελίσσια για να μην έχω πρόβλημα μάχης γιατί μπερδεύονται οι φερεμονες και τους βάζω απο ενα με δύο κελιά στο καθένα! Τις μεταφέρω τουλάχιστον 2-3 χλμ μακριά

Ξέχασα να γράψω οτι ο σφραγισμένος γόνος που παίρνω φροντίζω να είναι έτοιμος να σκάσει!
Έτσι το κάνω μέχρι τώρα, εκει κατέληξαν και με βολευει μια χαρα!
Φυσικά όλες τις μεθόδους τις εκανα πριν καταληξω σ αυτή!
Παντα βέβαια όπως βολευει τον καθένα ανάλογα που βρίσκεται, τι ανθοφορίας έχει και τι χώρο και δυνατότητες!
Καλη χρόνια να έχουμε και να μπούμε όλοι δυνατά στην άνοιξη!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!