Widget Recent Post No.

Έχω πάνω απο 250 μελίσσια. Το κόλπο μου για γρήγορο έλεγχο των μελισσιών...



Ένας παλιός μελίσσοκόμος με μεγάλη εμπειρία δεν χρειάζεται να κάνει επιθεώρηση με τον ίδιο τρόπο που την κάνει ένας νέος. Ο παλιός μελισσοκόμος λόγω της μεγάλης του πείρας, μπορεί να διαισθάνεται το μελίσσι, χωρίς κάν να ανοίξει το καπάκι, ενώ αντιθέτως ένας νέος μελισσοκόμος ευχαριστιέται να σπαταλά αύθονο χρόνο, κοιτάζοντας και ξανα κοιτάζοντας τα πλαίσια με τις μέλισσες σε κάθε επιθεώρηση. Φυσικά για τον νέο μελισσοκόμο αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο, αφού είναι περίοδος μάθησης, δηλαδή προσπαθεί να ερμηνεύσει και να καταλάβει καλύτερα τις μέλισσες, που είναι και το κλειδί για άσκηση μιας καλύτερης μελισσοκομίας.

Παρατηρώντας ένα παλιό μελισσοκόμο με πάνω απο 250 μελίσσια, θα δούμε ότι οι κινήσεις του είναι πολύ γρήγορες, και φροντίζει να μην χάνεται ούτε ένα δευτερόλεπτο τσάμπα. Τι θέλω να πω με αυτό; Σκεφτείτε ότι εσείς έχετε 10 έως 50 μελισσάκια περίπου, και σπαταλάτε για να τα επιθεωρήσετε όλα πολλές ώρες, μπορεί και ολόκληρη τη μέρα, για μερικούς πιο αργούς μελισσοκόμους. Σπαταλάτε μπορεί και 5 λεπτά σε ένα μελίσσια για να βρείτε μια βασίλισσα. Ένας παλιός μελισσοκόμος δεν έχει ευχαίρια για τέτοια σπατάλη χρόνου. Φανταστείτε να έχει 300 μελίσσια, και να πρέπει να τα ρίξει μια ματιά όλα σε μια μέρα, τι θα κάνει;

Το πρώτο πράγμα που κοιτάει στα μελίσσια τις δύσκολες εποχές, όπως το φθινόπωρο, το χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη είναι η κίνηση στην είσοδο. Όσα τα μελίσσια έχουν νεκρική σιγή στην είσοδο, είναι πολύ ύποπτα, αν όλα τα γύρω δουλεύουν και πετάνε μια χαρά. Αν όλα τα μελίσσια δεν έχουν μέλισσες στην είσοδο πάει να πεί ότι κάνει κρύο, προετοιμάζεται για βροχή κλπ. Υπάρχουν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι λοιπόν, που προχωράνε περπατώντας τις σειρές στο μελισσοκομείο, και όσα μελίσσια πάρει το μάτι στην είσοδο να μην κινείτε τίποτα, αμέσως επιθεωρούνται.

Μια δεύτερη τεχνική παλιού μελισσοκόμου, που πιστεύω είναι καθαρά εμπειρική, είναι με το άνοιγμα του καπακιού, να καταλάβουμε σε τι φάση βρίσκεται το μελίσσι. Για να σας δώσω και εγώ να καταλάβετε τι σημαίνει να μπορείς να ερμηνεύεις το μελίσσι με αυτό το τρόπο θα σας πω ένα παράδειγμα. πχ Ανοίγουμε ένα μελίσσι και αφού καπνίσουμε οι μέλισσες ayt;ew είναι ήρεμες, δεν βουίζουν καθόλου. Κινούνται με πολύ χαλαρές κινησεις. Ο πλυθησμός είναι μαζεμένος κλπ. Αυτό το μελίσσι χωρίς να το ανοίjουμε μας δείχνει υγεία, καλή βασίλισσα με δυνατές φερομόνες και ύπαρξη γόνου. Αν δε, βάλουμε την παλάμη μας πάνω απο το μελίσσι εκεί που αναπνέει, θα νιώσουμε μια ζέστη να ανεβαίνει προς τα επάνω. Είναι η ζεστασιά του γόνου. Αν δεν υπάρχει γόνος δεν καταλαβαίνουμε καθόλου ζέστη.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το μελίσσι δεν έχει βασίλισσα, η αν είναι προβληματική, η οποιαδήποτε άλλο πρόβλημα, βλέπουμε διαφορετική εικόνα, αναστατωμένες μέλισσες, βουίζουν, σκόρπιες μέλισσες παντού, και γενικά μια αναρχία, που αμέσως βάζει σε σκέψεις ακόμα και τον πιο άπειρο μελισσοκόμο.

Μια άλλη τεχνική που εφαρμόζουν επίσης πολλοί μελισσοκόμοι, ακόμη και ακατάλληλες ώρες όπως αργά το απόγευμα βράδυ, είναι χτυπώντας την κυψέλη ελαφρά δυο τρείς φορές, όπως χτυπάμε τη πόρτα ένα πράγμα, επάνω στο καπάκι. Χτυπώντας έχουμε ταυτόχρονα τοποθετήσει το αυτί μας στη θήρα του καπακιού, και μόλις κάνουμε το θόρυβο οι μέλισσες ανταποδίδουν με βούισμα. Αν το βούισμα είναι πολύ σύντομο, έχουμε ένα υγιές μελισσάκι, αν το βουιτό συνεχίζει έντονα κάτι δεν πάει καλά, και μόλις έχει καλό καιρό πρέπει να το επιθεωρήσουμε.

Ένδειξη καλής υγείας του μελισσιού εξωτερικά, είναι και η συλλογή γύρης. Αν οι μέλισσες φέρνουν γύρη αυτό σημαίνει ότι έχουν να ταίσουν γόνο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την είσοδο και δείτε μέλισσες να φέρνουν γύρη, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτή πηγαίνει για να ταίστει ο γόνος. Όσο περισσότερος είναι ο γόνος τόσο μεγαλύτερες και οι ανάγκες σε γύρη. Γι αυτό όταν βλέπουμε να έρχεται πολύ γύρη, ξέρουμε ότι το μελίσσι έχει και μπόλικο γόνο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια