Στην ανάρτηση αυτή δίνουμε τα πρώτα στοιχεία, σχετικά με την καταπολέμηση που σκοπεύουν να κάνουν οι μελισσοκόμοι φέτος!
Παιδιά συνεχίζουμε δυναμικά, προσφέροντας έργο στην Ελληνική Μελισσοκομία, και σήμερα 8 Νοέμβρη 2019, θέλω να καταγράψω ένα μεγάλο ρεζουμέ, όσον αφορά τα σκευάσματα και την αποτελεσματικότητα τους. Χθές ξεκινήσαμε μια μεγάλη ψωφοφορία, όπου καλέσαμε τους μελισσοκόμους να ψηφήσουν την πιο αποτελεσματική χειμωνιάτικη θεραπεία, και το οξαλικό οξύ με ταινίες βγαίνει με διαφορά πρώτο... Αν και δεν αναφέρονται πολλά για το οξαλικό οξύ, ως μια σχετικά νέα μέθοδος, εγώ ρίσκαρα για το 2019 χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μόνο τις ταινίες!
Σε πρόσφατο σεμινάριο ο αξιότιμος μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας, ανέφερε ότι έχει προβληματισμούς πάνω στη χρήση των ταινιών οξαλικού οξέος γλυκερίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων προβλήματα, όπως πχ την επαφή της δραστικής ουσίας με τον σφραγισμένο γόνο, το οποίο όπως ανέφερε δε συμφέρει ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, εφόσον και οι 4 ταινίες (οι οποίες είναι μεγάλες) πιάνουν συνολικά 1 πλαίσιο γόνο, και αν χαθεί 1 πλαίσιο γόνος την πιο κρίσιμη περίοδο πχ το Καλοκαίρι, αυτό δεν είναι καθόλου αποδοτικό οικονομικά.
Καλό είναι όταν μιλάμε για ένα προιόν, να αναφέρουμε τα καλά και τα κακά. Χρησιμοποιώντας τις ταινίες οξαλικού οξέος, θεωρώ την πιο αποτελεσματική λύση που έχει βρεθεί ως βιολογική μέθοδος. Το επικρατέστερο πλεονέκτημα είναι ότι κάνεις τρύγο όποτε θές! Πχ εγώ φέτος έβαλα ταινίες το Καλοκαίρι, και έπειτα τα μελίσσια έβαλαν μέλια οπότε δεν είχα κανένα φόβο για υπολείμματα. Απλώς όπως κάθε βιολογικό σκεύασμα, δεν επαναπαύεσαι για περισσότερο από 3 μήνες. Μεγάλοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, που ασκούν βιολογική μελισσοκομία, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι ένας βιολογικός μελισσοκόμος πρέπει να κάνει μια επέμβαση κάθε 3 μήνες, δηλαδή σύνολο 4 θεραπείες το χρόνο. Το οξαλικό οξύ αποτελεί το πιο δυνατό μας όπλο πλέον...
Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε χθές, οι μελισσοκόμοι ψήφισαν ως την πιο αποτελεσματική θεραπεία το οξαλικό οξύ με γλυκερίνη σε ταινίες. Το 50% των μελισσοκόμων δήλωσε οξαλικό οξύ, ένα 35% αμιτράζ, και οι υπόλοιποι φλουμεθρίνη, varromed και θυμόλη. Ωστόσο το νούμερο αυτό δεν μπορεί να ειναι αντιπροσωπευτικό της Μελισσοκομίας, εφόσον τη σελίδα μας διαβάζουν κυρίως μικρομεσαίοι μελισσοκόμοι, και λιγότεροι επαγγελματίες. Συνομιλώντας με αρκετούς επαγγελματίες, συνεργάτες και μη, γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν φέτος το αμιτράζ. Επίσης παρατηρούμε ότι οι μικρομεσαίοι μελισσοκόμοι, με με 100 μελίσσια και κάτω, υποστηρίζουν πολύ θερμά την μέθοδο με το οξαλικό οξύ.
Το βαροστόπ πλέον δε δουλεύει. Πάνω στο θέμα μας έγραψε ο φίλος Οδυσσέας: "Αν δεν βρεθεί φάρμακο ισοδύναμο ή και ανώτερο από το τακ τικ η μελισσοκομία κινδυνεύει. Όλα τα άλλα είναι μπαλώματα. Είναι επείγον να επαναφέρουν το τακ τικ. Η μελισσοκομία περνάει πολύ δύσκολες μέρες".
Πράγματι πανικός επικρατεί με το τακ τίκ φέτος. Ωστόσο η δική μου εξήγηση είναι ότι το τακ τικ καταργήθηκε λόγω μεγάλης απώλειας χρημάτων από τα εγκεκριμένα σκευάσματα... Ο μελισσοκόμος μπορούσε πολύ οικονομικά να θεραπεύσει πολλά μελίσσια. Αν υπάρχει πιθανότητα να επανακυκλόφορήσει, θα γίνει αλλάζοντας τους διαλύτες και τα έκδοχα, ωστε να γινει τοξικο για τη μέλισσα... Πιστεύω, εγώ!
Αυτό είναι ένα μικρό ρεζουμέ, απο τις εξελίξεις εν έτη 2019, ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες, και αν κάποιος θέλει να μας γράψει τη δική του άποψη μπορεί να μας το γράψει κάτω στα σχόλια.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!