Δε φαντάζεστε ποιο είναι το "κόλπο" που έχουμε να σας δείξουμε σήμερα. Σήμερα θα δείξουμε ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να μη χάνουμε τις βασίλισσες, να κρατάμε περισσότερα μελίσσια και να πετυχαίνουν όλες οι παραφυάδες που φτιάχνουμε. Όσον αφορά για τις παραφυάδες που γίνονται την Άνοιξη, έχουμε δρόμο μπροστά, όμως βασίλισσες χάνονται όλο το χρόνο και ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα οι μελισσοκόμοι έχουν πολλές απώλειες. Μάλιστα οι απώλειες αρχίζουν απο τον Οκτώμβριο. Όσα μελίσσια είναι άρρωστα, έχουν βαρρόα, λεηλατούνται, μένουν ορφανά, μπορεί να χαθούν εύκολα μέσα στο φθινόπωρο πρίν καν έρθει ο χειμώνας. Πολλές φορές βρίσκουμε άδειες κυψέλες, δίχως να γνωρίζουμε τι έγινε και πως χάθηκαν τα μελίσσια μας. Όμως ο λόγος πολλές φορές είναι ένας...
1000 λόγοι μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο της βασίλισσας του μελισσιού. Όταν χαθεί η βασίλισσα οι μέλισσες μέσα σε 5-12 ώρες ξεκινούν διαδικασία εκτροφής νέας βασίλισσας. Σε 30 ημέρες απο την στιγμή που χάθηκε η βασίλισσα, το μελίσσι θα έχει αντικαταστήσει τη βασίλισσα και αυτή θα γεννάει κανονικά όπως συνέβαινε και πριν στο μελίσσι. Μέσα στη διαδικασία αυτή των 30 ημερών, η βασίλισσα θα βγεί έξω για τη γονιμοποίηση της. Εκεί έξω ελοχεύουν δεκάδες κίνδυνοι. Πεινασμένα πουλιά, απο χελιδόνια, δρυοκολάπτες, και ότι άλλο περνάει απ το μυαλό σας, ίσως την μετατρέψουν στο επόμενο γεύμα τους. Η βασίλισσα άλλωστε αποτελεί θεσπέσιο μεζε για τα πουλιά.
Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος πολλές φορές δεν είναι έξω, αλλά μέσα στο ίδιο το μελισσοκομείο μας. Και εδώ που γίνονται τα περισσότερα λάθη!
Η παραπλάνηση στις κυψέλες
Μόλις η βασίλισσα φύγει απο τη κυψέλη για να γονιμοποιηθεί, απομνημονεύει την ακριβή της θέση προκειμένου να επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Σε αντίθεση με τις εργάτριες μέλισσες που κάνουν 10δες ταξίδια, η βασίλισσα θα κάνει μόνο ένα. Και αυτό το λέω, γιατί οι μέλισσες έχουν την ευκαιρία να μάθουν το δρόμο της επιστροφής 10δες φορές καλύτερα απο τη βασίλισσα. Το λάθος λοιπόν που γίνετε είναι στην επιστροφή! Αν οι κυψέλες στο μελισσοκομείο μας μοιάζουν και είναι κοντά μεταξύ τους, η βασίλισσα μπορεί να "παραπλανηθεί" και αντί να μπεί στη δική της κυψέλη μπορεί να μπεί σε μια άλλη καταλάθος. Αν γίνει αυτό η βασίλισσα ΠΕΘΑΝΕ. Μέσα σε λίγα λεπτά η βασίλισσα θα κουλουριαστεί απο τις ξένες μέλισσες και θα πεθάνει. Δεν υπάρχει σωτηρία.
Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι η παραπλάνηση της βασίλισσας, είναι ένας βασικός παράγοντας που χάνονται μελίσσια όλο το χρόνο. Πχ αν οι κυψέλες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, έχουν ολόιδιο χρώμα, μπορούν να μπερδέψουν εύκολα την καημένη τη βασίλισσα, που στο τέλος δε ξέρει που να γυρίσει.
Έτσι οι μελισσοκόμοι όπως πάντα άλλωστε, εφήβραν μια επαναστατική μέθοδο για να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο. Και τι σκέφτηκαν; Μα φυσικά Γεωμετρικά σχήματα στη προστινή είσοδο των κυψελών. Σχέδια που η βασίλισσα όταν θα φεύγει, θα μπορεί να απομνημονεύσει, ουσώστε να επιστρέψει με 100% επιτυχία στη δική της κυψέλη. Επειδή τα λόγια περιττεύουν, θέλω να σας δείξουμε το βάψιμο της κυψέλης, που έκαναν αυτοί οι μελισσοκόμοι. Είναι ένα αρχείο που κάναμε να συγκεντρώσουμε πολλά χρόνια, και σήμερα συγκεντρώθηκε το κατάλληλο υλικό.
Τα σχήματα αυτά μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας κάποιο ζελοτείπ έτσι ώστε να βάψουμε καθαρά σχήματα. Πχ βάφουμε πρώτα ένα χρώμα τις κυψέλες, και το παιρνάμε δύο χέρια. Στη συνέχεια αφού στεγνώσει το χρώμα κολλάμε χαρτοταινία στη μπροστινή όψη της κυψέλης, και κάνουμε τα δικά μας σχήματα κατ όπως θέλουμε εμείς. Καλό είναι να ξεκολλήσουμε τη χαρτοταινία αφού στεγνώσει και η μπογιά απο τα γεωμετρικά σχήματα που φτιάξαμε. Και να ξέρετε όσο πιο πολλές γωνίες έχουν τα σχήματα, όσο πιο "άγρια" ειναι, τόσο πιο ευδιάκριτα γίνονται στις μέλισσες. Και να ξέρετε οι μέλισσες έχουν όραση 1000δες φορές πιο ευαίσθητη να ξεχωρίζουν χρώματα και σχήματα όπως αυτά. Δείτε λοιπόν...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!