Widget Recent Post No.

Θλιβερή απατη με μελισσοκόμο... Το κόλπο που κλέβουν λεφτα

Μια φλιβερη ανάρτηση σήμερα , που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δύσκολες ημέρες που περνάει η μελισσοκομία . Κύκλωμα με απατεώνες εξαπατούν μελισσοκόμους για να τους πάρουν χρήματα. Φυσικά όλα ξεκινούν από έναν άνθρωπο που καλεί βλεποντας μια αθώα αγγελία για μέλι η καποιο εξοπλισμό. Η συνέχεια δυστυχώς είναι απρόβλεπτη..

Δικηγόρος μας στέλνει την δική του περιπέτεια 

Το κύκλωμα των απατεώνων συνεχίζει τη δράση του

Με επισκέφθηκε στο γραφείο μου μελισσοκόμος, ο οποίος παραλίγο να πέσει θύμα απάτης από το κύκλωμα των απατεώνων που χρησιμοποιεί ως μέσο εξαπάτησης τα ATM των τραπεζών (“λεφτά στο λεπτό”). Ο μελισσοκόμος ήταν σε τηλεφωνική επαφή με τους απατεώνες για να τους πουλήσει όχι μέλι αλλά κινητό πράγμα από τον εξοπλισμό της επιχείρησής του. Είχε βάλει σχετική αγγελία στο ίντερνετ και του τηλεφώνησαν οι απατεώνες. Καθώς δυσκολευόταν να αντιληφθεί τη διαδικασία στο ΑΤΜ που του πρότειναν οι απατεώνες, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου για να τον βοηθήσω στην επικοινωνία με τον “έμπορο”.

Από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα ότι αυτά που μου έλεγε ο πελάτης μου δεν έστεκαν, οπότε πιθανότατα επρόκειτο για απόπειρα απάτης. Αυτό ήταν εύκολο. Το δύσκολο ήταν να πείσω εμπράκτως τον πελάτη μου για το σχέδιο που σκάρωναν οι απατεώνες, δεδομένου ότι ο άνθρωπος ήθελε να πουλήσει. Γι’ αυτό είχε βάλει την αγγελία.

Προφασίστηκα λοιπόν ότι είμαι συγγενής του πελάτη μου, που τον βοηθούσα στην επικοινωνία καθώς δεν ήταν εξοικιωμένος με την τεχνολογία, και οδήγησα τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον απατεώνα στα τηλέφωνά μου (σταθερό και κινητό) ώστε να μου είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των “ιχνών”, αν τελικώς θα φτάναμε σε υποβολή μηνύσεως. Ακολούθως έλεγξα στο ίντερνετ, οπότε διαπίστωσα ότι ο δήθεν έμπορος δεν είχε επαγγελματική καταχώριση στο όνομά του, όπως βεβαίως έχουμε οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες.

Δέχθηκα λοιπόν να μεταβώ στο ΑΤΜ μαζί με τον πελάτη μου, ώστε να διενεργήσω εγώ τη συναλλαγή για λογαριασμό του, αφού αυτός δε διέθετε τη σχετική εμπειρία. Στο ΑΤΜ της τράπεζας ο δήθεν έμπορος με συνέδεσε τηλεφωνικά με το “λογιστή” του, ο οποίος θα μου έδινε οδηγίες πληκτρολόγησης στο ΑΤΜ, ώστε να μεταφερθεί ποσό 2.000,00 ευρώ από τον έμπορο στον πελάτη μου. Για οποιονδήποτε έστω και ελάχιστα έμπειρο σχετικά με τη χρήση του ΑΤΜ ήταν προφανές ότι θα γινόταν μεταφορά του ποσού αυτού (2.000,00 ευρώ) αντίστροφα, δηλαδή από το λογαριασμό του πελάτη μου σε λογαριασμό που ήταν έτοιμος να μου δώσει ο “λογιστής”. Αφού αντιλήφθηκα την πλεκτάνη ρώτησα το “λογιστή” αν ήθελε να κάνουμε μια δοκιμαστική συναλλαγή ποσού ενός ευρώ και αφού την ολοκληρώναμε με επιτυχία να ολοκληρώναμε αμέσως και για τα υπόλοιπα 1.999,00 ευρώ. Μου απάντησε ότι η συναλλαγή του ενός ευρώ δεν ήταν τεχνικά δυνατή. Συμφωνήσαμε να διακόψουμε την κλήση, ώστε να συνεννοηθώ με τον πελάτη μου και ακολούθως να ξαναμιλήσουμε. Τον ευχαριστώ πολύ που καρφώθηκε, οπότε δε χρειάστηκε να πω πολλά στον πελάτη μου που άκουγε τη συνομιλία. Ήδη στις τηλεφωνικές συνομιλίες νωρίτερα στο γραφείο μου ο “έμπορος” ζητούσε επιμόνως ο λογαριασμός του πελάτη μου να έχει αρκετά χρήματα, “αλλιώς δε θα δούλευε η μεταφορά”. Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων το ζητούσε αυτό, διότι αν το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν μικρότερο από το προς μεταφορά ποσό, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα της τράπεζας θα σταματούσε τη συναλλαγή και θα ενημέρωνε τον πελάτη μου με αντίστοιχο μήνυμα, κάτι που βέβαια δεν ήθελε το κύκλωμα, αφού έτσι θα αποκαλυπτόταν.

Η ζημιά που αποσοβήθηκε ήταν μεγαλύτερη του ως άνω ποσού, καθώς αυτό ήταν μόνο η προκαταβολή, επειδή το κύκλωμα βιαζόταν να κλείσει τη συμφωνία αγοράς “για μη χάσει τον πελάτη” που δήθεν θα αγόραζε το μηχάνημα που θα πουλούσε στον απατεώνα ο μελισσοκόμος.

Ο δε απατεώνας “έμπορος” είναι τελείως βλάκας, αφού μετά την άρνηση του “λογιστή” για τη συναλλαγή του ενός ευρώ δεν ξανατηλεφώνησε ούτε σε εμένα ούτε στον πελάτη μου για αυτό που λαϊκά λέμε “ξεκάρφωμα”. Αφού ούτε εγώ ούτε ο πελάτης μου είχαμε αρνηθεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας είχε κάθε λόγο να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν τηρούσαμε όσα του υποσχεθήκαμε και θα τον εκθέταμε και στον “πελάτη του” που δήθεν επειγόταν να αγοράσει τον εξοπλισμό.

Ρώτησα τον πελάτη και μου απάντησε ότι αφού τελικώς δε ζημιώθηκε δεν επιθυμεί την υποβολή σχετικής μήνυσης και γενικά οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος. Ζήτησα την άδειά του για την παρούσα ανώνυμη ενημέρωση και μου την έδωσε. Κατά τα λοιπά ως δικηγόρος καλύπτομαι από απόρρητο, οπότε δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

Σας γράφω λοιπόν το σημείωμα αυτό κυρίως για να λάβετε τα μέτρα σας, ώστε να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να σας ληστέψουν τον κόπο σας ούτε εσείς ούτε οι γνωστοί σας. Το κύκλωμα “σημαδεύει” ανθρώπους που δε γνωρίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών. Για το λόγο αυτό επιλέγει ως θύματα αγρότες, κυρίως ηλικιωμένους, που ευλόγως οι άνθρωποι ασχολούνται με την τίμια δουλειά τους και δεν έτυχε να γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά.

Είδατε πιο πάνω πώς μπορείτε να τους παγιδεύετε, ώστε να αντιλαμβάνεστε και οι ίδιοι τι ακριβώς συμβαίνει και να ενεργείτε ανάλογα.

Εξ όσων γνωρίζω μόνο η τράπεζα Πειραιώς παρέχει την υπηρεσία “λεφτά στο λεπτό”.  Αν δε γνωρίζετε ή δεν καταλαβαίνετε κάτι, προφανώς μπορείτε να ρωτήσετε τους υπαλλήλους της τράπεζας αυτής ή οποιασδήποτε άλλης και αυτοί θα σας εξηγήσουν. Σε εμένα απλά δε χρειάστηκε.

Αλλά και όσοι έχετε ήδη εξαπατηθεί και προς το παρόν δεν υποβάλετε σχετικές μηνύσεις έχετε τη δυνατότητα να δικαιωθείτε. 

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε για τη δράση του κυκλώματος αυτού ήδη από εξαμήνου και πλέον. Και μόνο το γεγονός ότι το ίδιο κύκλωμα συνεχίζει ακριβώς την ίδια δράση του, δείχνει εξόφθαλμα ότι απλώς εκμεταλλεύονται το φόβο σας να καταγγείλετε επισήμως τις απάτες που το κύκλωμα διέπραξε εις βάρος σας. 

Διότι βεβαίως, αν υποβάλετε μηνύσεις, θα ξηλώσετε το κουβάρι της κατ’ εξακολούθηση απάτης αυτοστιγμεί. Τα ονόματα που ίσως σας έδωσαν οι απατεώνες, όπως βεβαίως και το όνομα Ε.Τ., που έδωσε σε εμένα ο “έμπορος”, είναι προφανώς ψευδή. Τα χρήματα όμως μεταφέρονται από τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων της απάτης σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς των απατεώνων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό αφήνει τεράστια ίχνη. Κι αν υποβάλετε τις μηνύσεις είναι έργο του Εισαγγελέα να ολοκληρώσει την “ιχνηλάτηση”. Αν μάλιστα το συνολικό ποσό που ζημιώθηκαν όσοι από εσάς επιλέξουν να υποβάλοπυν μηνύσεις είναι μεγαλύτερο των 120.000,00 ευρώ, τότε πρόκειται για κακούργημα, οπότε στην περίπτωση αυτή σας διαβεβαιώ ότι δε θα χρειαστεί να κάνετε πολλά, θα τα αναλάβει όλα το ελληνικό κράτος και εσείς κυρίως θα απολαμβάνετε το φόβο της φυλάκισης που θα βλέπετε στα μάτια των απατεώνων. Εσείς απλά θα πάτε μια ή περισσότερες φορές στο Δικαστήριο για να βλέπετε τους απατεώνες να “τσιγαρίζονται” και παρεμπιπτόντως να δίνετε και μια λιτή μαρτυρική κατάθεση για την ούτως ή άλλως αυταπόδεικτη απάτη που υποστήκατε. Αναγκαία βέβαια διευκρίνιση ότι είναι άλλης τάξεως ζήτημα να αποζημιωθείτε. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο ζήτημα και βεβαίως κατά το δικαστικό μας σύστημα δεν είναι δυνατό να επιλυθεί με την ως άνω αυτόματη διαδικασία.

Γνωρίζετε και γνωρίζω τι φοβάστε και δεν καταγγέλετε επισήμως τους απατεώνες. Οι φόβοι σας είναι αβάσιμοι. Στα μάτια του δικαστή και των λοιπών οργάνων της πολιτείας εσείς είστε ευηπόληπτοι πολίτες. Δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τους απατεώνες. Συνεπώς ο καταγγελτικός λόγος σας θα είναι αξιόπιστος, ενώ των απατεώνων εντελώς αναξιόπιστος. Προφανώς εσείς επιδιώκατε εξαρχής απολύτως νόμιμη συναλλαγή.

Καλή τύχη κι αν θέλετε σέβεστε τους εαυτούς σας και τον κόπο σας.

Άρης Τάτσης

Δικηγόρος

Άρτα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια