Widget Recent Post No.

Μια επαναστατική τράπεζα βασιλισσών



Μια πατέντα που το μόνο που δεν μπορεί να προσφέρει στην μελισσοκομία είναι να φτιάχνει καφέ στο μελισσοκόμο! Πρόκειται για την επαναστατική, πράγματι, τράπεζα βασιλισσών ΑΝΠΑ!

Κυρίες και κύριοι,
Οι αρχαίοι προγονοί μας έλεγαν “ούκ έν τώ πολλώ το εύ αλλά εν τω εύτω πολλώ”.
Την πρακτική του απόδειξη ήρθα σήμερα να σας αποδείξω με μια μικρή συσκευή που το μόνο που δεν μπορεί να προσφέρει στην μελισσοκομία είναι να φτιάχνει καφέ στο μελισσοκόμο! Αναφέρομαι στην επαναστατική, πράγματι, τράπεζα βασιλισσών ΑΝΠΑ την οποία έχει επινοήσει ο ερευνητής μελισσοκομίας, μελισσοκόμος Ανδρέας Ε Παππάς, πρόεδρος του ΔΣ του πανελληνίου συνεταιρισμού αφαρμάκου βιολογικής αειφορικής μελισσοκομίας “Ο Αίας”

.
Είναι αυτή που βλέπεται στην εικόνα 1.


Πως είναι;
Όπως βλέπετε στην εικόνα 2, είναι ένα κλουβί όπου έχει υποδοχή για τρία από κάθε πλευρά πλαισιάκια, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλη standard ή έξι από κάθε πλευρά εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλη ΑΝΠΑ βαθέως τύπου. Δηλαδή, υπάρχουν τράπεζες βασιλισσών για έξι ή δώδεκα βασίλισσες. Κάτω από το κάθε πλαίσιό της υπάρχει ένας ακόμη μικρός χώρος με κινητό κηρηθροφορέα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γέννα εργατογόνου ή κηφηνογόνου ανάλογα με το φύλλο κηρήθρας που κολλάμε στον κηρηθροφορέα, ή να κάνουμε βασιλοτροφία για συλλογή ΒΠ ή την εκκόλαψη βασιλισσών.



Πώς λειτουργεί;
Εάν έχουμε έναν εμβρυοθάλαμο standard, ξεκινάμε από τη μία  εσωτερική πλευρά και τοποθετούμε ένα κτισμένο πλαίσιο και μετά τοποθετούμε μία ΤΒ. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε εναλλάξ ένα κτισμένο πλαίσιο και μία ΤΒ και ολοκληρώνουμε έχοντας μέσα στην κυψέλη 4 πλαίσια και 3 ΤΒ (εικόνα 3).




Ο εμβρυοθάλαμος είναι πλέον πλήρης διότι η κάθε ΤΒ έχει το μήκος των πλαισίων αλλά το πλάτος της είναι διπλάσιο του πλάτους ενός πλαισίου. Εάν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε εμβρυοθάλαμο ΑΝΠΑ των 14 πλαισίων τότε τοποθετούμε 4 ΤΒ όπως δείχνει η εικόνα 4.




Κατά συνέπεια σε ένα εμβρυοθάλαμο standard μπορούν να φιλοξενηθούν έως 18 βασίλισσες και σε ένα εμβρυοθάλαμο standard ΑΝΠΑ των 14 πλαισίων έως 24 βασίλισσες. Εάν ο εμβρυοθάλαμος είναι ΑΝΠΑ βαθέως τύπου τότε μπορούν να φιλοξενηθούν στο βαθύ πάτωμα των 10 πλαισίων έως 36 βασίλισσες και στο βαθύ πάτωμα των 14 πλαισίων έως 48.

Πώς την αξιοποιούμε:
Έστω ότι τελειώσαμε όλες τις αρχικές και υποχρεωτικές διαδικασίες και ήρθε η ώρα αξιοποίησης τους.

Εφαρμογή 1η
Μπορούμε να διατηρούμε από 18 έως 48 βασίλισσες όλο το χρόνο σε μία μόνο κυψέλη χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να την τροφοδοτούμε  συνεχώς με γόνο, πράγμα αδύνατον τον χειμώνα με τις γνωστές ΤΒ. Για τον λόγο αυτό είναι ανεπαρκείς και αχρησιμοποίητες τον χειμώνα οι
γνωστές ΤΒ. Εδώ απεναντίας θα πρέπει να αφαιρούμε γόνο ή να προσθέτουμε ορόφους για να έχουν χώρο οι συνεχώς εκκολαπτόμενες μέλισσες ακόμα και το χειμώνα στη δυτική ή νότια Ελλάδα όπου συνεχίζεται μια μικρή γέννα τόσων πολλών βασιλισσών.

Εφαρμογή 2η
Δεν μας σμηνουργούν αυτές οι κυψέλες αδιάκριτα του πλήθους των μελισσών διότι δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν βασίλισσες και ως εκ τούτου μπορούμε να παίρνουμε από αυτές μέλισσες και γόνο συνεχώς για τη συγκρότηση μελισσοδεμάτων, παραφυάδων ή ενίσχυση αδυνάτων ή παραγωγικών μελισσιών, δεδομένου του υπερπληθυσμού από τη γέννα τόσων πολλών βασιλισσών.

Εφαρμογή 3η
Μπορούμε το χειμώνα ή κάποιες εποχές να περιορίζουμε τα μελίσσια μας από 180 ή 480 σε μόνο 10, και όποτε θέλουμε να τα ξανασυγκροτούμε κερδίζοντας έτσι τροφοδοσία, χρόνο απασχόλησης
και χειμερινές απώλειες. Αυτό ισχύει περισσότερο για βόρειες ψυχρές χώρες που καταστρέφουν τα μελίσσια τους το φθινόπωρο και τα δημιουργούν ξανά την άνοιξη όπως στον Καναδά, στην Ρωσία και αλλού. Αλλά και στην Ελλάδα μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή για πολλές δράσεις από μερακλήδες μελισσοκόμους όπως η δημιουργία πολύ νωρίς παραφυάδων – μελισσοσμηνών, συλλογή ΒΠ και από βασιλοτρόφους διότι με τη ΤΒ μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές βασίλισσες πολύ νωρίς αλλά και να τις διατηρούμε κατά εκατοντάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα ακμαίες γεννώντας όσο χρειάζεται για να μην μετατραπούν σε στέρφες.

Εφαρμογή 4η
Μια πολύ σπουδαία και επωφελής αξιοποίησή της είναι για τους Έλληνες νομάδες μελισσοκόμους ή για όσους εφαρμόζουν εντατικές εκμεταλλεύσεις όπως οι μέθοδοι ΑΝΠΑ. Έστω ότι πήγαμε τα μελίσσια μας στο πεύκο, στο έλατο, στο θυμάρι ή γενικά σε ανθοφορίες διαρκείας που ταυτόχρονα δεν υπάρχει γυρεοδοτική ανθοφορία. Τοποθετούμε κάποιες τέτοιες κυψέλες σε μία περιοχή που δίνει πλούσια γύρη, τα τροφοδοτούμε έντονα και κάθε μέρα παίρνουμε από κάθε κλουβί βασίλισσας και ένα πλαίσιο γεμάτο γόνο και γύρη μιας και το κάθε πλαίσιο έχει το μέγεθος της ημερήσιας γέννας μίας βασίλισσας, τα τοποθετούμε στις κυψέλες standard στα ειδικά για αυτό τον σκοπό πλαίσια ΑΝΠΑ που φαίνονται στις εικόνες 5α, 5β και στις κυψέλες ΑΝΠΑ βαθέως τύπου στα πλαίσια της εικόνας 6, για να συνεχίζεται η εξέλιξη τους (από αβγά σε λάβρες και σφραγισμένο γόνο) και κάθε εβδομάδα ή δεκαήμερο που επισκεπτόμαστε το παραγωγικό μας μελισσοκομείο στο πεύκο – έλατο κλπ, το ενισχύουμε με πλαίσια που έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες γόνους, γύρη και μέλισσες.

Ασφαλώς αυτή η μέθοδος δεν είναι για τους αραχτούς των καφετεριών. Έτσι έχουμε πολλαπλό όφελος γιατί όπως γνωρίζουν οι βετεράνοι στη συλλογή μελιτωμάτων κάθε εβδομάδα ή δεκαήμερο είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν τα σφραγισμένα ή ακόμα και τα ασφράγιστα μέλια και να κατεβάζουν – να σφίγγουν – τα μελίσσια τους τα οποία πέφτουν (ελαττώνετε ο πληθυσμός τους) λόγω γήρατος και έντονης εργασίας. Ενισχύοντάς τα όμως συνεχώς με γόνο, γύρη και μέλισσες που τους κουβαλάμε, κερδίζουν αυτό το εργατοκόστος και χρονοκόστος καθόσον στα μελίσσια τους όχι μόνο δεν ελαττώνεται ο πληθυσμός τους αλλά πολλές φορές αυξάνεται.




Εφαρμογή 5η
Συλλογή βασιλικού πολτού!
Εάν πρόκειται να μεταφέρουμε τον γόνο για ενίσχυση στα μελίσσια μας, τότε έχουμε την ευχέρεια μετά από πέντε ημέρες, από την αφαίρεση από τη βασίλισσα, των πλαισίων γόνου, ή μετά από έξι μέρες από την ημέρα που τα δώσαμε στη βασίλισσα για γέννα, να τα επισκεφτούμε στις προς μεταφορά τους κυψέλες που κλωσσούνται και να συλλέξουμε το ΒΠ από όσα ΒΚ έκτισαν μιας και αυτές οι κυψέλες ήταν ορφανές με πολύ ανοικτό, νεαρής ηλικίας γόνο και πολύ πληθυσμό, συλλέγοντας έτσι ΒΠ χωρίς εμβολιασμό και κόπο, ή ακόμα τα πλαίσια με τα ΒΚ να τα αξιοποιήσουμε για την εκκόλαψη βασιλισσών ή την δημιουργία απευθείας παραφυάδων εάν τα πλαισιώσουμε καταλλήλως με μέλια και επιπλέον μέλισσες.

Εφαρμογή 6η
Μπορούμε να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα για την ηλικία του γόνου που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε εμβολιασμό για την συλλογή ΒΠ ή εκκόλαψη βασιλισσών και να εμβολιάζουμε μόνο και με απόλυτη σιγουριά λάβρες μιας ημέρας, πράγμα αδύνατον εάν εργαζόμαστε μόνο με την εμπειρία των ματιών μας, εκτός αν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο Queen System που είναι ακριβή. Μία μόνο κυψέλη, εφοδιασμένη με τις επαναστατικές ΤΒ ΑΝΠΑ,
επαρκεί για να εμβολιάσουμε δεκάδες ή εκατοντάδες βέργες βασιλοτροφίας, τόσες πολλές που σήμερα δεν υπάρχει κατά ώρας Έλληνας βασιλοτρόφος που να εκμεταλλεύεται τόσα πολλά μελίσσια για τη συλλογή ΒΠ, δεδομένου ότι από το κάθε πλαισιάκι μπορούμε να πάρουμε για εμβολιασμό περίπου 1000 σκουλήκια (λάβρες) μιας ημέρας.

Εφαρμογή 7η
Μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στα πλαίσια και μια συσκευή
zender ή queen system για μεγαλύτερη ευκολία στην συλλογή ΒΠ.

Εφαρμογή 8η
Είναι η πιο κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία για όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με την παραγωγή μελισσοδεμάτων και μάλιστα πολύ νωρίς κάθε χρονιά. Όπως γνωρίζετε οι θιασώτες του διαδικτύου, οι Ευρωπαίοι ζητούν κάθε χρόνο χιλιάδες μελισσοδέματα γιατί αυτοί μπορούν να έχουν νέες βασίλισσες μετά τον Ιούνιο κάθε χρόνο και όσες φορές τους επισκεφτήκαμε στο εξωτερικό μας πρότειναν να αναλάβουμε την εκτροφή βασιλισσών δικής τους ράτσας και την αποστολή τους σε κουτιά ή μελισσοδέματα.

Εφαρμογή 9η
Μια άλλη πολύ απλή αλλά πολύ ωφέλιμη εφαρμογή είναι η αφάρμακος θεραπεία των μελισσών από βαρρόα με τη μέθοδο εκτροφής και καταστροφής κηφηνογόνου και επικουρικώς συλλογής κεριού. Όπως φαίνεται στην εικόνα 2 ο θάλαμος όπου δεσμεύεται η κάθε βασίλισσα χωρίζεται σε δύο μέρη – σκοπίμως – στο επάνω μέρος τοποθετείται το πλαίσιο γέννας της βασίλισσας. Από κάτω υπάρχει ένας κινητός κηρηθροφορέας στον οποίο μπορούμε να κολλήσουμε ΒΚ ή κηρήθρα για επιπλέον γέννα μιας καλής βασίλισσας.

Μας δίνεται έτσι η ευχέρεια να επιλέξουμε το φύλλο κηρήθρας εργατογόνου ή κηφηνογόνου. Εάν τοποθετούμε κάθε φορά κηρήθρα κηφηνογόνου έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε τον κινητό κηρηθροφορέα με το φέροντα κηφηνογόνο να ξύσουμε τα κελιά του ώστε να αφαιρέσουμε τον φέροντα τα βαρρόα γόνο με νερό και να επιστρέψουμε τον κηρηθροφορέα με την κηρήθρα όπου οι μέλισσες θα καθαρίσουν τα κηφηνοκελιά για να γεννήσει η βασίλισσα νέο κηφηνογόνο ή να τοποθετήσουμε νέα άκτιστα φύλλα με κηφηνοκελιά για κτίσιμο και γέννα οπότε συλλέγουμε και κερί.

Είναι ατελείωτες οι ωφελιμότητες και χρήσεις αυτής της ταπεινής ΤΒ ανάλογα με την εμπειρία και επιδιώξεις του χρήστη μελισσοκόμου, άλλα σταματώ εδώ τη μνημόνευσή τους πρώτον λόγω έλλειψης χρόνου και δεύτερον διότι είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα η κατανόηση των χρήσεών της προφορικώς από μια επιτόπια επίδειξη, που μπορεί να ορισθεί, σε όσους πραγματικά μπορούν να την αξιοποιήσουν. Επίσης μπορείτε να βρείτε την ομιλία μου ανηρτημένη σε poster, στα πρακτικά του συνεδρίου που θα σας διανεμηθούν αλλά και να μας επισκεφτείτε στο περίπτερο μας αύριο προ της έναρξης λειτουργίας της έκθεσης για να σας δώσουμε κάποιες ακόμα πληροφορίες για περεταίρω
ενημέρωσή σας ή να σας την στείλουμε στο e-mail σας όποτε μας το ζητήσετε ή να μας επισκεφτείτε στον συνεταιρισμό μας για πλήρη ενημέρωση σας, όχι μόνο για την ΤΒ αλλά και για όλον τον εξοπλισμό ΑΝΠΑ και το σύστημα εργασίας μας.


Προτού κλείσω την ομιλία μου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Παππά και τον Γιώργο Τσαλατσάνη για την βοήθεια τους στην παρουσίαση της ομιλίας μου.
Ευχαριστώ που με ακούσατε. Η ανωτέρω ομιλία διανέμεται δωρεάν και είναι ελεύθερη για κάθε έντιμη και τεκμηριωμένη κριτική – σχολιασμό, ευμενή ή δυσμενή, καθώς και για αναδημοσίευση ή διάδοση με τον όρο της αναφοράς της προέλευσης.

Εισηγητής: Σταμάτης Φουτσιτζής (Γεωπόνος – μελισσοκόμος). Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 6ου συνεδρίου ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ από 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2014 υπό την αιγίδα του ΥΑΑΤ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τι σημαίνουν ΑΝΠΑ, ΤΒ. Το σωστό είναι λάρβα και όχι λάβρα. Η προνύμφη λέγεται και λάρβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!