Widget Recent Post No.

Έχω πρόβλημα σε αρκετά μελίσσια με την κιμωλίαση. Πέστε μου τι να κάνω.



Η ασκοσφαίρωση ή κιμωλίαση ευνοείται από βροχερή και υγρή άνοιξη, ξηρό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες, άσκοπους ή πρόωρους χειρισμούς νωρίς την άνοιξη, τροφοδοσία των μελισσιών με γύρη που περιέχει σπόρια της ασθένειας (μουμιοποιημένες προνύμφες) ή με ξινισμένα μέλια, η παραμονή στις κυψέλες μαύρων παλιών κηρηθρών, η κακή διατροφή, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες, οι κακές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος και η μεγάλη προσβολή από βαρρόα. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της αρρώστιας.


Για την αντιμετώπισή της διατηρούνται δυνατά μελίσσια, απομακρύνονται οι μουμιοποιημένες προνύμφες από τη βάση και την είσοδο της κυψέλης, ανανεώνονται οι κηρήθρες, αντικαθίστανται οι βασίλισσες κάθε δεύτερη χρονιά, το μελισσοκομικό υλικό απολυμαίνεται με φλόγιστρο, ή ποτάσα, οι κηρήθρες με βαριά προσβολή καίγονται, αποφεύγονται οι συχνές επιθεωρήσεις και οι επεμβάσεις νωρίς την άνοιξη και διευκολύνεται ο αερισμός και η απομάκρυνση της υγρασίας από την κυψέλη.

Όσο αφορά την αντιμετώπιση με χημικά μέσα, δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα εναντίον της Ασκοσφαίρωσης στην Ελλάδα και γενικά στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε το σορβικό κάλι, ο θειικός χαλκός, μίγμα από πυροθειώδες νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, σαλικυλικό νάτριο και προπιονικό κάλι, ή μίγμα σορβικού καλίου και προπιονικού νατρίου (Θρασυβούλου και συν. 1988). Οι ουσίες αυτές βοηθούν στον περιορισμό της ασθένειας, επηρεάζουν όμως αρνητικά το γόνο και μετά την διακοπή της θεραπευτικής αγωγής  η ασθένεια επανεμφανίζεται.

Σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής απομακρύνονται τα προσβεβλημένα πλαίσια, περιορίζεται το μελίσσι στα πλαίσια που μπορεί να καλύψει και τροφοδοτείται για ένα περίπου μήνα με ζαχαροζύμαρο. Το συχνό καθάρισμα της βάσης βοηθά σημαντικά γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυψέλες με κινητές βάσεις.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Μου κάνει εντύπωση που σε πολλά προβλήματα των μελισσιών συστήνεται το κάψιμό τους, η εύκολη λύση. Με λίγη θέληση και προσπάθεια όλα τα προβλήματα έχουν λύση. Δεν πάμε κατευθείαν στο κάψιμο. Πειράματα κάνουμε και μόνοι μας και πολλές φορές φέρνουν αποτελέσματα. Πήρα μούμιες ασκοσφαίρωσης τις έβαλα σε καθαρά μελίσσια, πολλές φορές, και όμως αυτά δεν προσεβλήθησαν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς προκαλεί την ασθένεια. Δεν μπορεί σε 300 μελίσσια οι συνθήκες να είναι κατάλληλες και σε δύο μόνο μελίσσια, στο ίδιο μελισσοκομείο, να είναι ακατάλληλες! Κάτι προκαλεί την ασθένεια που δεν το γνωρίζουν ούτε οι ειδικοί που ασχολούνται με την μελισσικομεία. Υποθέσεις κάνουν, δεν γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους. Και αφού δεν γνωρίζουν να μη συμβουλεύουν να καίμε τα μελίσσια που έχουν ασκοσφαίρωση. Και το 2018 αλλά και φέτος το 2019 είχα από ένα μελίσσι με ασκοσφαίρωση και αυτή τη στιγμή είναι πεντακάθαρα. Δεν άλλαξα μάνες, που σημαίναι ότι δεν είναι αιτία οι βασίλισσες. Άλλες είναι οι αιτίες που δεν τις ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K. Σούλιο καπου κανεις λαθος. Οι ερευνητες, γεωπόνοι, κτηνιατροι που ασχολουνται με τη μελισσοκομια δεν συστείνουν καψιμο για τη κιμωλίαση. Επίσης ούτε η αιτία είναι μονο η βασιλισσα. Οι αιτίες είναι γνωστές, ο μύκητας και η βιολογία του γνωστή, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθαρισμα της κυψελης
    Αεριζομενη βαση
    Σφίξιμο του μελισσιου
    Τάισμα με σιρόπι
    Από μια ώριμη μπανάνα ��κάθε εβδομάδα για ένα μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!