Το τακ τικ ήταν ένα σκεύασμα που χρησιμοποιούνταν έντονα τα τελευταία χρόνια πριν από την οριστική κατάργηση του από την εταιρία που το παρήγαγε...
Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Χαράλαμπος... Τελικά από ότι βλέπω υπάρχουν πολλοί που ακόμη και τώρα χρησιμοποιούν τακ τικ.. δεν διστάζουν λοιπόν να βάλουν τις πετρελαιοειδή βοηθητικές ύλες" και οχι μόνο "του σκευάσματος αυτού μέσα στην κυψέλη .. μπράβο.. τώρα στο διαταυτα πιστεύεται πως κάνετε θεραπεία με αμιτραζ βάζοντας τακ τικ, ή απάντηση είναι όχι και εξηγούμε αν βάλουμε ένα βετεξ με ηλιέλαιο και τάκα τουκα κλίνοντας το σε ένα πιατακι τροφοδότη με σιτα πάνω απαγορεύοντας τις μέλισσες να έρθουν σε επαφή θα δούμε στον πάτο να πέφτουν βαροα,, προφανώς μόνο από την μυρωδιά,, αν κάνουμε ακριβώς το ίδιο με καθαρό άοσμο αμιτραζ που δουλεύει μόνο με επαφή δεν θα πέσει κανένα ακαρι.. ΓΙΑΤΊ..?
Μας λέει λοιπόν...
Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος θέλει να μας προβληματίσει για τις πρόσθετες ύλες που έχει μέσα το τακ τικ (θα έχετε παρατηρήσει όσοι το έχουν εφαρμόσει ότι μυρίζει σαν πετρέλαιο) και ότι οι συνέπειες για τα μελίσσια μπορούν να είναι ολέθριες. Η αμιτράζη είναι μια δραστική ουσία, που σκοτώνει τα βαρρόα με την επαφή και όχι με την εξάτμιση. Δηλαδή για να ψωφήσει ένα βαρρόα πρέπει να ακουμπήσει το φάρμακο. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος παραπάνω μας λέει ότι αν βάλουμε το "τακ τικ" με σίτα, χωρίς να έρχονται επαφή οι μέλισσες, και πάλι θα πέφτουν βαρρόα, μάλλον απο τη μυρωδιά και την εξάτμιση που γίνεται. Με τη καθαρή αμιτράζη, και τα εγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αναρωτηθείτε λοιπόν ορισμένοι τι βάζετε μέσα στα μελίσσια, και τι δίνετε στον κόσμο να φάει!
Γράφει επίσης ο επαγγελματίας μελισσοκόμος..
Κάτι ακόμη πολύ σοβαρό που διαφεύγει από τους περισσότερους..αν βάλουμε δοση τακ τικ μέχρι 70 γραμμάρια στο λίτρο λάδι που μπορεί να γίνει δεκτό από τον οργανισμό τις μέλισσας,, γιατί μεγαλύτερη δόση είναι έμμεσα καταστροφή για το σμήνος,, ..ή θεραπεία μετά από τρείς επαναλήψεις δεν φτάνει ούτε καν 60% , προκαλώ οποίων θέλει μετά από τρείς φορές να δοκιμάσει και κάτι ραντιστο και θα καταλάβει.. Ψαχτητε γιατί θα συναιχησουμε να μας φταίει ο κακός μας ο καιρός..
Μας λέει λοιπόν...
Είναι αλήθεια ότι όσοι έχουν εφαρμόσει θεραπεία με τακ τικ, έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της βαρρόα. Η δόση που έχουν "εφεύρει" οι μελισσοκόμοι δηλαδη στα 70 γραμμάρια, μπορεί να μην σκοτώνει μέλισσες, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήαματα, όπως για παράδειγμα να σταματήσει για πάντα η βασίλισσα να γεννά. Η να χαθούν μέλισσες αργότερα εφόσον παθαίνουν βλάβες στον οργανισμό τους και στο νευρικό σύστημα. Το ερώτημα όμως είναι γιατί το τακ τικ, δεν θεραπεύει τα μελίσσια, δεν σκοτώνει τα βαρρόα, εφόσον περιέχει μια πολύ δραστική ουσία, αυτή της αμιτράζης; Μήπως η βαρρόα έγινε πλέον πολύ ανθεκτική, και δεν καταλαβαίνει "γρί" απο το φάρμακο, η μήπως οι πρόσθετες ύλες που περιέχει καθιστούν το φάρμακο μη ακατάλληλο;
5 Σχόλια
αν δεν υπηρχε η αμιτραζη δεν θα υπηρχε και μελισσοκομια εδω και χρονια, οχι μονο στην ελλαδα αλλα παντου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε, τώρα που σταμάτησαν από την κυκλοφορία το τακ τικ θα βάλετε το πανάκριβο apitraz ή θα χαθεί η μελισσοκομία σε μερικά χρόνια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν βγάλει παραπλήσια του τακ τικ ... Ο κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κανονικά ... Και σε μεγαλύτερες δόσεις ... Δεν υπάρχει κράτος δεν υπάρχει γνώση .. αφτα τα μέλια μας αξίζουν .. και αυτά να δώσουμε και στα παιδιά μας .... Σιρόπι και τακτικ ! Όχι μέλι !
ΑπάντησηΔιαγραφήτακτικ(μποβιτράζ πλέον) και άγιος ο θεός. ποτέ ανάμεσα στα πλαίσια, μία λωρίδα κατά μήκος στην είσοδο και οι υπόλοιπες ΠΑΝΩ στα πλαίσια και πηγαίνετε το μέλι ένα μηνα μετά για ανάλυση, δεν υπαρχεί ίχνος από την ουσία. μας κατάστρεψαν οι θυμόλες, τα οξαλικά και τα κουμαφός, χάσαμε πιο πολλά μελίσσια από ότι θα χάναμε από την βαρρόα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Κώστα και γω την πατισα με το οξαλικό με την εσταλαξη αλλά με τις τενιες γλυκερίνη είναι η καλύτερη καταπολέμηση δοκίμασε και θα το δεις όσο για το τακ τικ όπιος βάζει μεγάλη ποσότητα στηρονη τις βασίλισσες και τις κόβουν οι μέλισσες
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!