Widget Recent Post No.

Νομαδική μελισσοκομία και μέθοδος παλιού μελισσοκόμου για πολλούς τρύγους!



Το κυνήγι της ανθοφορίας η αλλιώς η νομαδική μελισσοκομία, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του επαγγελματία μελισσοκόμου. Λέμε του επαγγελματία, μιας και ο ερασιτέχνης με λίγα μελισσάκια μπορεί άνετα να τα αφήσει στην ίδια μεριά όλο το χρόνο και αυτά να αποδώσουν μέλι τουλάχιστον μια φορά! Ο τρύγος για τα μελίσσια που μένουν στάσιμα μπορεί να είναι το Καλοκαίρι, δηλαδή τότε που αποδίδουν σχεδόν όλες οι μελιτοφορίες ανθοφορίες μέλι! Αυτός ο τρόπος άσκησης μελισσοκομίας ονομάζεται "στατικός" η αλλιώς στατική μελισσοκομία.

Σήμερα όμως το θέμα μας είναι η νομαδική μελισσοκομία και το πρόγραμμα που ακολουθεί ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος προκειμέμου να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι. Πρώτον καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος έχει πολλά μελίσσια τα χωρίζει σε μικρές μονάδες. Για παράδειγμα όταν έχεις 600 μελίσσια, δεν τα πηγαίνεις όλα σε μια μεριά σε μια ανθοφορία, αλλά τα χωρίζεις σε μικρές μονάδες, συνήθως μικρότερες απο 100 μελίσσια. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με 1000 μελίσσια μου έλεγε ότι όταν πηγαίνει σε μια ανθοφορία, χωρίζει τα μελίσσια του ανά 80, δηλαδή σε τμήματα, και το κάθε μελισσοκομείο έχει μόνο 80 μελίσσια! Ο λόγος είναι απλός. Κάθε μελίσσι έχει ένα βελινεκές 3 χλμ για να είναι παραγωγικό. Αν λοιπόν χωρίσουμε τα μελίσσια σε περισσότερα τμήματα, αυξάνουμε σημαντικά την ακτίνα συλλογής. Φανταστείτε στον χάρτη το μελισσοκομείο σας, και ένα διαβήτη να χαράσει ένα κύκλο γύρω του.. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τη διαφορά όταν τα μελίσσια καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή.

Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος λοιπόν, την περίοδο που έχουνε πολλές ανθοφορίες ταυτόχρονα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος διασκορπίζει μελισσοκομεία σε όλες τις ανθοφορίες. Ωστόσο ας δούμε περιπληπτικά ένα σύντομο πρόγραμμα που ακολουθεί ένας μελισσοκόμος, όταν έχει βάλει σκοπό να πάρει πολύ μέλι! Επειδή δεν μπορώ να καταγράψω όλες τις ανθοφορίες μαζί, της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας ταυτόχρονα, θα πούμε μερικά παραδείγματα απο επαγγελματίας μελισσοκόμους και το πρόγραμμα που δουλεύουν.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος στη Νότια - Κεντρική Ελλάδα έχει ως πρόγραμμα το εξής:

Το φθινόπωρο Έχουμε το γνωστό πεύκο, με το πρώτο και δεύτερο βάρεμα που δίνουν την μεγαλύτερη ποσότητα μελιού σε όλη την Ελλάδα. Οι μελισσοκόμοι συνοστίζονται στην Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκιδική και τη Θάσο.

Μια επίσης γνωστή φθινοπωρινή ανθοφορία είναι η Κουμαριά και η φθινοπωρινή Ερείκη. Δίνουν και τα δύο μέλι, και αν ευνοηθούν πάνε αρκετά καλά. Η ανθοφορία τους είναι Από τον Οκτώβριο (ρείκι) έως και τον Νοέμβριο (κουμαριά) περίπου, με τη κουμαριά πολλές φορές να διαρκεί και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το φθινόπωρο υπάρχει και άλλη μια εναλλακτική λύση. Ένας άλλος επαγγελματίας μελισσοκόμος μου έλεγε "Αποφεύγω να πηγαίνω τα μελίσσια μου στο ρείκι, γιατί μαζεύονται πολλοί μελισσοκόμοι και φοβάμαι μην κολλήσουν τα μελίσσια αρρώστιες. Αποφεύγω πάντα τους συνωστισμούς. Έτσι προτιμώ να τα έχω εδώ απομονομένα, που η περιοχή είναι γεμάτη Κισσό, και το Σεπτέμβριο τα μελίσσια δουλεύουν αρκετά καλά".

Το Χειμώνα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος επιλέγει το μέρος για το Ξεχειμώνιασμα. Οι επαγγελματίες πάντα επιλέγουν μεριές προσήλιες, με λίγη υγρασία και φυσικά ανεβασμένες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα η Άρτα, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα, η Πελοπόνησσός φημίζονται για το καλό ξεχειμώνιασμα και την πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών.

Την Άνοιξη ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος στοχεύει την πορτοκαλιά. Είναι ο πρώτος στόχος για πρώιμο μέλι Άνοιξης! Ανθίζει απο μέσα απρίλίου και μέσα στον Μαίο γίνεται ο τρύγος του μελιού. Η πορτοκαλιά για να δώσει μέλι, χρειάζεται κάποιους ειδικούς χειρισμούς όπως για παράδειγμα δυνατά μελίσσια και χρήση βασιλικού διαφράγματος.

15 Μάιου έχουμε τον Έλατο. Αποτελεί μια από τις βασικότερες μελιτοφορίες της Άνοιξης, και όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι τον επιλέγουν για το πολύ ιδιαίτερο μέλι του. Η μελιτοφορία του Ελάτου διαρκεί 1-2 μήνες περίπου και ο τρύγος του μελιού γίνεται τέλος Ιουνίου!

Το Καλοκαίρι έχουμε το μεγαλύτερο πλήθος από ανθοφορίες και τρύγους μελιού! Εκεί είναι που θα δείξουν οι μελισσοκόμοι τι έχουν κάνει όλη την προηγούμενη περίοδο. Το Καλοκαίρι και συγκεκριμένα αρχές ιουνίου έχουμε την Βελανιδιά, την Καστανιά τον Ευκάλυπτο και μετά τα μέσα Ιουνίου το Θυμάρι, Αρχές Ιουλίου τη Λυγαριά και στην συνέχεια τον Ηλίανθο αλλά και το βαμβάκι. Ο ηλίανθος είναι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα (Έβρος), ενώ το βαμβάκι στην Κεντρική Ελλάδα πχ κάμπος Θεσσαλίας.

Τέλος ένας επαγγελματίας μπορεί να κάνει πολλές μεταφορές πολλά έξοδα και στο τέλος να καταφέρει να μην καταφέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να πραγματοποιήσει τρύγους σε όλες τις νομές! Συνήθως ένας μελισσοκόμος που ακολουθεί νομαδική μελισσοκομία, ίσως καταφέρει να κάνει 2 η και 3 καλούς τρύγους, με τους δύο βασικούς και πιο σίγουρους να είναι τα μελιτώματα, δηλαδή έλατος βελανιδιά πεύκος!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. 'ο ελατος' και 'ο πευκος' μου θυμιζουν τον καραγκιοζη που αναφεροταν στο φιδι του μ. αλεξανδρου με τον ορο 'ο φιδις'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!