Η άνοιξη πλησιάζει σε λίγους μήνες, και οι μελισσοκόμοι κάνουν τις προετοιμασίες τους. Συρματώνουν πλαίσια, βάφουν κυψέλες κλπ. Ωστόσο το θέμα μας σήμερα είναι οι παλιές άχρηστες κυψέλες, που είναι κυριολεκτικά για πέταμα! Τυχαίνει καμιά φορά να πέσουν στα χέρια μας τέτοιες κυψέλες. Τι τις κάνουμε; Τις βάφουμε και τις ξαναχρησιμοποιούμε; Υπάρχει άλλη χρησιμότητα για μια κυψέλη 10, 20, καιν 30 χρόνων; Όπως καταλαβαίνετε, για να κάτσουμε να αφιερώσουμε ένα τόσο ξεχωριστό άρθρο γι αυτές τις κυψέλες, πάει να πει ότι χρησιμεύουν, και μάλιστα πάρα πολύ. Βασικά είναι όπλο! Όπλο για να πιάνουμε όλες τις σμηνουργίες!
Τώρα είναι η περίοδος που κάνουμε απολύμανση σε όλες τις παλιές κυψέλες, και είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσουμε τις πιο παλιές μας κυψέλες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για παγίδες αφεσμών! Κρεμόντας δίπλα απο το μελισσοκομείο μας, μια τέτοια κυψέλη, η οποία έχει παλιό ξύλο, χρησιμοποιημένη χρόνια απο μελίσσι το οποίο ζούσε μέσα, έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Η κυψέλη θέλουμε να έχει -αν είναι δυνατό- χρησιμοποιηθεί πρόσφατα απο μελίσσι, και όσο γίνετε να έχει πολύ πρόπολη στο εσωτερικό της πχ οι πόρτα να έχει περαστεί με πρόπολη όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Η παλιά κυψέλη που θα χρησιμοποιήσουμε δε πρέπει να είναι φρεσκοβαμμένη. Όπως είναι παλιά γίνετε πόλος έλξης για νέα μελίσσια. Το κόλπο που κάνουμε για να έχουμε 100% επιτυχία, είναι να βάλουμε στο εσωτερικό της ένα μαύρο πλαίσιο, επίσης πολυκαιρισμένο, το οποίο να είναι τελείως άδειο και να μην έχει μέσα ούτε μέλι ούτε γύρη ούτε τιποτα. Τοποθετούμε και ένα φακελάκι - μαντηλάκι για σμηνουργίες που αγοράζουμε απο μελισσοκομικά καταστήματα, και μόλις φτιάξαμε τη καλύτερη παγίδα μελισσιών ever. Για το θέμα αυτό θα κάνουμε πολλές αναρτήσεις, και θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά την διαδικασία για να φτιάξετε και εσείς βήμα βήμα τη τέλεια παγίδα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!