Γιατί μερικά μελίσσια μένουν στάσιμα σε θέμα ανάπτυξης και είναι πολύ αδύναμα; Με ποιούς χειρισμούς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να αυξηθεί ο πλυθησμός τους; Υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι που σε ολόκληρο το μελισσοκομείο τους έχουν κάποιες μεμονομένες περιπτώσεις αδύναμων μελισσιών. Δίνουν αβέρτα σιρόπια όμως τα μελίσσια δεν λένε να το πάρουν επάνω τους με τίποτα. Τι φταίει και τι χρειάζεται να κάνουμε;
Όπως γνωρίζουμε η ανάπτυξη είναι άμεσα εξαρτημένη απο την ποιότητα της βασίλισσας. Δηλαδή πόσο καλά ταίστηκε στη βρεθική της ηλικία, τις συνθήκες που μεγάλωσε κλπ. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μελισσοκόμοι βάζουν μικρές παραφυάδες να φτιάχνουν βασίλισσες και γενικά κάνουν "βασιλοτροφία" χωρίς κανένα προγραμματισμό η επιλογή. Όταν λέμε επιλογή εννοούμε να επιλέξουμε ένα καλό μελίσσι για παραφυάδες, και όχι κάποιο στην τύχη. Έτσι λοιπόν προκύπτουν οι κακές βασίλισσες πολλές φορές. Η βασίλισσα που δεν τράφηκε σωστά όταν ήταν μικρή μπορεί να έχει προβλήματα στη γέννα της. Για παράδειγμα όταν βλέπουμε διάσπαρτο γόνο, συμβαίνει εξαιτίας της μάνας του μελισσιού και όχι των μελισσών.
Επίσης μια βασίλισσα μπορεί να παρουσιάσει μόνιμες βλάβες απο ισχυρές δόσεις θεραπείας για βαρρόα. Πχ τακ τικ, μυρμιγκικό οξύ κλπ. Σημαντικά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στη βασίλισσα ακόμη και απο τα φυτοφάρμακα που τυχών περάσουν σε υψηλή δόση μέσα στη κυψέλη, αν και είναι πιο σπάνιο. Βλάβη στη βασίλισσα μπορούμε να προκαλέσουμε και με τους χειρισμούς, πχ τίναγμα ενός πλαίσιου γόνου που έχει πάνω τη βασίλισσα. Ένας άπειρος μελισσοκόμος μπορεί με μια ατσούμπαλη κίνηση να τραυματίσει τη βασίλισσα η ακόμα και να τη σκοτώσει ακαριαία.
Λέγοντας λοιπόν τα παραπάνω θέλω να καταλάβετε ότι το αδύναμο μελίσσι δεν μένει έτσι "καχεκτικό" τυχαία. Η βασίλισσα έχει πρόβλημα και πρέπει να αντικατασταθεί απο τον μελισσοκόμο. Η περίοδος που βλέπουμε την ποιότητα των βασιλισσών μας είναι η Άνοιξη. Το φυσιολογικό για ένα μελίσσι είναι η βασίλισσα να αυξάνει σταθερά και κατακόρυφα την γέννα της με τον Απρίλιο να φτάνει με πάνω απο 8 πλαίσια γόνο. Μια καλή βασίλισσα πατώνει το μελίσσι γρήγορα!
Ξέρετε πολλοί μελισσοκόμοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Νωρίς την Άνοιξη τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο μόλις βλέπουν μικρά μελίσσια των 1-2 πλαισίων, θεωρούν πως η βασίλισσα δεν είναι καλή και τη σκοτώνουν εφαρμόζοντας συνεννώσεις. Ποιός σας είπε όμως συνάδελφοι οτι το μελίσσι έφτασε σε αυτή τη κατάσταση λόγω της βασίλισσας και όχι των δικών σας χειρισμών; Για παράδειγμα μια θεραπεία με οξαλικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πλυθησμού πάνω απο 50%. Δεν ξέρω τι λένε οι έρευνες, ξέρω την εμπειρία την δική μου αλλά και των επαγγελματιών μελισσοκόμων. Επίσης προβλήματα στην ανάπτυξη έχουν οι γέρικες βασίλισσες.
Το σωστό λοιπόν είναι νωρίς την Άνοιξη να δίνουμε άλλη μια ευκαιρία σε αυτές τις βασίλισσες διότι μπορεί να αποδειχθούν οι καλύτερες του μελισσοκομείου μας. Στα αδύναμα μελίσσια δίνουμε ζυμάρι και όχι σιρόπι, για να πάρουν τα πάνω τους πολύ γρηγορότερα. Δίνουμε επίσης εκκολαπτόμενο σφραγισμένο γόνο για να αυξηθεί ο πλυθησμός. Ξέρετε όσες περισσότερες οι μέλισσες τόσο περισσότερο βασιλικό πολτό ταίζουν τη βασίλισσα και τόσο αυτή γεννά περισσότερο. Έχω δεί ότι με τις εξισώσεις μελισσιών και την ενδυνάμωση των "νωχελικών" μελισσιών νωρίς την Άνοιξη αποκαλύπτονται οι καλύτερες βασίλισσες! Ξέρετε είναι και η νοζεμίαση μια ύπουλη ασθένεια που κάνει αδύναμα τα μελίσσια μας τις Αρχές της Άνοιξης. Ταίζοντας όμως, με γύρη και νέκταρ εξαφανίζεται.
Αν δώσουμε όλα τα ερεθίσματα και η βασίλισσα δούμε ότι δεν παίρνει μπρός, τότε έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να΄σκοτώσουμε τη βασίλισσα και να το συνεννώσουμε. Ο χειρισμός αυτός γίνεται τις εποχές που δεν γονιμοποιούνται οι βασίλισσες πχ Χειμώνας. Η άλλη επιλογή είναι να σκοτώσουμε τη προβληματική βασίλισσα και να αφήσουμε το μελίσσι να προχωρήσει σε αντικατάσταση. Όμως σε αυτή τη περίπτωση το μελίσσι είναι αδύναμο και δεν μπορεί να κάνει καλή βασίλισσα, τι γίνετε; Εκμεταλλευτείτε βασιλικά κελιά που έχετε εμβολιάσει, ή αγοράστε απο κάποιον βασιλοτρόφο βασιλικά κελιά η ακόμα και έτοιμη βασίλισσα.
Αλλιώς μπορείτε να ορφανέψετε ένα καλό 10άρι μελίσσι, να το αφήσετε να χτίσει κελιά και μετά να το χωρήσετε πέρνοντας ένα πλαίσιο με λίγα βασιλικά κελιά για το μελίσσι που θέλουμε να γίνει η βασίλισσα. Φυσικά σημειώνουμε το πλαίσιο και έπειρα απο μια εβδομάδα, χαλάμε αυτά που έκαναν μέσα στο ίδιο το μελίσσι οι μέλισσες. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλουμε να προκύψει βασίλισσα με τα γονίδια της προβληματικής βασίλισσας, Διότι δεν ξέρουμε απο που πήγαζε το πρόβλημα...
2 Σχόλια
έχω μελλισακια 6 με 7 γόνους δεκαρια Κ δεν προχωράνε Δηλαδή να πάρουν πάτωμα να γίνουν 20αρες Κ Στο ίδιο μέρος αλλες πού ξεκίνησαν μαζί είναι 20αρες φουλ. αυτό πού με προβληματίζει είναι ότι έχουν Κ 7 γόνους αλλά μέχρι εκεί τί μπορεί να γίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γίνεται τίποτα και να πάρουν πατώματα δεν πρόκειται να γίνουν 20 είναι μια καλή ευκαιρία να κανείς παραφυάδες μην το σκέφτεσαι καθόλου γενικός αμα δούμε ένα μελίσσι το οποίο δεν πέρνει εμπρός δεν το βοηθαμαι περισσότερο άντε να του δώσουμε ενα γόνο τίποτα παραπάνω μετά το κάνουμε κομάτια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!