Widget Recent Post No.

Πόση βαρρόα έχουν τα μελίσσια μου τώρα την Άνοιξη; Έξυπνη τεχνική για να μάθουμε αν έχουμε πρόβλημα & 100% βιολογική καταπολέμηση χωρίς χημικά!!



Αρκετοί μελισσοκόμοι ρωτάνε πως μπορούν να εντοπίσουν και να μετρήσουν τη βαρρόα και αν υπάρχει κάποιος βιολογικός τρόπος να γίνει καταπολέμηση χωρίς να επηρεαστεί το μέλι στον τρύγο. Η αλήθεια είναι ότι όντως υπάρχουν μεμονομένες περιπτώσεις μελισσοκόμων που έχουν βαριά προσβολή απο βαρρόα είτε από λάθος χειρισμούς είτε από αργοπορημένη καταπολέμηση το χειμώνα η χρήση μη αποτελεσματικών σκευασμάτων όπως πχ οξαλικό οξύ. Υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι που παρατηρούν προβλήματα όταν το χειμώνα κάνουν θεραπεία με οξαλικό οξύ και δεν έχουν εφαρμόσει τίποτα άλλο στα μελίσσια τους. Για να μην ξεφεύγουμε απο το θέμα σήμερα έχουμε λύσεις και για τα δύο. Όσον αφορά την καταπολέμηση, να ξέρετε οτι η μέθοδος που θα αναφέρω είναι απλώς "ξελάφρωμα" και όχι κανονική καταπολέμηση. Είναι αδύνατο άλλωστε να πολεμήσουμε τη βαρρόα ότα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κρυψώνες με τόσο πολύ γόνο την Άνοιξη!
Αρχικά να πούμε πως μπορούμε να "τεστάρουμε" αν ένα μελίσσι έχει βαριά προσβολή. Πρέπει να αναφέρω ότι την Άνοιξη δεν βλέπουμε ποτέ βαρρόα στη πλάτη των μελισσών. Είναι όλα κρυμμένα μέσα στον γόνο. Επίσης η βαρρόα έχει αδυναμία στον κηφηνόγονο. Την Άνοιξη όλα τα μελίσσια στο κάτω και το πάνω μέρος των πλαισίων φτιάχνουν κηφηνοκελιά τα οποία γεννά η βασίλισσα όταν υπάρχει αυθονία και βγαίνουν μεγάλοι καλοθρεμμένοι κηφήνες! Ε λοιπόν αυτά τα κελιά είναι σαν μαγνήτης για τη βαρρόα. Μόλις η βαρρόα περιφέρεται μέσα στον γόνο και βρεί κηφηνοκελί μπαίνει κατευθείαν μέσα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το κηφηνοκελί κάνει περισσότερο χρόνο να εκκολαφθεί, είναι πιο ευρύχωρο και η βαρρόα μπορεί να γεννήσει περισσότερα μικρά και να τραφούν καλύτερα.

Ο έξυπνος μελισσοκόμος λοιπόν, που θέλει να δεί αν έχει προσβολή απο βαρρόα στα μελίσσια του, μπορεί με τη μυτούλα απο το ξέστρο να ξεσφραγίσει μερικά σφραγισμένα κηφηνοκελιά πάνω στο πλαίσιο, και αν μέσα στον πάτο του κελιού υπάρχουν βαρρόα τότε πάει να πεί ότι έχουμε προσβολή. Να ξέρετε θέλει παρατηρητικότητα στον ήλιο για να τα δούμε. Αν βρούμε πολλά κηφηνοκελιά να έχουν βαρρόα η προσβολή μας είναι αρκετά πάνω από το επιτρεπτό. Επείδη κάνω αυτό το τέστ κάθε χρόνο έχω παρατηρήσει ότι αν βρούμε 1 στα 20 κελιά με βαρρόα δεν χρειάζεται άμεσα καταπολέμηση αλλα μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι. Αν όμως ανοίγουμε κηφηνοκελιά και βρίσκουμε βαρρόα συνέχεια πχ 1 στα 5 τότε πρέπει να λάβουμε μέτρα.

Η μέθοδος που μπορούμε να εφαρμόσουμε την Άνοιξη είναι παγιδεύοντας τη βαρρόα με κηφηνόγονο. Δηλαδή παίρνουμε ένα κενό ξύλινο πλαίσιο το τοποθετούμε στο πλαί του γόνου ή στο κέντρο για άμεσο αποτέλεσμα. Οι μέλισσες το πιθανότερο είναι να το κάνουν όλο κηφηνοκελιά και η βασίλισσα θα το γεννήσει. Μέσα σε μια εβδομάδα θα είναι όλο σφραγισμένο. Το απομακρύνουμε απο τη κυψέλη αφού τινάξουμε τις μέλισσες και το τοποθετούμε στη κατάψυξη για 24 ώρες να σκοτωθούν όλα τα βαρρόα. Μετά με αυτό το πλαίσιο μπορούμε να επαναλάβουμε και άλλη φορά. Να ξέρετε ότι κάθε φορά που εφαρμόζουμε τη μέθοδο καταπολεμούμε τη βαρρόα γύρω στο 30% αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε μέρος απο τη δύναμη του μελισσιού.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι παραπάνω μέθοδοι!

Στην αριστερή πλευρά υπάρχει κηφηνόγονος. Αυτό το μικρό κομματάκι μπορεί να έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο πλυθησμό βαρρόα απο οπουδήποτε αλλού σε όλη τη κυψέλη.

Δείτε στο κάτω μέρος στο κέντρο λίγα κηφηνοκελιά. Μπορούμε να κάνουμε το τεστ και σε αυτά τα λίγα. Αν υπήρχε βαρρόα στο πλαίσιο θα πήγε εκεί σίγουρα!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια