Widget Recent Post No.

Σούπερ μέθοδος για τοποθέτηση πατώματων στα μελίσσια νωρίς την Άνοιξη



Όπως έχουμε πεί η τοποθέτηση πατώματος νωρίς την Άνοιξη είναι ένας ριψοκίνδυνος χειρισμός. Όχι όμως πάντα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σηκώσουμε πάτωμα στο μελίσσι, ανάλογα με την εποχή. Πχ νωρίς την Άνοιξη δεν ανεβάζουμε γόνους επάνω, η αν θέλουμε μπορούμε σε σφιχτά μελίσσια να ανεβάσουμε 1 γόνο αντί για 2 γόνους. Σήμερα θα σας δείξουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε εμείς και δείχνει αναλυτικά και ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης. Στην μέθοδο αυτή θα σας δείξουμε πως ανεβάζουμε πάτωμα χωρίς να ανεβάσουμε γόνους για νωρίς την Άνοιξη. Πάμε να τη δούμε λοιπόν!

Πως σηκώνουμε πάτωμα στα μελίσσια - Για νωρίς την Άνοιξη
Η μέθοδος έχει ως εξής. Αν ένα μελίσσι κατά τη περίοδο Φεβρουάριο -Μάρτιο δεκαρίσει, και έχει 8 γόνους, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Συνήθως ένα 10άρι μελίσσι στα δύο ακρινά πλαίσια, έχει μέλια και γύρες. Επειδή αυτά τα πλαίσια συνήθως είναι μπλοκαρισμένα, εμείς θα τα πάρουμε και θα τα ανεβάσουμε στο πάτωμα, και στη θέση τους θα βάλουμε άδεια πλαίσια κτισμένα ή άκτιστα. Πχ. Σε ένα 10άρι μελίσσι παίρνουμε το 1ο πλαίσιο και το 10ο πλαίσιο, και τα αντικαθιστούμε με άδεια που έχουμε πάρει απο την αποθήκη. Τα δύο πλαίσια που πήραμε απο το μελίσσι με το μέλι και τη γύρη, τα αφήνουμε στο πάνω μέρος της κυψέλης στο πάτωμα. Μπορούμε να βάλουμε και επιπλέον πλαίσια στο πάτωμα, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μελίσσι μπορεί να αργήσει να ανέβει στο πάτωμα.

Γενικά ο χειρισμός αυτός είναι πολύ καλός για δύο λόγους:
1. Δίνουμε χώρο στη βασίλισσα να γεννήσει, ξεμπλοκέρνουμε το μελίσσι
2. Ο νέος χώρος που αισθάνεται το μελίσσι με το πάτωμα, προλαμβάνει τη σμηνουργία αργότερα

Όταν σηκώσουμε το πάτωμα με αυτό το τρόπο, συνήθως είναι το 1ο βήμα. Μερικές φορές δεν ανεβαίνει το μελίσσι να γεννήσει εύκολα, με αυτό το τρόπο. Γι αυτό 1 εβδομάδα μετά αν δεν έχει ανέβει το μελίσσι επάνω, ανεβάζουμε και 1-2 γόνους, έτσι ώστε να εξαναγκάσουμε τη βασίλισσα να έρθει επάνω. Αν ανεβάσουμε γόνους η βασίλισσα θα έχει το τέλειο δέλεαρ για να γεννήσει και στο πάτωμα. Γενικά η στιγμή που η βασίλισσα ανεβαίνει στο πάτωμα έχουμε "Εκρηξη ανάπτυξης" επειδή η βασίλισσα βρίσκει άπλετο χώρο, και γεννάει στο μέγιστο χωρίς να ψάχνει... Όλες οι κηρήθρες είναι άδειες και οι μέλισσες τις έχουν στρωμένο το έδαφος!

Εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα πως σηκώνει το πάτωμα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης. Έχουμε αυτό το 10άρι μελίσσι. Δεν είναι ΠΟΛΥ σφιχτό, και ο πιο αποδοτικός τρόπος να σηκώσουμε το πάτωμα είναι όπως περιγράψαμε παραπάνω. Δηλαδή σηκώνοντας μέλια και όχι γόνους. Ο λόγος που δεν σηκώνουμε γόνους είναι επειδή ο Μάρτης κάνει σκαμπανευάσματα, και ο γόνος μπορεί να κρυώσει με μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας...




Παίρνουμε τα δύο ακρινά πλαίσια....






Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε και άλλα χτισμένα πλαίσια στο επάνω μέρος. 

Δείτε και το βιντεάκι όπου φαίνονται όλα με κάθε λεπτομέρεια απο τη μέθοδο...

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα Χάρη και σ'ευχαριστώ για την ωραία ανάλυση.
    Θέλω μόνο να σου πω ένα σημείο που το βλέπω διαφορετικά.
    Επειδή πολλές φορές η βασίλισσα έχει (φάει τα ψωμιά της), κοινώς δεν μπορεί να ανέβει στο πάτωμα γιατί δεν μπορεί να το υποστηρίξει, δεν ανεβάζω γόνο σε αυτά τα μελίσσια ποτέ.
    Αυτά τα μελίσσια αντίθετα τα κόβω και τοποθετώ γονιμοποιημένες βασίλισσες.
    Θέλω να πω δηλαδή ότι οι βασίλισσες που δεν ανεβαίνουν μόνες τους έχουν το λόγο τους κι εγώ σαν μελισσοκόμος έχω τους αντίστοιχους χειρισμούς.

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειάσου φίλε μου Πέτρο,
    Πολύ σωστή η συμβουλή σου

    Καλό σου Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση για μένα.
    Ευχαριστούμε τον Πέτρο και τον Χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ανάρτηση για μας τους νέους εραστές της μέλισσας
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!